03 / 05 / 2024

İsmet Dönmez 'in bakkalına 25 bin lira kira önerildi!

İsmet Dönmez 'in bakkalına 25 bin lira kira önerildi!

İsmet Dönmez, Türkiye"de lüks marka denince ilk akla gelen Abdi İpekçi ve Teşvikiye Caddesi"ni kesen sokaktaki ˜emektar bakkal". Komşuları Beymen, Prada, Atıl Kutoğlu, Louis Vuitton!



Dükkanı için aylık binlerce lira kira teklif edilmesine rağmen kabul etmediğini söyleyen Dönmez œBakkalımı asla kapatmam diyor

Nişantaşı"nda bir bakkal dükkanı.   Sanmayın burada ithal peynirler, ortalama marketlerde bile olmayan çikolatalar, hamur işleri var! Aksine çok mütevazı, 80"lerde donup kalmış gibi. Yeri eski tip kahverengi kalebodur kaplı. Duvardaki raflar yeni ürünlerle dolu ama rafın kendisi ne kadar geçmişten geldiğini ele veriyor; Tipitip sakızının kutuları yıllardır duruyor, içinda hala sakız var! Anadolu"nun bir ilçesindeki bakkal dükkanından farkı yok. Tek farkı bulunduğu muhit, komşusu olan lüks markalar. çünkü çimen Gıda, kira geliri açısından Türkiye"nin en pahalı caddesi Abdi İpekçi"ye iki adım uzaklıkta. Görüntüsü itibariyle sıradan ama 30 yıldır ayakta durduğu için kahraman... çünkü Nişantaşı semtinin tek klasik bakkalı!

çOCUK SAHİBİ OLMAK İçİN GELDİ

Bakkalın sahibi   81 yaşındaki İsmet Dönmez, Erzincanlı. Köyü İliç"ten İstanbul"a göç etmesinin nedeni çocukları. Tarımla uğraşan Dönmez, evlenip de eşiyle çocuk sahibi olmaya karar verince 1960"da İstanbul"a göç etmek zorunda kaldı. çünkü çiftin yedi çocuğu doğduktan sonra ya iki ay ya da 20 gün yaşayıp ölüyordu. Dönmez œBir de büyük şehirdeki doktorları deneyelim diyerek tuttu İstanbul"un yolunu...

Dönmez, ansiklopedi satan bir firmada çalışmaya başladı, o nedenle Teşvikiye"yi seçti. 1969"da şu an bakkalın olduğu yeri satın aldı, bir de ortağı vardı. 120 metrekare dükkana o yıllarda 50 bin lira ödediler. Dönmez, taksi plakasının 10 bin lira olduğunu belirterek bugünkü ederini bulabileceğimizi söylüyor.

Abdi İpekçi ve Teşvikiye Caddesi"ni kesen Karakol Bostan Sokak"taki bakkal dükkanı 120 metrekare. İsmet Dönmez œO yıllarda buralarda pek çok şey yoktu. Ama köşedeki karakol vardı (Harbiye Karakolu), o antika çünkü diyerek başlıyor geçmişi anlatmaya: œ1960"da Abdi İpekçi Caddesi ˜Emlak Caddesi"ydi. Abdi İpekçi öldürüldükten sonra oraya onun ismini verdiler. O zamanlar Teşvikiye Caddesi"ndeki emlaklarla Abdi İpekçi Caddesi"ndekiler aynı değerdeydi. Sadece Abdi İpekçi"de Deniz Apartmanı"nın altında bakkal vardı, sonradan kapattı dükkanı. şžimdi hep lüks mağazalar açıldı. Bir kuaför Mehmet Tatlı kaldı eskilerden, o da öldü ama dükkanı kardeşi işletiyor. Pişman değilim bakkal olduğum için, mıntıkam da iyidir diyor.

EKMEK ARASI KAşžAR SATIYOR

İsmet Dönmez, hala ekmek arası kaşar satıyor. En çok lüks mağazaların satış elemanlarının kendisinden alışveriş yaptığını anlatıyor. Kendisine kahraman olup olmadığını sorduğumuzda œKahramanım herhalde, yıllardır buradayım çünkü yanıtını veriyor.

Nişantaşı dedikoduları burada konuşuluyor  

MAHALLENİN bakkalı, tüm dedikoduların toplandığı, her şeyden haberi olan kişidir aynı zamanda. Bir de bu bakkalın Nişantaşı"nda olduğunu düşünürseniz... Hangi işadamının eşinin Beymen"de 17 çantaya 100 bin lira verdiğini de bilirsiniz, kimin ev satın aldığını da... İsmet Dönmez"in sattığı Ezine peyniri çok meşhur. Dönmez Adnan Polat, Cem Boyner"in annesi ve ablaları hatta eski siyasetçilerin kendisinden peynir satın aldığını söylüyor.  

Aylık 25 bin lira kira önerdiler vermedim!

ULUSLARARASI Gayrimenkul Danışmanlık şžirketi Cushman&Wakefield, geçen yıl fiyatların metrekare başına 80-120 dolar arasında değiştiği Teşvikiye"yi Türkiye"nin en pahalı caddelerinden biri olarak açıklamıştı. Teşvikiye ve onu kesen sokaklar ünlü markaların mağazalarıyla dolu. Bakkal İsmet Dönmez"in 20 metre ötesinde Louis Vuitton, karşısında Beymen Blender, üst katında Atıl Kutoğlu"nun mağazası var! Dönmez"in bakkalı Nişantaşı"nın en sosyetik köşesi Beymen"e 20 metre uzaklıkta. Prada ile arası ise 50 metre. İsmet Dönmez, komşularından hiç alışveriş yapmamış: œParam mı yeter oralara

Onun bakkalını da kiralamak isteyen çok çıkmış: œGeçen yıl bir mağazadan geldiler, aylık 25 bin liradan fazla kira önerdiler, vermedim! Bu paranın yarısını bile kazanmıyorum ama dükkanı kapatırsam nereye gideceğim Oğlum ne iş yapacak Buradan ekmek yiyen dört aile var, onlara ne olacak Hayatımda kahveye gitmedim, bundan sonra kahveye mi gideyim Hiç bilmediğim bir hayat. Ben mutluyum burada. Kimse ayda 25 bin lira kazanmıyor ama ya kirayı ödeyemezlerse ne yapacağım 10 trilyona satın almak isteseler bile yine vermem.
Star/İnci Döndaş


Geri Dön