Kent Haberleri

İskilip'teki Çatalkara Kültür ve Sanatevi kapanmak üzere!

Bedri Rahmi Eyüboğlu anısına geçen yıl haziran ayında açılan İskilip'teki Çatalkara Kültür ve Sanatevi kapanma noktasına geldi...

Sanatçının gelini Hughetta Eyüboğlu, 'Tasımı tarağımı topladım, bir çözüm bulunmazsa İstanbul'a döneceğim.' dese de, Belediye Başkanı Numan Sezer, "Sanatevi kapanmış değil.

Kültürel etkinliklere devam edeceğiz. Olay çok büyütüldü." diyor. Yaşananların perde arkasında ise kadınlar arasındaki mücadele var.


Bundan üç yıl önce Çorum İskilip'te Bedri Rahmi Eyüboğlu Müzesi açılacağını duyunca sevinmiştik. Bir ressam için Anadolu'da ilk kez müze açılıyordu. Hem de ilçedeki kültürel hareketlilik, kültür sanattan uzak pek çok şehir için örnek olacaktı. Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun gelini Hughetta Eyüboğlu, bu haberi, 16 Şubat 2010'da evinde ziyaret ettiğimizde vermişti. İskilip Kaymakamı Mehmet Yılmaz, Belediye Başkanı Numan Sezer ve Eyüboğlu ailesi olarak ortaklaşa bir projenin içinde olmanın heyecanını yaşadıklarını anlatmıştı.


Sonuçta İskilip Halk Kütüphanesi'nin giriş katı düzenlenerek "Bedri Rahmi Eyüboğlu Sürekli Sergi Salonu", 7 Mayıs 2010'da açıldı. Eyüboğlu'nun mektupları, şiirleri ve resimlerinin yer aldığı 50'ye yakın eserin sergilendiği bu salon hâlâ açık. Mekân hem yurtiçinden hem de yurtdışından ilgi görünce bu kez yeni bir proje filizlendi.


İskilip, tarihî bir şehir. İlçede belediye tarafından restorasyonu yapılmakta olan çok fazla eski konak bulunuyor. 'Bu evlerden birini kültür merkezi yapalım' fikri çerçevesinde taraflar görüş birliğine vardılar. Kültür merkezinin ismi de hazırdı. Bedri Rahmi Eyüboğlu, "Çatalkaram, karadutum, çingenem" şiirini bu şehirde yazdığı için merkeze Çatalkara Kültür ve Sanatevi adı verildi.


Restorasyon için tüm masrafları tabii ki belediye üstlendi. Yine bu süreçlerde üç taraf da işbirliği içinde çalıştı. Kültür ve sanatevinin açılışı ise restorasyon bitmemesine rağmen planlandığı tarihte, yani 17 Haziran 2011'de yapıldı.


Temenna Mahallesi'ndeki sanatevine, sanatçının sevenleri başta olmak üzere herkes akın etti. Ancak kültür merkezi ilk etkinliğini 'Geçmişten Günümüze Bedri Rahmi Eyüboğlu Resim Sergisi'yle 27 Nisan 2012'de yapabildi. Bir ay açık kaldı bu sergi. 14 Haziran 2012'de ise ressam Pınar Yazkaç'ın İskilip'ten esinlenerek yaptığı yağlıboya tablolarının yer aldığı yeni bir sergi açıldı. Hughetta Eyüboğlu, İstanbul Kalamış'ta her yaz düzenledikleri 'yazma sergisi' olduğu için bu etkinliğe katılamadığını söylüyor. Ve olan da bu tarihten sonra oluyor. Yazkaç'ın sergisi 28 Haziran'da bittikten birkaç gün sonra sanatevinde Çatalkara Cafe açılıyor. Bugün bütün sanat merkezlerinde kafeler var. Sanatseverler hem kültürel etkinliklere katılıyor, yorulunca bu kafelerde çay keyfi yaparak dinleniyor. Tuhaflık nerede?" diye soruyoruz. Eyüboğlu, "Kafe bana danışılmadan, haber verilmeden açıldığı için kırgınım. Ayrıca geldiğimde sanatevinin kilidini değiştirmişlerdi. İçeri giremedim. Kaç yıldır emek verdiğimiz yer işgal altında. Masaların olduğu yere tablo asamam ki!" diyor.


Belediye Başkanı Numan Sezer'e ve Kaymakam Mehmet Yılmaz'a bunlar doğru mu diye sorduk. Kafenin işletmecilerinden Hafize Köksal ile de görüştük. Herkes kendine göre haklı. Üç yıldan bu yana şehirdeki kültür-sanat hareketliliğini artırmak için 1 trilyon 200 milyar TL harcama yapan Gezer'in söyledikleri de önemli. Üzücü olan ise iletişim ve üslup sorunundan kaynaklanan hatalar sonrasında olayın çok büyümesi ve çıkan husumetin bir kadınlar arası 'iktidar mücadele-si'ne dönüşmesi...


Etkinliklere devam edeceğiz


Numan Sezer (İskilip Belediye Başkanı): Sanatevinin kapatılması diye bir şey yok. Bu kelimeyi Hughetta Hanım çıkardı. Burası 3 katlı bir konak. Kültür-sanat etkinlikleri için restore ettik. Gelen misafirlere çay ikramında bulunalım istedik. Alt katı ve bahçeyi kiraya verdik. Kafe açılırken Hughetta Hanım'a haber verilecek bir durum yoktu! Orası belediyeye ait. Biraz kadınlar arasındaki husumetten kaynaklanıyor bu durum. Birbirleriyle yıldızları barışmadı. Cepheleşme oldu. Devlet tiyatrolarının özelleştirilip özelleşmemesi muhabbeti sonrasında çıkan kavgaların bir benzeri bu. Binanın işgal edildiği de doğru değil. Sanatevi ne zamandır sergi bekliyor ama ortada sergi yok ki... Yani ortada kültür merkezi olacak bir faaliyet yok maalesef. Bir dernek kuruldu, bu dernek kendi çapında bir şey yapmaya çalıştı. Üzüldüğüm bugüne kadar kültürel etkinlikleri halka duyurma politikası izlemeyen, çaba sarf etmeyen zihniyetin bu tartışmayı medyaya taşıması. Şunun da bilinmesi lazım. Kültür merkezinin kaloriferini karşıla, elektriğini karşıla, temizlikçisini karşıla, ben öyle çok zengin bir belediye değilim. Restore de edilse eski yapı boş durması doğru değil. İşlemesi lazım. İskilip'e geldiğimden beri tüm kültür-sanat faaliyetlerine harcadığım para 1 trilyon 200 milyar TL.



Zaman/Sevinç Özarslan