Dekorasyon

İslam tarihinin en ihtişamlı camisine '2010' restorasyonu

Mimar Sinan'ın 'kalfalık eserim' dediği, tarihin en ihtişamlı camisi Süleymaniye, 452 yıl sonra ilk kez kapsamlı bir restorasyonla özgün mimarisine zarar veren hatalı onarımlardan kurtarılıyor

Mimar Sinan'ın 'kalfalık eserim' dediği, tarihin en ihtişamlı camisi Süleymaniye, 452 yıl sonra ilk kez kapsamlı bir restorasyonla özgün mimarisine zarar veren hatalı onarımlardan kurtarılıyor. Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü'nün, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olma hazırlıkları kapsamında başlattığı restorasyon çalışmaları devam ediyor. 
 
Geçen yıl başlatılan ve 21 milyon liraya mal olması beklenen çalışmaların 2010'un Temmuz ayında tamamlanması hedefleniyor.

Fatih'te kendi adıyla anılan semtte yer alan cami, en son 50 yıl önce kapsamlı bir restorasyon geçirdi. Tarihi yapı, zaman içinde dernek yetkililerinin yaptığı ufak tefek tadilatlar dışında onarım geçirmedi. Çevresel faktörler, yanlış malzeme kullanımı zamanla olumsuz etkilere yol açtı. Restorasyon çalışmaları kapsamında bugüne kadar, caminin üç şerefeli minaresinin yanlış onarımlar sonucu eğrilen külahı özgün teknikle düzeltildi. Yapı, yıllardır büyük zarar gördüğü çimentodan arındırıldı. Çevre kirliliğinden etkilenen dış yüzeyi 'mikro kumlama' yöntemiyle temizlendi. Ana kubbeyi taşıyan fil ayaklarında ise tesadüfen yüzlerce yıllık olduğu tahmin edilen çiniler bulundu. Örümcek ağı oluşumunu engellemek için yerleştirilen 10 deve kuşu yumurtası da restorasyon sonunda tekrar yerlerine konulacak. Caminin yağ lambalarından çıkan islerin toplandığı 'is odası' ise kapsam dışında tutuldu.
Zaman