Ekonomi

İslam Memiş deprem tablosunu çizdi! Deprem Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, depremin uzun vadede etkilerine dair değerlendirmelerde bulundu. İşte detaylar! Depremden dolayı Türkiye'nin büyüme rakamlarının gerileyeceğine değinen İslam Memiş, depremin uzun vadede etkilerini değerlendirdi

Geçtiğimiz hafta merkez üstü Kahramanmaraş olan iki ağır deprem, ekonomiyi olumsuz etkiledi. Depremden dolayı Türkiye'nin büyüme rakamlarının gerileyeceğine değinen İslam Memiş, depremin uzun vadede etkilerini değerlendirdi. İşte, İslam Memiş'in yaptığı değerlendirmeye dair ayrıntılar…

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar binlerce vatandaş hayatını kaybetti, Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen depremden sonra artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

TÜRKİYE'NİN BÜYÜME RAKAMLARI DÜŞME OLABİLİR!

Finans piyasaları uzmanı İslam Memiş, TV100'deki köşesinde Kahramanmaraş'daki depremlerin Türkiye ekonomisinde nasıl bir etkiye yol açabileceğini inceledi. Uzman isim Memiş, henüz verilerin açıklanmadığını ve bundan dolayı söylediklerinin bir olasılık olduğunun altını çizdi.

Bölgede 13.4 milyon insanın yaşadığını bunun da ülkenin yüzde 15,7'sine tekabül ettiğini dile getiren İslam Memiş, GSYİH'deki bölge payının yüzde 9.3, bütçe gelirine katkısının ise yüzde 4,7 olduğunu kaleme aldı. İslam Memiş yazısında, büyüme rakamlarının depremler nedeniyle -2 puan aşağıya çekilebileceğini açıkladı.

DEPREM, TÜRKİYE EKONOMİSİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Depremin birçok maliyetinin olduğunun altını çizen Memiş, maliyetin bir kısmını DASK gibi sigorta kuruluşlarının karşılayacağını belirtti. Memiş, bölgenin tarımsal katkısının azalması nedeniyle mahsullerin azalabileceğini ve bunun da enflasyon için risk olabileceğini kaydetti.

İthalatta gerileme olabileceğini de belirtirken Ramazan'ın da yaklaştığını bu nedenle hem üretimde hem de tüketimde düşüşler yaşanabileceğini vurguladı. Depremin maliyetinin 1 ila 2 aya net bir hal alacağını belirten Memiş, ülkemizin en geç bir yıla hızlı bir şekilde depremin etkilerinden arınarak toparlanmasını beklediğini yazdı.

ALTIN YATIRIMCILARI AMAN DİKKAT!

İslam Memiş, bunlara ek olarak da altın yatırımcılarını uyarırken, yatırım tavsiyesi olmadığını ama net bir tarih vererek o güne dikkat çekti.

Memiş, Dolar'ın stabil bir şekilde işlem gördüğünü söyleyerek, daha fazla düşüşe izin verilmeyeceğine dair bir izlenim olduğunu söyledi. Serbest piyasalarda 19 lira işlem gören Dolar'ın, Haziran ayından sonra 24 ila 25 seviyelerinde olabileceğini beklediklerini duyurdu. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş,15 Şubat tarihini işaret ederek, "Yatırım araçları tam sınır noktada, göbek noktada benim tabirimle. Piyasaların bir hikayeye ihtiyacı var, en yakın bahane de Fed. Önümüzdeki hafta Fed fiyatlaması biraz daha konuşulur" ifadelerine yer verdi.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin gözü burada! İntibak yasası çıkacak mı? İntibak yasasında son durum ne?

Evde bakım maaşı ne kadar 2023? Evde bakım zamlı maaş ne zaman yatacak? 13 Şubat evde bakım maaşı yatan iller!