29 / 04 / 2024

İŞKUR açıkladı! Türkiye’de en fazla eleman aranan 10 meslek belli oldu...

İŞKUR açıkladı! Türkiye’de en fazla eleman aranan 10 meslek belli oldu...

İŞKUR'un 2023 İşgücü Piyasası Araştırması sonuçlarını paylaştı. En fazla açık iş olan 10 meslek arasında, makineci (dikiş), garson, satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı, ark kaynakçısı ve yük taşıma şoförü.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamda Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından 2023 yılında 2 ve üzeri istihdam sağlayan 86 bin iş yeriyle görüşülerek hazırlanan İşgücü Piyasası Araştırması'nın sonuç raporlarının yayımlandığını açıkladı.

Bakan Işıkhan; "İş gücü ihtiyacının en çok olduğu alan imalat sektörü. İşverenlerden alınan geri bildirimlere göre gelecek 10 senede ön plana çıkması beklenen meslekler ise yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zeka uzmanı, bilişim uzmanı, inşaat mühendisi, pazarlama uzmanı, dil ve konuşma terapisti ve CNC operatörü." dedi.

Bakanlık İŞKUR'un 5 Haziran-14 Temmuz 2023 tarihlerinde bilgi formu uygulayarak gerçekleştirdiği araştırma doğrultusundaki çalışanların yüzde 70'i erkekler, yüzde 30'u kadınlardan oluştuğu belirtildi.

Buna göre, kadın çalışan sayısının, erkeklerden daha fazla yer aldığı sektörler, "insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri" ile "eğitim" oldu. Öte yandan kısmi zamanlı çalışma yapılan iş yerlerindeki kadın istihdamının, kısmi zamanlı çalışma yapılmayan iş yerlerine göre daha yüksek olduğu kaydedildi.

Araştırma kapsamında, işgücü ihtiyacının en fazla olduğu imalat sektöründeki iş yerlerinin yüzde 16,6'sında, aynı sektördeki 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinin ise yüzde 37,3'ünde eleman ihtiyacı bulunuyor.

EN FAZLA ELEMAN ARANAN MESLEK GRUPLARI

İşverenler tarafından en fazla eleman aranan meslekler de belirlendi. En çok açık iş olan 10 meslek arasında, makineci (dikiş), garson, satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı, ark kaynakçısı ve yük taşıma şoförü yer aldı. Açık işlerde en fazla aranan beceriler, "yeterli mesleki ve teknik bilgi" ve "iş tecrübesi" oldu.

Ülke genelinde iş yerlerinin yüzde 8,7'sinde açık iş bulunduğu, bu oranın 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinde 27,6'ya ulaştığı tespit edildi. Ayrıca, kadın iş gücü tercih edilen işlerde de makineci (dikiş), temizlik görevlisi, satış danışmanı, mutfak görevlisi, mantı ustası, ön muhasebeci, garson, konfeksiyon işçisi, aşçı ile okul öncesi öğretmeni aranan meslek grupları arasında yer alıyor.

İŞKUR açıkladı! Türkiye’de en fazla eleman aranan 10 meslek belli oldu...

ELEMAN BULMADA ZORLUK ÇEKİLEN MESLEKLER

Araştırmada, işverenlerin yüzde 12,5'inin eleman temininde güçlük çektiği saptandı. Öte yandan, eleman temininde en çok zorluk çekilen 10 meslek ise makineci (dikiş), garson, ahşap mobilya imalat ustası, gazaltı kaynakçısı ile inşaat işçisi, satış danışmanı, tır-çekici şoförü, yük taşıma şoförü, akaryakıt satış elemanı ve çelik kaynakçısı olarak kaydedildi.

Bu mesleklerde eleman bulunmasında zorluk çekilmesinin sebepleri "ilgili meslekte yeterli iş başvurusunun yapılmaması" ve  "gerekli mesleki beceriye sahip eleman bulunamaması" ile birlikte  "yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması" olarak belirtiliyor.

Araştırma kapsamında görüşülen iş yerlerinde bir yıl sonraki istihdam artış beklentisinin yüzde 5,4 olduğu tespit edildi. Buna göre, en çok istihdam artışı beklenen 10 meslek şöyle belirtildi, garson, kurye, satış danışmanı, makineci (dikiş), inşaat işçisi, ahşap mobilya imalat ustası, ark kaynakçısı, yük taşıma şoförü, konfeksiyon işçisi ve ağ teknolojileri meslekleri kaydedildi.

İŞKUR açıkladı! En çok eleman aranan 10 meslek...

İşte en çok eleman aranan meslekler! 

En çok aranan meslek grupları belli oldu! İşverenler en çok bu mesleklerden eleman arıyor!

İş arayanlar dikkat! Bakmadan geçmeyin! En fazla eleman bu meslekler için aranıyor!


Geri Dön