Kent Haberleri

İsmail Üzmez: Sinop'taki kesim orman işletmeciliği!

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Sinop'ta Nükleer Santral inşaatı nedeniyle ağaç kesildiği iddiasına ilişkin, bölgede kamuoyunda bahsedildiği gibi herhangi bir orman katlinin değil, orman işletmeciliğinin söz konusu olduğunu söyledi...


Orman Genel Müdürü Üzmez, Sinop'ta ağaçların kesildiği iddialarıyla ilgili "Kamuoyunda bahsedildiği gibi orman katli değil, bir orman işletmeciliği söz konusu" dedi.


Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Sinop'ta Nükleer Santral inşaatı nedeniyle ağaç kesildiği iddiasına ilişkin, bölgede kamuoyunda bahsedildiği gibi herhangi bir orman katlinin değil, orman işletmeciliğinin söz konusu olduğunu söyledi.


Üzmez, Abalı köyü sınırları içinde ağaç kesimi yapılan bölgenin, yaklaşık 98 hektar olduğunu belirterek, bu bölgeye 2014 yılı ilkbaharında 216 bin fidan dikildiğini, 2015 yılında da 247 bin fidanın dikileceğini kaydetti.


İsmail Üzmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sinop'ta ağaç kesimi yapılan bölgenin, Orman Genel Müdürlüğünün, teknik ormancılığa dayalı çalışmalar yürüttüğü bir alan olduğunu belirtti.


Ormanları korumak ve kollamanın yanı sıra bunları sürdürülebilir bir şekilde işletmenin ve orman alanlarını genişletmenin de görevleri arasında bulunduğunu hatırlatan Üzmez, Sinop'taki olayın, "Kamuoyunda bahsedildiği gibi orman katli değil, bir orman işletmeciliği olduğunu" dile getirdi.


Orman ürünlerine olan ihtiyacın nüfus artışına paralel olarak arttığını vurgulayan Üzmez, "Hızlı gelişen türlere veya bir başka teknik deyimiyle endüstriyel ağaçlandırmalara geçmek zorundayız. Biz de dışarıdan odun ithal eden değil, kendi kendine yeten bir ülke durumuna gelmeliyiz. Bu bağlamda ülkemizde ciddi alanlarda, verimli yerlerde endüstriyel ağaçlandırmalara geçiyoruz" dedi.


Türkiye'nin, endüstride kullanmak üzere yıllık 18,5 milyon metreküp ağaca ihtiyacı olduğunu, bunun yüzde 85-90'ının ülke kaynaklarından karşılandığını, geri kalanının ise yurt dışından ithal edildiğini aktaran Üzmez, endüstriyel ormancılığın, verimli ormanlardan daha düşük bir ürün elde etmek yerine, daha iyi odun hammaddesi elde etmeyi hedefleyen teknik bir proje olduğunu anlattı.


Üzmez, "Bunun için verimli orman alanlarında orman işletmeciliği yaparak, ömrü kısa ama her yıl odun artımını çok yüksek düzeyde veren ağaçları tercih ederek, buralarda ağaçlandırma yapıyoruz" ifadesini kullandı.


"Ormanlar yenilenebilir bir doğal kaynaktır. Yani madeni, kömürü, bakırı alırsınız ve biter. Ormanda ise belli yaşa gelen ağacı çürütmezsiniz. Bunları keserek, milli ekonomiye katarsınız ve onun yerine yenisini dikersiniz" değerlendirmesinde bulunan Üzmez, Sinop'ta bahsi geçen alanın da Orman Genel Müdürlüğü ile halkın oduna olan ihtiyacını karşılama amacıyla kullanılan endüstriyel ağaçlandırma sahalarından birisi olduğunu belirtti.


Tarım ormancılığı olarak da adlandırılan endüstriyel ormancılığın, bütün dünyada yapıldığını aktaran Üzmez, birim alandan odun hammaddesi elde etmede Türkiye ortalamasının 2,5 metreküp olmasına karşın bu sahalarda 10 metreküpe çıkacak kadar ağaçlandırma yapıldığını vurguladı.


Orman işletmeciliğinin, halk tarafından yanlış algılandığını, bunun doğru bir şekilde algılanması için çalışacaklarını dile getiren Üzmez, "Oradaki ağaçlar insanlığa hizmet içindir. Ormanın her türlü fonksiyonunu Orman Genel Müdürlüğü biliyor" diye konuştu.


Ormanlardaki bakım ve seyreltme çalışmaları hakkında da bilgiler veren Üzmez, bu çalışmalarla ormanların çok daha verimli ve güzel bir hale geldiğini, odun hammaddesi miktarının da arttığını söyledi.


Bu alanlardaki ağaçların kesilmesinin ardından, aynı bölgeye yeni fidanların dikildiğini ve ormanların yeniden kazanıldığını kaydeden Üzmez, Sinop'un Abalı köyü sınırları içinde ağaç kesimi yapılan alanın yaklaşık 98 hektar olduğunu, bu bölgeye 2014 yılı ilkbaharında 216 bin fidan dikildiğini, bunlardan birçoğunun hızlı gelişen türler, 50 bin kadarının da fıstık çamı olduğunu aktardı.


Üzmez, "Aynı yörede, 2015 yılında da 247 bin hızlı gelişen çam fidanı türleri dikerek, hem ormanlardaki fert sayısını artıracağız, hem insanlığın ihtiyacını karşılayacağız, hem de gelir getirici türlerle orada yaşayan insanımızın gelirini artıracağız" dedi.


İsmail Üzmez, Türkiye'deki orman alanının, 1999 yılından 2013 yılına kadar 900 bin hektar arttığını belirterek, Orman Genel Müdürlüğü olarak ormanları koruduklarını, geliştirdiklerini ve bunlardan faydalandıklarını ifade etti.


Türkiye'nin orman alanlarını 2023 yılı hedefleri doğrultusunda yüzde 27'den, yüzde 30'a çıkarmayı amaçladıklarını aktaran Üzmez, "Bu konuda halkımız rahat olsun" diye konuştu.



AA