29 / 04 / 2024

İSO rakamlarına göre ihracatta gerileme sinyalleri var!

İSO rakamlarına göre ihracatta gerileme sinyalleri var!

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi ağustosta 49,1’e gerileyerek 50,0 eşik değerinin altına düştü. Bunda ihracat yaptığımız 5 Avrupa ülkesindeki üretim daralması etkili oldu.



İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Ağustos 2023 dönemine ait sonuçlar açıklandı.

Endeks sonuçlarına göre, temmuz ayında 50,3 olan endeks, ağustosta 49,1’e gerileyerek 50,0 eşik değerinin altında kaydedildi. Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeyi, 50’nin altındaki değerler ise bozulmayı gösteriyor. Böylece endeks, Türk imalat sanayi ihracatçılarının talep ikliminde son yedi aydır ilk defa hafif bir bozulmayı işaret etti. İhracat yaptığımız birçok Avrupa ülkesinde ekonomik aktivitenin gerilemesi, ihracat ikliminde zayıflamaya yol açan en önemli temel neden oldu.

Endeksin kapsamı içerisinde Türk imalat sanayi ürünlerinin en fazla ihraç edildiği 6 ülkeden 5'i olan Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa ve İspanya'da üretim ağustos ayında düşüş yaşandı.

Almanya'daki gerileme Mayıs 2020'den bu yana en yüksek oranda yaşandı. Fransa ve İtalya'da da düşüşler hız kazanırken, Birleşik Krallık ve İspanya'da ise büyümeden daralma dönemine girildi.

İhracattaki yüzde 7’lik payıyla Türk imalatçılarının ikinci en büyük ihracat pazarı olan ABD’de ise üretim artışı üçüncü çeyrek ortasında da devam etti. Ancak söz konusu artış çok ılımlı düzeyde ve son altı ayın en düşük oranında gerçekleşti.

ORTA DOĞU AVRUPA’YA GÖRE DAHA İYİ

Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde Avrupa'ya kıyasla daha olumlu eğilimler görüldü. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar’da ekonomik aktivite ağustos ayında da güçlü şekilde artmaya devam etti. Mısır ve Lübnan’da üretim düşüşü yaşanırken, Hindistan, Ağustos ayında da büyümenin itici güçlerinden biri oldu. Fakat Türkiye’nin imalat sanayi ihracatı içindeki payı sadece yüzde 0,5 olan bu ülkenin genel ihracat iklimi üzerindeki etkisi sınırlı oldu. BRIC ekonomilerinin tamamında ekonomik aktivite artış gösterirken, Rusya’da büyüme son beş ayın en yüksek düzeyine yükseldi.

Üretimdeki en keskin düşüş, Avrupa’nın imalat sektöründe yaşanan problemlerden etkilenen Çek Cumhuriyeti'nde oldu. Polonya ve Avusturya'da da imalat sanayi üretiminde belli düşüşler yaşandı.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalatçıları için ihracat ortamının zayıflayabileceğine dönük endişelerin ağustosta gerçekleştiğini söyledi.


 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön