Isparta Deri ihtisas OSB, karma OSB'ye dönüşecek!
Isparta Deri İhtisas OSB Yönetim Kurulu Üyesi Eşref Bıtrak, bölgelerinde üretim gösterecek sektör sayısını artırmak maksadıyla karama OSB ' ye dönüşme kararı aldıklarını, açıkladı. Isparta Deri ihtisas OSB, karma OSB'ye dönüşecek...
Isparta Deri İhtisas OSB Yönetim Kurulu Üyesi Eşref Bıtrak, bölgelerinde üretim gösterecek sektör sayısını artırmak maksadıyla karama OSB'ye dönüşme kararı aldıklarını, açıkladı.
Kent içinde merkezi bir konuma sahip olan OSB'nin yeterli genişleme sahasına sahip olduğunu kaydeden OSB Yönetim Kurulu üyesi Eşer Bıtrak, deri ve ayakkabı sektörü dışında da pek çok sektörün kendi çatıları altında üterim yapabileceğini söyledi. İsparta Deri İhtisas OSB Yönetim Kurulu Üyesi Eşref Bıtrak, bölgelerinde üretim gösterecek sektör sayısını artırmak maksadıyla karama OSB'ye dönüşme kararı aldıklarını, amaçlarının daha kapsamlı bir OSB kurmak olduğunu söyledi.
Deri OSB olarak, Türkiye'nin dericilik sektöründeki konumunu da değerlendiren Bırtak, deri sektöründe dünya standartlarında üretim gerçekleştirdiklerini fakat üretim esnasındaki maliyet ve işçilik nedeniyle, Üçüncü Dünya ülkelerinden ihraç edilen deriler karşısmda rekabet edemediklerini bu sorunun en kısa zamanda aşılması gerektiğini söyledi. Eşref Bıtrak, bu sorunun aşmak için karma OSB'ye dönüşme kararı aldıklarını ifade ederek, OSB'lerinin bölgesindeki diğer illerdeki sektörler ile rekabet edebilecek konuma ulaşması için İsparta Deri İhtisas OSB'nin daha fazla teşvik alması gerektiğini belirtti.
Yakın bir zamanda karma OSB'ye dönüşmeyi planladıklarını ve mevcut genişleme alanı içerisinde pek çok sektöre de ev sahipliği yapabileceklerini söyledi. Ispaıta Deri OSB'nin hedefleri konusunda bilgi veren Bıtrak şunları söyledi: " Hedefimiz deri ile ilgili kapsamlı bir OSB oluşturmaktı. Başlangıçtaki hedefimizde buydu. Ama evdeki hesap çarşıya uymuyor diye tabir vardır ya, biz buraya gelme süremiz içerisinde, esnafımızın ekonomik olara, fikir olarak erimesinden dolayı geri besleme azaldı. Şuan yaşadığımız sıkıntıların o zaman daha fazla olmasından biz buraya gelirken kan kaybı yaşadık. Dışarıdan, ürettiğimiz mamulün muadilin daha düşük rakamlarla yurtiçine sokulması bizim için sektörü bitme noktasına kadar getirdi. Biliyorsunuz deri doğal bir ürün ve dünya borsalarında bunun reel birimi üç aşağı beş yukarı aynı.
Ama fiyadardaki bu değişiklik neden oluyor? Üretimdeki maliyetlerden kaynaklanıyor. Bundan dolayı Türkiye dışarıdan ürün sokan üçüncü dünya ülkeleri ile diğer ülkelerle bir anlamda rekabet şansımızı kaybediyoruz. Tabi kalite olarak baktığımızda onlardan daha ileri olduğumuz noktalar var. Aynı olduğumuz pozisyonlar var. Onların yatırımları daha ciddi yatırımlar. Gidip gördüğümüz zaman oralarda gerçekten dünya devleri yatırım yapıyorlar. Tabi ki bunun nedenleri var. Sigortadan tutunuz işçiliğe kadar. Diğer faktörlerden yararlanmışlar. Bu nereye kadar gider bilmiyoruz."Deri Organize sanayi Bölgesi l.Etap alanında 62 sanayi Parseli bulunmakta bu sanayi parsellerinin 37 tanesi tahsis edilip ve tahsis edilen bu parsellerden 31 tanesinin inşaatının tamamlandığını ve 29 tane işyerinin üretme geçtiğini söyleyen Bıtrak şöyle devam etti: Üretim olarak genelde ayakkabı astarı üretilmektedir. Ayakkabı astarının ihtiyacının yüzde 50si bölgemizde faaliyet gösteren sanayi kuruluşları tarafmdan karşılanmaktadır.
Yılda 2.000.000 -2.500.000 adet keçi derisi işlenmektedir. Biz deriyi kumaş haline getiriyoruz. Yani, hem ayakkabı sektörüne hem konfeksiyon sektörüne hizmet veriyoruz. Şuan bizim İsparta'da ürettiğimiz ürün ayakkabı sektörünü de ilgilendiren bir ürün. Şimdi ayakkabı sektörüne baktığınız zaman Türkiye'de çok güzel bir açılım yaptı."
Hürses Gazetesi