Isparta'daki tarihi tren garına ait araziler satışa çıkarıldı!
Isparta'da tarihi tren garına ait araziler Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca satışa çıkarıldı. Kurtuluş Savaşı sırasında Batı Cephesi'ne cephane sevkiyatı yapılan garın satışına yöre halkı tepki gösterdi.
Isparta'da tarihi tren garına ait araziler satışa çıkarıldı. Kurtuluş Savaşı sırasında Batı Cephesi'ne cephane sevkiyatı yapılan garın satışına yöre halkı tepki gösterdi. Tarihi gar Atıf Yılmaz'ın yönettiği ve baş rolünde Türkan Şoray'ın oynadığı Mine filminin çekimlerine de ev sahipliği yapmıştı.
Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bulunan tarihi tren garına ait araziler satışa çıkarıldı. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca (ÖİB) satışa çıkarılan üç ayrı parselde bulunan toplam 1037 metrekare büyüklüğündeki araziler için 344 bin ila 420 bin lira arasında teklif verildiği öğrenildi. Mülkiyeti TCDDY’na ait olan parsellerin birine doğrudan, diğerlerine de gerekli düzenlemelerin ardından inşaat yapılabileceği belirtilirken tarihi Eğirdir Garı’nı çevreleyen arazilerin satışa çıkarılması üzüntüyle karşılandı.
Tarihi gar özelleştirme kapsamına alınmıştı
1919 yılında 'Aydın hattı Köşk-Eğirdir İşletme Müdürlüğü' adıyla işletmeye açılan Eğirdir demiryolunun son durağı olan Eğirdir Garı, yaklaşık 90 yıl bölge halkına yük ve insan taşımacılığı konusunda hizmet verdi. 2001 yılında kapatılarak kapı ve pencerelerine beton dökülen tarihi Eğirdir Garı, 2009 yılında özelleştirme kapsamına alınan 25 garın arasında yer aldı. Özelleştirme kapsamına alınan garı çevreleyen araziler ise Eylül 2013 tarihinde satışa çıkarıldı. Mülkiyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne (TCDDY) ait olan Eğirdir Garını çevreleyen, 415 Ada, 2, 3 ve 15 numaralı üç ayrı parsel için 4 girişimcinin teklif verdiği öğrenildi.
İmar planında konut alanı olarak ayrıldı
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca 20 Ocak tarihinde yapılan nihai pazarlık görüşmeleri sonucu, Yazla Mahallesi’nde yer alan göl manzaralı toplam 1037 metrekare arsalar için verilen en yüksek teklifin 344 bin lira olduğu öğrenildi. Aynı alanda bulunan 260 metrekarelik bir başka arazi içinse 420 bin lira teklif verildiği belirtiliyor. ÖİB, satışa çıkarılan arazilerin ilgili imar planlarında “konut alanı” olarak ayrıldığını belirtiyor.
Tarihi gar Kurtuluş Savaşı'nda önemli hizmetler verdi
Yıllardır atıl vaziyette duran ve yöre halkının tepkisini çeken Eğirdir Garı’nın bu şekilde satışa çıkarılması ilçe halkında üzüntüye yol açtı. Tarihi garın Eğirdir’in yanı sıra ülke için de önemli bir miras olduğunu belirten “Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Eğirdir” kitabının yazarı da olan eğitimci-yazar Recep Bozkurt, “Eğirdir Garı, ulusal kurtuluş savaşı sırasında Batı cephesinin en önemli dayanaklarından biriydi. Burada kurulan 20 depodan yüklenen her türlü mühimmat ve askeri malzeme ile çeşitli ihtiyaçlar Eğirdir Gölü üzerinden Afyon’un Şuhut ilçesine ulaştırılıyor, oradan da cepheye gönderiliyordu. Cephedeki yaralılar aynı şekilde bu hat üzerinden taşınıyordu. Tarihi bakımdan taşıdığı önem anlatmakla bitmeyecek kadar fazla olan Eğirdir Garı, Batı cephesinin en önemli dayanaklarından biriydi. Bu alanın satışa çıkarılması, toplumsal hafızamızın yitirilmesi anlamına geliyor” diye konuştu.
Türkan Sultan ünlü kurallarını burada yıktı
Eğirdir Gölü manzarasına hakim, sırtını Sivridağ’ın yamacına dayayan bir alanda kurulan gar, pek çok Türk filminin çekimlerine de ev sahipliği yapmıştı. Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray’ın kariyerinde önemli bir yer tutan Mine filmi, Eğirdir Garı’nda çekilmişti. Usta yönetmen Atıf Yılmaz’ın yönettiği filmde başrolleri Cihan Ünal ile paylaşan Türkan Şoray, istasyon şefinin karısını canlandırdığı filmde 1980’li yıllarda cesur sayılabilecek bir öykü ile kadın sorunsalını beyazperdeye taşımıştı. Türkan Şoray ve Cihan Ünal, cesur sahneleriyle gündeme gelen Mine’nin çekimleri sırasında aralarında başlayan büyük aşkın ardından yaşamlarını birleştirmişlerdi.
Sol/Yusuf Yavuz