İspanya'da ev alana oturma izninin Türk konut sektörüne etkisi!
Dünyanın gözü parası olanlarda… Her ülke değişik yasa ve formüllerle paralı olanları ülkelerine çekmeye çalışıyor… İspanya’nın 160 bin Euro değerinde konut alana daimi oturma izni vermesi düşüncesi Türk konut sektörünü nasıl etkiler?
Dünyanın gözü parası olanlarda… Her ülke değişik yasa ve formüllerle paralı olanları ülkelerine çekmeye çalışıyor… İspanya’nın 160 bin Euro değerinde konut alana daimi oturma izni vermesi düşüncesi Türk konut sektörünü nasıl etkiler?. Türkiye, yeni mütekabiliyet yasası ile Araplara ve Ruslara konut satma hesabı yaparken İspanya bir adım öne geçerek konut alanlara daimi ikametgah vermeye hazırlanıyor…
ABD, Kanada, AB ülkeleri gibi gelişmiş ülkeler özellikle son 30 yıldır “para bizde, güç bizde” havasıyla hareket ettiler… Ülkelerine girecek olanlara havaalanlarında, gümrük kontrollerinde zorluk çıkartıp eziyet ettiler. Önemli devlet adamlarını havaalanlarında don/gömlek soyup, ilaçlayıp itibar kaybettirdiler…Ekonomik kriz gelince yeni formüllerle parası olanları ülkelerine çekmeye çalışıyorlar. Parayı nerden buldun demeden, madem paran var hadi bize gel diyorlar… Paranın nerden nasıl bulunduğu ile ilgilenmiyorlar. İspanya göçmen dernekleri ve muhalefet, bu yasaya “kara para aklama” ve “eşitsizlik” endişesi ile karşılar… Daimi oturma için mücadele eden göçmenler “insani haksızlık”tan bahsediyorlar… İnsana değil de sadece “paralı insana” odaklanma, Avrupa için ciddi problemleri de beraberinde getirecektir.
Portekiz, bir milyon Euroluk yatırım yapana e oturma izni verdiği gibi 500 bin Euroluk ev alana da ikametgah izni veriyor.İrlanda, bir milyon Euroluk iş kurana veya 500 bin Euro değerinde ev alana ikametgah veriyor. İngiltere’de 1 milyon Pound değerinde yatırım yapana ikametgah veriyor. Puanlama sistemi var diyorlar ama bu sistem genelde az parası olanlara uygulanıyor..Fransa’da 50 den fazla işçi çalıştıran yatırımcılara ikametgah veriyor. Amerika’da ise 500 bin Euro değerinde bir iş kurup 10 işçi çalıştırana ikametgah veriyor… Kanada’da benzeri uygulamaları yapıyor…
Ekonomik kriz, Katalanların bağımsızlık isteği, evinin borcunu ödeyemeyip polis zoruyla tahliye edilen ailelerin dramı, göçmen derneklerinin feryadı ile boğuşan İspanya, ülkedeki resmi rakamlara göre 700 bin olan stok konutu yabancılara satmak için yeni bir yasal düzenleme arayışında. İspanya’daki gerçek konut stokunun 2 milyonun üzerinde olduğu söyleniyor.
İspanya 160 bin Euro değerinde ev alana daimi ikametgah izni vermesindeki hedef müşteri kitlesi Ruslar ve Çinlilerdir. Ruslar 2011 yılında 757 konut alıyor İspanya’dan. 2012 yılının ilk 8 ayında İspanya’ya yaklaşık 870.000 Rus turist gidiyor. Ruslar İspanya’da Akdeniz sahilleri ve Endülüs’ü tercih ediyor. İspanya bu uygulama ile güneşe hasret zengin Rus vatandaşlarını hedefliyor. Türkiye’den konut alacak olan Rusların bir bölümü bu yasa ile İspanya’yı tercih edecektir.
İspanyolların bir başka hedefi ise Çinlilerdir. Çinliler iş yapmak için İspanya’da bulunuyorlar. Büyük şehirlerde yaşıyorlar... İspanyollar Çinlilere 60-80 m2 arasında konut satma peşindeler… Çinliler ise ticari emlak peşindeler… Ruslar yeni projeleri tercih ederken, Çinliler, ikinci el ucuz projeleri tercih etmekteler. Çinliler, İspanyolların bu yasasını fırsat bilerek Avrupa’ya en ucuz yoldan girmenin hesabındalar…
Gözünü Türkiye’ye dikmiş Araplar, İspanya’nın bu yasasından etkilenir mi? Evet, elbette etkilenir. Arpların İspanya ile zaten Endülüs ile tarihi bağları var. Avrupa’da en yakın oldukları ülke İspanya’dır. Türkiye’deki yeni mütekabiliyet yasası nedeniyle konut alan Araplar, Türkiye’den oturma izni alamıyorlar... Daimi olmasa bile en azından 6 aylık bir oturma iznini verilmesi gerekir. Türkiye, bir yasa çıkarttı, paralı Rusları ve Arapları çekmek için ama İspanyollar daha atak davrandı…
Arapların Türkiye’yi tercih nedeni ile İspanya’yı tercih nedenleri farklıdır. Türkiye, Arapların tarihini yeniden keşfettiği bir ülke.. Kendilerini buldukları bir ülke.. İş yapmak istedikleri bir ülke… Yatırım yapmak istedikleri bir ülke.. ve en önemlisi güvendikleri bir ülke… İspanya ise Araplar için tarihi bir anlamı olsa da şu anda “güneş ve deniz” dışında bir anlam ifade etmez…Türkiye, yeni mütekabiliyet yasası ile Arapların uzun süreli ikametgah iznini çözerse, Araplar İspanya’yı tercih etmez…
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar "Oturmak için izin var ama bunun süresini uzatmak için çalışma yapıyoruz. ABD'de olduğu gibi belli bir rakamın üzerinde gayrimenkul alanlar, belli miktarın üzerinde yatırım yapanlar sadece 3 ay değil, biraz daha fazla ülkemizde kalsınlar. Bu imkanı verelim ki 3 aydan çok daha uzun süre kalabilsinler. Bunları biraz daha esnetelim" demişti…
Türk konut sektörüne yabancıların ilgisini artırmak için sayın Bakanın sözlerinin lafta kalmaması gerekir…
Saygılarımla,
Abdullah Çiftçi