İşlenmeyen tarım arazileri kiralanacak! İlk kiralama 2025'te!
Tarım arazilerinin verimli kullanılması için atıl haldeki toprakların kiralaması yapılacak. Böylece hem arazi sahibi hem de tüketici kazanacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı, kullanılamayan arazilerin üretime kazandırılması ve tarım arazilerinin daha verimli kullanılması amacıyla yeni yol haritasını oluşturdu.
Bakanlık tarafından tarım arazisi yönetimi noktasında arazi toplulaştırma, arazi edindirme, arazi kullanım planlaması ve yönetimi, büyük tarımsal ovaların korunması, işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması, değerleme ve dağıtım, tarımsal çevreyi ve doğal kaynakları koruma çalışmaları yürütülüyor.
Türkiye'de arazi toplulaştırma çalışmalarının başladığı 1961 yılından 2002 yılına kadar 4,5 milyon dekarda arazi toplulaştırma çalışmalarının tescili tamamlandı. 2003 yılından bu yılın sonuna kadar toplulaştırması tamamlanan alanın 72,7 milyon dekara yükselmesi bekleniyor.
Türkiye'de 9,3 milyon hektarlık 440 büyük ova sit alanı olarak koruma altında bulunuyor. Bu sene 24 büyük ovanın daha çalışmaları tamamlandı ve onay aşamasına gelindi. Ova sayısının toplamda 500'e çıkarılmasına dair çalışmalar yürütülüyor.
KULLANILMAYAN TARIM ARAZİLERİ KİRALANACAK
Tarım ve Orman Bakanlığı, kullanılamayan arazilerin üretime kazandırılması ve tarım arazilerinin daha verimli kullanılması amacıyla yol haritasını oluşturdu.
Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda gerçekleştirilen değişiklikle hisselik, mülkiyet ihtilafı, göç gibi gerekçelerle üst üste 2 sene işlenmeyen tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması için ve kira bedellerinin maliklere ödenmesi şartıyla Bakanlık eliyle tarımsal üretim amaçlı kiralanması sağlanacak.
2025 YILINDA YAPILACAK
2024 ve 2025 üretim yıllarında işlenmeyen tarım arazilerinin tespit edilmesi ve 2025 yılının son çeyreğinde ilk kiralamanın yapılması planlanıyor.
Çiftçilerin topraklandırılması çalışmaları kapsamında 2023'e kadar 16 bin 670 çiftçi ailesine 1 milyon 69 bin dekar hazine arazisi dağıtıldı. Kira gelirleri kapsamında toplam 341,3 milyon Türk Lirası tahsilat yapıldı.
Öte yandan Türkiye çapında yapılması planlanan arazi kullanım planlaması çalışmaları için Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Yalova'da 1,9 milyon hektarda toprak sınıflaması ve bu alanlar içinde toplam 932 bin hektarda detaylı toprak sınıflaması için çalışmalar devam ediyor.
Bakanlık tarafından geçen sene Türkiye genelinde başlatılan 1/5000 ölçekli arazi kullanım planlaması çalışmalarının 7 sene içinde tamamlanması hedefleniyor.
İnşaat maliyetleri Ekim'de yüzde 65,93 arttı! Bina maliyeti de katlandı!
TOKİ'den Ankara'da 9 bin 703 taksitle 3+1 konut fırsatı! Başvurular başladı!