Altın & Gümüş

İslam Memiş yeni tarih verdi! Tam 5 ay sonra gram altın bu seviyeyi görecek

Altın fiyatlarında son dakika gelişmesi. İslam Memiş o tarihe vurgu yaptı. Altın fiyatları bir anda fırlayacak. Para ve altın piyasaları uzmanı İslam Memiş, 2023'e keskin bir giriş yapan altın hakkında tahminler yaptı. İşte tüm ayrıntılar...Geçtiğimiz hafta rekor üstüne rekor kıran gram altın fiyatı yeni haftada da yatırımcıların dikkatini çekiyor

Son dakika altın fiyatları. Geçtiğimiz hafta rekor üstüne rekor kıran gram altın fiyatı yeni haftada da yatırımcıların dikkatini çekiyor. Öte yandan ons altın 1881 dolara kadar yükselerek 8 ayın zirvesini gördü. Peki yükselişin sebebi ne? İşte ayrıntılar...

Geçtiğimiz haftaya 1823 dolardan başlayan ons altın salı ve çarşamba günleri büyük bir yükseliş göstererek 6.5 ayın zirvesine yükselmişti. Çarşamba günü ise gözler ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantı tutanaklarına çevrilmişti.

FED TUTANAKLARINDA ŞAHİN MESAJLAR 
Fed’in aralık ayında 50 baz puanlık faiz artırımına gittiği toplantısına dair tutanaklar geçen hafta çarşamba günü yayınlandı. Tutanaklarda Fed üyeleri gelecek ay yapacakları toplantıda faizi 50 baz puan daha artırıp artırmayacağı veya faiz artırım hızını bir kez daha düşürüp düşürmeyeceği konusunda bir ipucu vermedi.

Tutanaklarda finansal koşulların "gereksiz" gevşemesinin fiyat istikrarını sağlama çabalarına zarar vereceği konusunda uyarıda bulunuldu.

ABD’DE TARIM DIŞI İSTİHDAM BEKLENTİLERİ AŞTI 
Geçtiğimiz hafta cuma günü akşamüzerine doğru ABD’de iş gücü istatistikleri açıklandı. ABD’de tarım dışı istihdam aralık ayında 223 bin arttı.

Piyasa beklentisi ise 200 bin artış olacağı yönündeydi. Aynı ayda işsizlik oranı yüzde 3,6'dan yüzde 3,5'e geriledi. Piyasa beklentisi işsizlik oranının aynı kalacağı şeklindeydi.

ALTIN FİYATLARINDA ‘ABD’ ETKİSİ 
ABD’de iş gücü piyasasının olumlu bir seyir izlemesinin ardından altın piyasası yükselişe geçti. Geçtiğimiz hafta cuma gününe 1833 dolardan başlayan ons altın kritik gelişme sonrasında 1869 dolara kadar çıkarak 13 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Ons altın haftayı 1866 dolardan kapattı. Ons altın geçen hafta yüzde 2.3 oranında değer kazandı.

Altın piyasası uzmanı İslam Memiş, gram altının 2023'e iyi bir başlangıç yaptığını hatırlatarak, şunları söyledi:

"1130 lira bandını kırdı ancak benim beklentim mart sonu nisan başı gibi 1500 liraları görmesi. Altının akıbeti muhtemelen mayıs ayında yapılacak seçimlerden sonra belli olacak ancak o tarihe kadar 1500 liraları bulması çok mümkün gözüküyor."

DOLARDA KALMAK AKILLICA DEĞİL 
Memiş, birikimini dolarda tutan yatırımcılara da seslendi. 2023 için FED'in elini belli ettiğini ve hamlelerinin tahmin edilebilir olduğunu hatırlattı ve şu ifadeleri kullandı:

"Döviz konusunda sterlin çok daha makul gözükmekte. Bana kalırsa dolar da kalmanın şu an için pek bir mantığı yok."