Kentsel Dönüşüm

İsmail Hakkı Edebali Bursa'daki dönüşümü anlattı!

Bursa Haber Medya Yönetimi ve köşe yazarları ile bir araya gelen Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Yıldırım’da kentsel dönüşüm ve yapılacak 21 vizyon proje ile ilgili merak edilenleri Bursa Haber’e anlattı.

Bursa Haber Medya Yönetimi ve köşe yazarları ile bir araya gelen Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Yıldırım’da kentsel dönüşüm ve yapılacak 21 vizyon proje ile ilgili merak edilenleri Bursa Haber’e anlattı.


Gündem Buluşmalarına bu hafta Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali konuk oldu. Mudanya yolundaki Kahve Beyaz Restoran’da gerçekleşen buluşma, Bursa Haber Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Yönetim Kurulu Üyesi Levent Dizdar, Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Çavuşoğlu, yöneticiler ve köşe yazarlarının da bulunduğu toplantıda Yıldırım Belediyesi’nin faaliyetlerini değerlendirerek konuşmasına başlayan İsmail Hakkı Edebali şunları söyledi: “Yıldırım büyük bir ilçe kadim bir şehir. Tarihi, kültürel mirasa sahip bir şehir. Bizim de şehre karşı sorumluluklarımız var. Göreve geldiğimizde hangi hizmetleri yapabiliriz diye detaylı araştırmalar yaptık. Vatandaşın beklentileri nedir diye anket yapıldı. Hem bizim şehre bakışımız hem de vatandaşın istekleri mukayese edildi. Bu da bizim yapacağımız hizmetlerin yol haritasını oluşturdu. Örtüşen ana sorunlara çözümler ürettik.”


21 VİZYON PROJE


Mekânsal gelişim açısından şehrin fiziksel dönüşümünde geç kalındığını belirten Başkan Edebali, “Avrupa’da şehirler bizim şehrimizdeki gibi yoğun ve hızlı göç olmadığı için planlı gelişti. Ama bizim şehrimiz bu hızlı ve yoğun göçe hazırlıklı olmadığı için büyük bir problem haline geldi. Var olan problemleri önümüze alarak 5 yıllık bir rutin belediyecilik faaliyetiyle bunları çözebileceğimizi düşünmedik. Daha yüksek bir performansla, radikal yöntemlerle Yıldırım’ı gelecek yıllara nasıl daha az problemle bırakırız onu düşündük. Şehrin ihtiyaç duyduğu kültürel, sosyal aktivitelerin yapılabileceği mekanlara ihtiyaç vardı ona göre 21 vizyon proje hazırladık. Projelerimizin içinde meydanlar, kültür merkezleri, kadın eğitim merkezleri, tematik parklar var. 69 mahalleye 21 vizyon projeyi adil bir şekilde dağıtıldı. Her bir proje bulunduğu mahalleye değer katacak nitelikli hizmetler. Şehri genel anlamda doğru planlamazsanız vizyon projeler şehrin içinde kaybolur gider” ifadelerini kullandı.


Kentsel dönüşümde öncelik sırasını açıklayan Edebali, “Tamamen plansız yapılaşmayla oluşmuş bölgelerimiz var. Orada yapılacak vizyon projelerin anlamlı olabilmesi için mevcut imar düzenini değiştirmemiz lazım. Mesela, Yavuz Selim, Şirinevler, Arabayatağı, Ulus. Mevcut kamu kurumları hariç onun dışındaki tüm yapılar yıkılıp yeniden yapılacak. Çünkü imar düzenin ona göre hazırlıyoruz. Mevcut imar düzeni bitişik nizam iki kat imarlı alanlar. Bu düzenle belki küçük alanlar geçmişte kontrol edilebilmiş ama günümüzde bu mahallelerde 150 binden fazla insan yaşıyor” dedi.


DÖNÜŞÜMDE EKONOMİK SEBEPLER


“Kentsel dönüşümde en önemli gerekçe ekonomik sebepler” diyen Belediye Başkanı şöyle devam etti: “Bu bölgeler artık ekonomik olarak çöküntü haline gelmiş. Mahallerin mikro ekonomileri olması lazım. İşyeri açmak için alanlar olması lazım. İşsiz gençler için istihdam oluşturulması lazım. Bu alanlarda iş yeri yok. Yeniden yapılandırırken ekonomik olarak da yeniden canlandırmamız lazım. İkincisi afet konusunda şehirleri yenilememiz gerek. Mevcut yapılar ömrünü tamamlamış durumda. Planın hayata geçebilmesi önemli. Yıldırım Belediyesi Türkiye’ye model olabilecek bir kentsel dönüşüm yapıyor. Kentsel dönüşüm hassas bir durum hem hukuksal altyapı hem bilimsel yöntemlerin uygulanması hem de insanların rızasının alınması anlamında. Kentsel tasarım, şehrin tarihsel mimarisi, hak sahiplerine yapacağınız değerlendirme yüzlerce kriter ve detay var. Bu detayları kaçırmamanız lazım. Vatandaşlara hakkaniyetli davranmak gerekir. İnsanların mağdur olmayacağı ve memnun kalacağı şekilde şehir planlanmalı.”


‘ŞEHRİN ANAYASASI PLANDIR’


Problemli bölgelerde öncelik olduğunu söyleyen Edebali, “Yıldırım’da tarihsel kadim yapılar mevcut, kültürel ve tarihi mirasa sahip. Dönüşüme model olacak küçük alanlar tespit ettik. Hızlı adımlar atmamız lazım 69 mahallenin 40’ında model alanlarda dönüşüm yapılacak. 2019’a gelindiğinde şehirde yeni bir imar düzeni ortaya çıkacak. Değer kaybeden bölgeler yeniden değer kazanacak. Yıldırım’da kentsel dönüşümle birlikte inşaat sektöründe de hareketlilik sağlanacak. Halkın kentsel dönüşüm konusunda ümitvar olması, Yıldırım’ın değer kazanan bir ilçe olmasında etkili olacak. 2016 bizim için kritik bir yıl vizyon projeler planlandı. Etap etap bu projeleri bitireceğiz. Bu projeleri hayata geçirirken gündelik belediye işlerini de kaliteli ve nitelikli hale getirecek hizmetleri sunmaya başladık. Fen işlerinin yaptığı hizmetlerde de niteliği artırıyoruz. Yollara döşenen parke bordür uygulaması için parke bordür üretim tesisi kuruldu. Bir tek sadece Yıldırım Belediyesi’nde var. Kadınlara, engellilere, gençlere yönelik farklı projelerimiz var. En çok projemiz kadınlara yönelik. Biz tek kanatlı uçan bir toplumuz. Halbuki kadınlara hayatın her alanında fırsat verilirse hem ekonomik hem de sosyal kalkınmamıza fayda sağlayacağına inanıyorum. Bir şehri değerli kılan o şehrin anayasası yani planıdır. O zaman doğru planlamayla başlamak lazım” diye konuştu.


‘NE KADAR PAYDAŞ, O KADAR BAŞARI’


Kadın ve gençlere yönelik projelerden bahseden Başkan Edebali, “Kadınlar için Yıldırım Kadın Girişimi ve Ürün İşletme Kooperatifi kuruldu. 10 binin üzerinde meslek sahibi olmak için başvuru yapan kadınlarımız var. Mezun olan her kadın kooperatifin üyesi olacak. İnanıyoruz ki bu bir başlangıç olacak. Biz de belediye olarak pazar yerlerimizi açarak ürünlerini satabilecekleri alanlar oluşturacağız. Gençlere yönelik geliştirdiğimiz ‘Değerlisin Sağlıklı Kal’ projesi sürdürülebilir bir proje. Üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, muhtarlarla çok paydaşı olan bir proje. Bir projede ne kadar fazla paydaş varsa proje o kadar başarılı olur. ‘Hepsini belediye olarak biz yaptık’ gibi söylemler doğru değil” dedi.


‘ASIL MESELE TOPLUMUN İNANMASI’


Yıldırım’da kağıt üzerinde ova koruması olan yerler hariç planlanmamış mahallenin olmadığını söyleyen Edebali şöyle konuştu: “Bitişik nizam iki kat imar düzeni olarak bakıldığında bu şehri geleceğe taşıyacak plan yok. Yüzde 85’i plansız. Fiziki yapı bozuldukça toplumsal yapı da bozulur. Bu yüzden nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde dönüşüm zor. Fakat burada Yıldırım’ın şöyle avantajları var. Şehrin önceki plancıları emlakçılarımız, o yüzden 6-7 metrelik çok fazla yol var. Geçmişte ticari alanların az olması dezavantajken dönüşüm açısından bakıldığında bu bize avantaj olarak dönüyor. Bu ticari alanlar yoğunluğu artırmadan dönüşüme finansman olarak avantaj sağlıyor. Üçüncüsü de B2. Artık B2’yi de kaldırıyoruz. Kentsel dönüşümde asıl mesele toplumun buna inanması. Bu sebepten vizyon projelerimizden biri olan Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi’ni hayata geçiriyoruz. Dönüşümü burada halka 3 boyutlu maketlerle, videolarla, görsellerle anlatacağız. Dönüşümle birlikte insanların sadece binaları değil hayatları da değişecek. Bu merkezde halkı bu şekilde bilinçlendireceğiz.”


KIZIK İPEK YOLU PROJESİ


Cumalıkızık’taki Kızık İpekyolu projesinden bahseden Edebeli söyle konuştu: “Oraya giden turistler problemli yapıların içinden gidince tüm heyecanları kayboluyor. Fidyekızık ve Cumalıkızık arasında 3 buçuk kilometrelik orman içinde Kızık İpekyolu projemiz var. Cumalıkızık’a gitmek isteyen turistler için Fidyekızık’ta bir istasyon oluşturuyoruz. Turistler buradan yürüyerek, bisikletle ve faytonlarla Cumalıkızık’a gidebilecek. Fidyekızık ile Cumlıkızık arasına da 55 dönümlük bir alana A sınıfı bir mesire alanı yapıyoruz. Bu da 21 vizyon projelerimiz arasında. Hava almak isteyen aileler için güzel olacak.




Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’ye Bursa Haber Gündem Buluşmaları’na katılımlarından dolayı Bursa Haber Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar tarafından plaket takdim edildi.


ZEYNİLER ORGANİK PAZAR ALANI


Her mahalle için bir ekonomik kalkınma planımız var. Bu yüzden Zeynileri organik pazar alanı yapacağız. Arıcılık eğitimleri ile başladık. Zeynilere ait kendi balı olsun istedik. Ayrıca Zeynilerden Cazibe Merkezi’ne teleferik çalışmamız var ama daha netleşmedi. Paraşütçüler için de Cazibe Merkezi’nde derenin üzerine inebilecekleri platform çalışmamız var.


SULAR VADİSİ


Sular Vadisi 35 bin metrekare alana yapılacak. Bu bölgede 140’ın üzerinde konut var. Kamulaştırması projeden daha pahalı. 25-30 milyon liralık bir proje. Park içinde yapay şelaleler, çocuk oyun alanları, spor alanları, yürüyüş parkurları, konserlerin verilebileceği amfi bulunan büyük bir vizyon proje olacak.


VİŞNE CADDESİ’NİN VİZYONU


Vişne caddesini Ankara yoluna bağlayacak dikey yollara ihtiyacımız var. Büyükşehir Belediyesi’nden talep ettik. Büyükşehir Belediyesi kamulaştırma programına alındı. BEKSİAD’a bina yapıyoruz. Daha kurumsal bir yapıya kavuşacaklar. Oraya bir ticaret bölgesi şekli vermeye çalışıyoruz. Esnaf Sarayı’nın altından Vişne caddesini Ankara yoluna bağlamak istiyoruz.”


MAHALLE KÜLTÜRÜ


Yıldırım’da kitleleri dikkate alarak bir şeyler yaptıklarını dile getiren Başkan Edebali, “Mesela ilçemizde 30 bin kadın 14 bin erkek okuma-yazma bilmiyor. Buna yönelik okuma seferberliği yapacağız. Yıldırım’da sosyal kontrol var. Mahalle kültürü var. Bizde onu takviye edici programlar yapıyoruz. Örneğin iki ayda bir esnaf görüşmeleri yapıyoruz. Bu toplantılarda esnafın sorunlarını masaya yatırılıyor. Yıldırım nüfusunun yüzde 13’ü engelli. Bu büyük bir kitle. Engellilerle ilgili hizmetlerin daha başındayız. Belediye bünyesinde bir engelli masamız mevcut. Buraya gelen engelli vatandaş sorunu ne olursa olsun bu masadaki arkadaşlar yardımcı oluyor” dedi.


TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SPOR KOMPLEKSİ


Gençlere yönelik yeni sosyal donatı alanlarına değinen Edebali, “Türkiye’nin en büyük spor kompleksi 34 dönümlük arazi üzerine Yıldırım’da Yiğitler mahallesinde yapılacak. Kompleksin içinde 2 bin 500 kişilik kapalı spor salonu, tenis kortları, futbol, basketbol, jimnastik salonları bulunacak. Bakanlığın finanse edeceği proje bu ay sonunda ihaleye çıkacak. Projenin büyüklüğü ise 25-30 milyon lira civarında” diye konuştu. Edebali DSİ Spor Kulübünü de atıl kaldığı için Yıldırım Belediyespor Kulübü bünyesine katmayı arzu ettiklerini dile getirdi.


ORHANGAZİ ÜNİVERSİTESİ RUHSAT PROBLEMİ


Orhangazi Üniversitesi ile olan ruhsat problemini de anlatan Edebeli şunları söyledi: “Orhangazi Üniversitesi’nde ruhsata aykırı olan yerleri mühürledik. Üniversite ile 11 davamız var. Bunlardan 7 tanesini biz, 2 tanesini onlar kazandı. 2 dava da şuan devam ediyor.”


TERMAL TURİZM


İmar planlarına fay hatlarının da işlendiğine değinen Başkan Edebali, “Yıldırım’da 3 tane fay hattı var. Sondaj çalışması sonucunda Otosansit’in üstündeki fay hattında sıcak su bulabilirsek bu alanda termal turizm için 800 dönümlük arazi değerlendirilebilir” dedi.


Ankara Yolu Karapınar Mevkii’nde bulunan Et Balık Kurumu (ET-BA) arazisinin alışveriş ve yaşam merkezi olarak planlandığı söyleyen Başkan Edebali, bölgesel planlarının Kestel ve Gürsu’yu da kapsadığını söyledi. Ayrıca Samanlı kavşağına da 5 yıldızlı bir otel ve meydan projeleri bulunduğunu aktardı.


Bursa Haber