İsmail Uçak: Hatay, son yıllarda sağlık turizmiyle adından söz ettiriyor
Hatay, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra denizi, yaylaları ve mağaraları ile çok sayıda turizm alternatifini bünyesinde bulunduyor
Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra denizi, yaylaları ve mağaraları ile çok sayıda turizm alternatifini bünyesinde bulunduran Hatay, termal turizmle de adından söz ettirmeye başladı.
Asırlardır çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı dine inananların bir arada barış ve kardeşlik içerisinde yaşadığı "Hoşgörü Kenti" olarak adlandırılan Hatay’ın, termal suyu ve kaplıcaları yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Ottoman Palace Termal Otel Müdürü Ali Şenak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında 5 yıldızlı otellerinin inşaatı sırasında kazılan kuyudan çıkan su sayesinde, Hatay’ın turizm seçeneklerine "termal"i de eklediklerini söyledi.
İnşaat sırasında kuyudan çıkan suyun İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanlığına analizini yaptırdıklarını ifade eden Şenak, analizler sonucunda termal mineralli suyun 19 hastalığa iyi geldiği sonucunun çıktığını kaydetti.
Şifalı suyun doğal sıcaklığının 43 derece olduğunu vurgulayan Şenak, yaklaşık 31 bin metre kare alan üzerine kurulan otellerinin 252 odasının ve 740 yatak kapasitesinin bulunduğunu söyledi.
Şenak, kentin tek 5 yıldızlı oteli olma özelliğini taşıyan mekanlarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılışının yapıldığını anımsattı. Otelin hem sağlık hem kongre merkezi olarak hizmet verdiğini vurgulayan Şenak, şifalı su sayesinde yurt içinin yanı sıra ABD ve Uzak Doğu ülkelerinden gelen turistlere hizmet verdiklerini söyledi.
KÜKÜRT ORANI EN ZENGİN İKİNCİ KAPLICA
Kırıkhan ilçesi yakınlarında bulunan Green Hamamat Hotel Genel Müdürü İsmail Uçak da, 2000 yılından bu yana hizmet veren otelin 2 yıldan bu yana işletmeciliğini yaptıklarını kaydetti.
Tesisin, Hindistan’dakinden sonra dünyada kükürt oranı en zengin ikinci kaplıca özelliğine sahip olduğunu ifade eden Uçak, suyun sıcaklığının da 37,5 derece olduğunu söyledi.
220 yatak kapasiteli tesislerini yurt içinin yanı sıra Orta Doğu ülkelerinden vatandaşların tercih ettiğini vurgulayan Uçak, ayrıca Polonya, Almanya İsviçre gibi Avrupa ülkelerinden de suyun özelliklerini duyup gelenlerin olduğunu belirtti.
Suyun, bel, boyun fıtığı, romatizma ve eklem ağrılarının yanı sıra deri hastalıklarına çok iyi geldiğini, Sağlık Bakanlığı onaylı olduğunu ifade eden Uçak, vizesiz geçiş uygulamasının doluluk oranlarını yüzde 20 oranında arttığını kaydetti.
Uçak, kentte havaalanının hizmete girmesinin de turizme büyük katkı sağladığını belirterek, "Tarihi ve doğal güzelliklerin çok olduğu Hatay, son yıllarda sağlık turizmiyle de adından söz ettirmeye başladı. Eskiden başka illere giden turistler, şimdi hem sağlık turizmi hem de denizi, yaylaları ve güzel havası için kentimizi tercih etmeye başladı" dedi.
ŞİFA ARAYANLARIN UMUDU
Erzin ilçesi sınırlarında, Amanos Dağlarının batı eteğinde, ilçe merkezinin 3 kilometre doğrusunda yer alan "Erzin İçmeleri" de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken yerler arasında bulunuyor.
Erzin Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Vural, sıcaklığı 24 derece, PH değeri 6,7 olan suyun, bikarbonatlı, sülfatlı, magnezyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli ve bromürlü bileşimi ile şifa arayanların umudu olduğunu kaydetti.
Suyun, sindirim sistemi hastalıkları, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları ve metabolizma bozukluklarına iyi geldiğini ifade eden Vural, yurt içinden olduğu kadar Almanya’dan gelen turistlerin şifalı suyu içtiğini, kayalardan süzülüp gelen kireç benzeri maddeyi de yüzlerine sürdüğünü söyledi.
AA