Ekonomi

İŞKUR duyurdu! Bunu çoğu kişi bilmiyor! Başvuru yapmayan alamıyor! 4 bin 428 liraya kadar prim...

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren işsizlik maaşı ile ilgili İŞKUR duyuruda bulundu. Bir çok kişinin haberi olmayan bu uygulamada başvuru yapmak gerekiyor. Ayrıntılar haberimizde... r

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren işsizlik maaşı ile çoğu kişinin bilmediği konuyu duyurdu. r. İşsizlik maaşı alırken yeniden işe giren çalışan vatandaşların işsiz kaldıkları sürelerinin primi İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanıyor. Primlerin ödenebilmesi için İŞKUR'a başvuru yapmak gerekiyor. Peki, bu haktan kimler yararlanabilir, koşullar neler? İşte ayrıntılar...

İşsizlik maaşı alınan sürelerde borçlanma hakkının olmasına rağmen teleplerin olmadığına, işsiz kaldıktan sonra tekrar işe girenlere pandemi döneminde getirilen önemli bir hak çoğu kişi tarafından bilinmiyor.

11 Kasım 2020 tarihinde kabul edilen 7256 sayılı Kanun ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na bir madde eklendi. Söz konusu madde uyarınca işsizlik ödeneğinden yararlananların 90 gün içinde yeni bir iş bulmaları ve en az 12 ay çalıştırılan işçi ve işverenlerin işsiz kaldıkları günlere ait sosyal güvenlik primlerinin payı işsizlik sigortasından karşılanır. Prim ödemeleri, işçinin kazancı ne olursa olsun asgari ücret üzerinden ödenir.

Şu an uygulanmakta olan asgari ücret üzerinden günlük 49 lira tutarındaki işçi ve işveren primi işsizlik fonundan karşılanmakta. İşsizlik süresi 90 gün olan bir işçi için fondan toplam 4 bin 428 liraya kadar prim ödemesi yapılıyor. Prim ödenen süreler, işçinin prim günlerine ekleniyor ve emeklilik hesabında dikkate alınıyor.

BAŞVURU YAPMAYANA PRİM VERİLMİYOR

işsizlik maaşı alanların 90 gün içinde özel sektöre ait bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başlanması ve en az 12 ay çalışmaya devam edilmesi şartı gerekiyor. On iki aylık kesintisiz çalışmanın ardından Türkiye İş Kurumu’na talepte bulunan vatandaşların sigorta primleri fondan karşılanmankta. Bunun için işçinin yazılı talepte bulunması gerekiyor.

BORÇLANMA HAKKI

İşsizlik süreleri nedeni ile sigorta prim gününü tamamlamakta zorlanan çalışanlar, yıllardır işsizlik ödeneği alınan sürelerin tamamı için borçlanma hakkı bulunuyor. Çalışma yaşamlarının bazı dönemlerinde işsiz kalan 4/1-a (SSK) statüsünde çalışanlar, işsiz geçen süreleri için geriye dönük olarak borçlanma yapamıyorlar.

Ödeme yapabilmeleri halinde, işsiz kalınan zaman diliminde isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek boşlukları tamamlayabilirler. O dönemde işsiz oldukları için ödeme güçleri olmadığından isteğe bağlı sigorta primini ödeme imkânı olmuyor. “İşe girip para kazanınca geriye dönük borçlanma yapayım” deme şansları da yok.

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2020 yılında yapılan düzenleme, işsizlik ödeneği alırken üç ay içinde istihdam edilenlerin sorunlarını çözerken, 6 ay ile 10 ay arasında değişen işsizlik ödeneği almasına rağmen iş bulamayanların sorunlarını çözmüyor.

İşsizlik ödemelerinin yatırılacağı tarih belli oldu! Nisan ayı 2022 işsizlik maaşı bayramdan...

İşsizlere bayram müjdesi! İşsizlik maaşı ödemeleri öne çekildi! Bakan Bilgin'den son dakika açıklaması!

İşsizlik ödeneği 2022 ne kadar? İşsizlik ödeneğini kimler alabilir?