Ekonomi

İslam Memiş'ten doları olanlara kötü haber!

Genellikle altın üzerine yorum yapan İslam Memiş, FED'in faiz kararının ardından bu kez doların düşüşe geçeceğini belirterek yatırımcılara bilgilendirmede bulundu.Gram altın için de yorum yapan İslam Memiş, FED'in 20-21 Eylül'de açıklayacağı İslam Memiş, şöyle konuştu:"FED, 20-21 Eylül’de faiz kararını açıklayacak

Ekonomist İslam Memiş'ten doların gidişatına ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Gram altın için de yorum yapan İslam Memiş, FED'in 20-21 Eylül'de açıklayacağı İslam Memiş, şöyle konuştu:

"FED, 20-21 Eylül’de faiz kararını açıklayacak. Ons altın fiyatı dar bant aralığında sıkıştı. 1.700 ila 1.720 dolar aralığında hareket ediyor. FED'in faiz artırımı ile 1.680 dolara kadar geri çekilme olabilir, gram altın düşebilir. Makas aralığından dolayı gram altının 1.000 lira altına sarkmalar mümkün olmayabilir." 

GRAM ALTINCILARA KÖTÜ HABER

Gram altında düşüşlerin yaşanmayacağını belirten İslam Memiş, 1000 lira seviyesini bekleyenlere kötü haber verdi. Memiş, "Gram altın makas aralığından dolayı 1.000 liranın altına düşmesi mümkün değil. Ons altın FED etkisiyle 1.680 dolara kadar düşebilir" dedi.

'EYLÜL'DE HEM DİP HEM ZİRVE'

İçeriden desteklenen bir TL olduğunu söyleyen Memiş, borsaya ilişkinse hem sevindiren hem de bir miktar tedirgine eden bir değerlendirme yaptı. Memiş, borsanın Eylül ayında hem dip hem de zirveyi göreceğini ifade ederken, "3.000 altına sarkmalar olabilir ama borsanın yoluna devam etmesi için bu teknik düzetmeyi yapması gerekir. Kar satışı mutlaka gelecektir. Yüzde 3 ila yüzde 4 kar satışları olabilir. Borsa tarafındaki artış devam edebilir bir süre daha. Bu artışlar ayrıca bir takım çalışmaların habercisidir" yorumunda bulundu.

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ABD Merkez Bankası (FED) tarafından yapılacak olan faiz kararı toplantısının tarihi belli oldu. FED eylül ayı faiz kararı toplantısı 20-21 Eylül tarihlerinde yapılacak.

Piyasalarda ayrıca ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın bugünkü konuşmasında, bankanın enflasyonla agresif mücadelesini gevşetebileceğine yönelik ipuçları izlenecek. Fed 21 Eylül'de faiz kararını açıklayacak. ECB ve Fed'den enflasyon ile mücadele için 75 baz puan faiz artırımı bekleniyor.

Dolar/TL ise bu bekleyiş sürecinde yılın zirvesini gördü.  Son günlerde değer kayıpları azalan ve yatay seyre geçen kur bu sabah 08.39'da 18.22/18.23 seviyesindeydi.

Şu dakikalarda tahtını koruyan dolar 18.24.02 seviyesinde işlem görüyor.

Gün içi en yüksek 18.2416 seviyesini gördü.

Euro bölgesi ekonomilerinin doğalgaz arzı ve elektrik fiyatları krizi nedeniyle yılın geri kalanında resesyona girecekleri, buna karşılık ABD ekonomisinin faiz artırımlarına rağmen resesyona girmeyeceği beklentisi ECB'den beklenen faiz artırımına rağmen euronun değer kaybetmesine yol açarak doları destekliyor.

Türkiye'nin ihracatının yüzde 60'tan fazlasının Euro cinsi gerçekleştiği göz önüne alındığında Haziran sonundan bu yana yüzde 5'in üzerinde değer yitiren euronun seyri Türkiye'nin geçen yılın sonundan bu yana giderek artan dış ticaret açığının seyri açısından da yakından izlenecek.

TCMB'NIN FAİZ İNDİRİMİ YÜKSELİŞİ HIZLANDIRDI

Dolar/TL, TCMB'nin geçen ayki faiz indirimi sonrası 17.97 seviyesinden yükselişe geçerek 2 Eylül'de 18.2605 seviyesine kadar çıktı.

TL, faiz indiriminden beri dolar karşısında yüzde 1.6 değer kaybetti.

Birikimli olarak bakıldığında ise TL, nisan sonundan beri yüzde 18.6, yılbaşından beri yüzde 27.8, son bir yılda ise yüzde 54 değer kaybetti. TL geçen yıl da yüzde 40'ın üzerinde değer kaybı yaşamıştı.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 8 Eylül 2022 tarihinde saat 22.21'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,24 Türk Lirası, euro 18,15 Türk Lirası, altının gramı ise 1000,72 Türk Lirası değerinde.

İslam Memiş 'şanslı gün' dedi altın almak isteyenlere tarih verdi

SGK uzmanı asgari ücretin 2023'te kaç para olacağını açıkladı!

'Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank emekli promosyonlarını 15 bin TL yapacak' iddiası!