Genel

İSKİ: Ayamama, kamulaştıralamayan arazi yüzünden taştı!

Ayamama ’ya kamulaştırma freni   Ayama Deresi 9 Eylül 2009 tarihinde taştı ve sel felaketinin blançosu da ağır oldu. 31 kişi sel felaketinden hayatını kaybetti....

Bu faciadan sonra harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi dereleri islah çalışması başlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ayamama Deresi 'ndeki ıslah çalışmaları tamamlandığında, en şiddetli yağışlarda bile derenin bunu kaldırabilecek ölçekte olacağını açıkladı. Aradan iki yıl geçti ve Ayamama Deresi yarım saatlik yağışa dayanamayarak yine taştı. İSKİ 'den yapılan açıklamaya göre Taşma sorunu kamulaştırılması gereken bir araziden kaynaklanıyor.      

90 derecede tıkanıyor

Ayamama Deresi 'nde yapılan ıslah çalışması menfezin daraldığı yol geçişlerinde tıkandı kaldı. 90 derecelik bir dönüşün olduğu bu geçişi sağlamak için de şahıs arazisini kamulaştırılması gerekiyor. Ancak arsa sahibi ile Büyükşehir Belediyesi Emlak Kamulaştırma Müdürlüğü arasında sorun yaşanıyor. Tarafların anlaşması halinde   Ayamama 'nın taşmasına neden olan   90 derecelik kesiti normal oranlara çekilecek. Ve böylece kuvvetli yağışlarda bile dere artık taşmayacak.

6 ilçeyi sırtında taşıyor

Ayamama Deresi, Başakşehir, Sultangazi, Küçükçekmece, Bağcılar, Bahçelievler ve Bakırköy ilçelerinden geçerek, Marmara Denizi 'ne dökülüyor. Derenin 22 kilometre ana kol, 20 kilometre yan kol olmak üzere toplam 42 kilometrelik uzunluğu var. Ayamama üzerinde derenin düzenini bozan bir karayolu geçişi bulunuyor. Havzanın büyüklüğü dikkate alınmadan ve deredeki kesitin yeterli büyüklükte yapılmadığından dolayı taşmaların meydana geldiği Basın Ekspres yolu her yağmur yağışında sular altında kalıyor.

çalışmalar yer altında sürüyor

Ayamama Deresi Islah çalışmaları kapsamında E-5 - Havalimanı kavşağı genişletme çalışmaları hala sürüyor. çalışmalar yaklaşık 4 ay sürecek. Ayamama   Deresindeki çalışmalarının   1.5 yıl daha süreceğine dikkat çeken Küçükçekmece Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Enver şžengül, “çok büyük bir çalışma gerçekleşiyor. İBB ve İSKİ 'nin ortak çalışmasıyla sorun çözülecek. çalışmaların büyük bir kısmı yer altında   yapıldığı için vatandaş farkında değil. Dere akışını sağlayan dar kesitler taşmalara neden oluyor. Bu çalışmayla birlikte sorun bitecek ” diyor.

Star