İslam Memiş madde madde anlattı: Altın genelgesinin ardından cevap bekleyen 4 önemli soru
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın altın konusundaki yeni genelgesi, vatandaşların kafasında bazı soru işaretleri oluşturdu. Bu noktada, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yayımlanan genelge hakkında merak edilen sorulara açıklık getirdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın altınla ilgili yayımladığı genelge, vatandaşların altın piyasası ve yatırımları hakkında kafasında soru işaretleri oluşmasına neden oldu. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, genelgeye ilişkin merak edilen sorulara cevap vererek aydınlatıcı bilgiler sunuyor.
1. Elimde 0,5 - 0,25 gram altın var, mağdur olur muyum, satabilecek miyim?
Cevap: Genelgeden önce üretilen 0,25-0,50 gramların bozdurulmasında problem yok.
2. Kota uygulaması fiyatları yükseltir mi?
Cevap: Evet, fiyat farklılığı, makas aralığı ve işçilik olarak farklı fiyatlara sebep olabilir.
3. Artık 0,25-0,50 gram bulamayacak mıyız?
Cevap: Üretim olmayacağı için piyasada daha önceden dolaşımda olanları bulabilirsiniz.
4. Nelere dikkat etmeliyim?
Altın konusunda yayınlanan genelgeden sonra, internette dolandırıcılık artabilir. İnternetten yüksek fiyata almamanızı, üretim olmayacağından sürekli olacak sözlerine inanmamanızı öneririm.
Ne olmuştu?
Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın üretiminde yeni düzenlemeleri içeren bir genelge yayımlayarak sektörde önemli bir adım attı. Bu yeni düzenlemeye göre, altın üretiminde artık belirli ağırlık standartları ve şekil kuralları getiriliyor. İşte yeni düzenlemenin detayları:
Bakanlığın yayımladığı genelgeye göre, rafineriler artık en az yarım gram değil, 1 gram altın üretebilecekler. Aynı şekilde, en fazla üretilebilecek altın miktarı ise 100 gram olarak belirlendi. Daha önceki uygulamalara göre farklı şekil ve ağırlıklarda basılı altınlar üretilebiliyordu. Ancak yeni genelge ile altın, gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli metallerin basılı hali yalnızca dikdörtgensel şekilde üretilebilecek. Bu, standart bir görünüm ve boyutunun oluşturulmasını amaçlıyor. Genelgeye göre, altınlar en az 1 gram, en fazla 100 gram ağırlığında üretilebilecek. Gümüşlerin ağırlığı en az 50 gram, en fazla 500 gram olacak şekilde düzenlendi. Platin ve paladyum gibi metaller ise en az 2,5 gram, en fazla 250 gram ağırlığında üretilebilecekler.
Birikim yapmaya engel olan 4 kritik hata!
Uçak biletlerine zam geldi: İşte yeni fiyat listesi
Zeytinyağının fiyatı 4 kat arttı