Ekonomi

İslam Memiş'ten dolar ve altın fiyatıyla ilgili şaşırtan çıkış: Uygun görmüyorum

Türkiye'de yatırımcının Türk lirasına yönelmesi için atılan adımlara rağmen yatırımcı altın ve dolardan vazgeçmiyor. Talep çeyrek ve gram altın fiyatını gün içinde yükseltirken dolar da önce biraz düşse de yeniden 17 lirayı aştı.Altının gram fiyatı 1

Altın ve dolardaki yükseliş piyasalarda yakında takip ediliyor. Altının gram fiyatı 1.041 lira seviyesinden işlem görüyor. Hükümetin attığı yeni adımlar öncesinde biraz düşen dolar atılan ilk adımların ardından yeniden yükselişe geçti. Dolar yeniden 17,25, euro ise 18,34 TL seviyesine kadar çıktı.

Altının ons fiyatı ve dolar kurundaki hareketlere paralel dalgalı bir seyir izleyen altının gram fiyatı bin 41 lira seviyesine çıktı.

Altının gram fiyatı, yeni güne yatay başlamasının ardından yükselişini sürdürdü. 1.041 liradan işlem gören gram altından sonra en çok rağbet gören çeyrek altın 1.701 lira, yarım altın 3 bin 400, Cumhuriyet altını da 6.857 liradan satılıyor.

Altın ve piyasa uzmanı İslam Memiş, altın fiyatlarının geldiği seviyeyi değerlendirdi. Bu rakamların altın almak için uygun olmadığını dile getirdi. Yatırmcılara "bekleyin" tavsiyesinde bulundu.

İslam Memiş, “Gram altının fiyatı 775 lira ile başlamıştı 1030 lira seviyesine kadar yükseldi. Ben yerli yatırımcılar açısından bu seviyede altın almanın uygun olmadığını düşünüyorum. Takip edilmesi gereken rakam 950-1050 seviyesi. Şimdi yukarıda bir bölgedeyiz. Bence bir ay gibi bir süreç beklemek lazım, bir düşüş öngörüyorum hem gram altında hem döviz kurlarında” dedi.

İslam Memiş bunun gerekçesini ise hükümetin açıklayacağı yeni ekonomi paketi olduğunu ifade etti.

Memiş, “Ancak yıl sonuna kadar da şu öngörümü sık sık paylaşıyorum. Eylül-Ekim ayları ile birlikte 1200 devamında, 1450 lira seviyesine kadar bir yükseliş beklediğimi söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

 

"DOLAR NEREYE ALTIN ORAYA"

Altın fiyatlarının sürekli yükselişi durmak bilmezken İslam Memiş'in "Bu seviye alım için uygun değil bekleyin" demei yatırımcıları şaşırttı. Zira Memiş, Türkiye'de altın fiyatlarındaki yükselişin dolara paralel seyredeceği yorumunda da bulundu. Dolarsa önümüzde 14-15 Haziran'da FED'in açıklayacağı faiz artırım kararıyla küresel piyasada yeniden yükseliş trendine girecek.

Yatırımcıların beklentisi bu yöndeyken Türkiye'de altın ve döviz piyasasında fiyatlandırma konusunda açıklama yapan İslam Memiş, “Uluslararası piyasalarda ons altında herhangi bir yükseliş yok. 1850 dolar seviyesinde. 15-16 Haziran FED’in (Amerikan Merkez Bankası) kararına kadar 1780-1790 aralığında takip edeceğiz. FED’den sonra 1880-1890 aralığını takip edeceğiz. FED toplantısı sonrasında çok şahin tonda bir açıklama beklemiyoruz, piyasaları bozmak istemeyecektir. Biraz daha güvercin tonda bir açıklama bekliyorum. FED Başkanı Jerome Powell’ın bu ayki toplantısında 25 baz puan civarında bir artırım yapacağını tahmin ediyorum. Ama içeride gram altın piyasası tamamen dolara bağlı. Türkiye’de dolar nereye gram altın oraya” şeklinde konuştu.

 

 

Hükümetin dolarla ilgili son planını Bakan Nebati açıkladı

Gelire endeksli senetlerde talep toplama tarihi asgari tutar açıklandı! 3 bankadan alınacak

Gelire Endeksli Senet nedir ne zaman uygulanmaya başlayacak! Getirisi nasıl hesaplanacak?

Türkiye ekonomisiyle ilgili şaşkına çeviren 'altın' iddiası: Para yerine geçecek

Şans mı fırsat mı! Yaptıkları işle paraya para demiyorlar

İş dünyasına asgari ücrete 'enflasyon' zammı çağrısı: Yeni rakam açıklandı

Gelire Endeksli Senet nedir ne zaman uygulanmaya başlayacak! Getirisi nasıl hesaplanacak?

Hükümetten flaş altın adımı! Borsa İstanbul nezdinde 'Emtia Pazarı' kuruldu

Merkez Bankası'ndan peş peşe iki faiz sinyali! Tarihleri resmen açıkladı

Asgari ücrette sürpriz dolar etkisi! Dövizdeki artış maaşlara yansıdı