22 / 07 / 2024

Ispartakule'de metrekare fiyatları 1800 TL'den başlıyor!

Ispartakule'de metrekare fiyatları 1800 TL'den başlıyor!

Bahçeşehir-Ispartakule bölgesi, yoğun konut arzı ve rekabete rağmen büyük inşaat projelerinin odağı olmayı sürdürüyor




Bahçeşehir-Ispartakule bölgesi, yoğun konut arzı ve rekabete rağmen büyük inşaat projelerinin odağı olmayı sürdürüyor. Bunun en önemli nedenini bölgede dışında İstanbul'un merkezine çok yakın, nitelikli, imarlı ve ucuz arsa stoğunun bulunmayışı oluşturuyor. Bahçeşehir'in yanıbaşın da gelişmekte olan Ispartakule bölgesinde inşaatı bitmiş ve devam eden toplam yedi konut projesi yer alıyor. Ispartakule bölgesindeki konut projelerinde daire birim fiyatları metrekare olarak bin 800 ile 2 bin 200 TL aralığında değişiyor.

Modern bir toplu konut alanı olarak 1980'li yılların sonunda planlanan ve kurulmaya başlayan Bahçeşehir, 2005 yılından itibaren Ispartakule bölgesi ile beraber ikinci büyük yapılaşma sürecine girdi. 1980'lerde Emlak Bankası aracılığıyla yapılan toplu konut projelerine bugün Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (Emlak Konut GYO) aracılığı ile devam ediliyor.

TOKİ ve Emlak Konut GYO, özellikle Ispartakule bölgesinde yer alan boş arsaları kaynak geliştirme projeleri kapsamında gelir paylaşımı I yöntemi ile özel şirketlere ihale ederek değerlendiriyor. Bugün artık Bahçeşehir'in bir uydusu haline gelen Ispartakule bölgesindeki planlı yapılaşmanın ilk adımı, 2005 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın imar izni vermesi ile atıldı. Ne var ki 2006 yılında plan için yürütmeyi durdurma kararı alınması ile birlikte, o dönemde ilk projelerdeki ruhsatlar iptal edildi. Ruhsatların yeniden verilme ile birlikte 5 milyon metrekare yüzölçüme sahip olan ve 100 bin kişinin yaşayacağı tahmin edilen bölgede konut projeleri 2007 yılından itibaren yeniden hız kazandı.

Avcılar Belediyesi'ne bağlı olan Ispartakule bölgesi 07.12.2007 tarihli 1/5 bin ölçekli Avcılar- Ispartakule Mevkii, Toplu Konut Alanı Nazım İmar Planı'na göre konut alanları ve ona hizmet eden sosyal donatı ile ticaret alanları olarak yeniden planlandı.

Arsa fiyatları el yakıyor

Ispartakule bölgesinde konut alanları için 1,50 emsal verilirken, yükseklik ise serbest tutuluyor. Bölgede elde kalan arsaların metrekare bazındaki fiyatları 300 ile 450 dolar aralığında seyrediyor. Bahçeşehir'in yambaşmda gelişmekte olan Ispartakule bölgesinde inşaatı bitmiş ve devam eden toplam yedi konut projesi yer alıyor. Ispartakule bölgesindeki konut projelerinde daire birim fiyatları metrekare olarak bin 800 ile 2 bin 200 TL aralığında değişiyor. İnşaat kalitesi olarak bakıldığında bu projeler "lüks konut" tarzında inşa edilmekle beraber, malzeme kalitesinde farklılıklar gösterebiliyor.

Gelişimi 20 yıla dayanan Bahçeşehir'de konutların tiplerine göre dağılımına bakıldığında ağırlıklı olarak 1+1 ve 2+1'in şeklinde konutlar olduğu görülüyor. Son beş yıl içinde gelişmeye başlayan Ispartakule'de ise en çok 3+1 şeklindeki konutların ağırlığı dikkat çekiyor. Bu gerçek Ispartakule-Bahçeşehir bölgesini İstanbullular için sadece bir yatırım bölgesi olmaktan çıkarıp gerçek bir yaşam alanı haline getiriyor.

Bölgeye yeni projeler geliyor

Bölgedeki projelere bakıldığında yüksek standartlı sitelerde geniş alanlarda yaşamak isteyen kalabalık ailelerin olduğu göze çarpıyor. Bu aileler, ise şehir merkezinde satın alamayacakları konforu, şehrin kenarında alternatif bir uydu şehir yaratarak yakalamayı tercih ediyor. Bu tercihte Ispartakule'nin yanıbaşındaki Bahçeşehir bölgesinin altyapı imkanları öne çıkıyor.

Bahçeşehir-Ispartakule bölgesinde önümüzdeki dönemde yapılması planlanan belli başlı projeler arasında Dumankaya İnşaat'ın geçtiğimiz mart ayında satışa sunduğu 716 daireden oluşan Dumankaya Modern projesi yer alıyor. Avrupa Konutları Atakent 2 projesini yapan Artaş-Güner ortak girişimi yakında 385 konutluk bir projeye başlayacak. Ispartakule'de Bizim Evler 1 ve Bizim Evler 2 projelerine imza atan İhlas Holding'te geçtiğimiz ay 676 dairelik Bizim Evler 3 projesinin satışına başladı. Tulip Gayrimenkul ise Tulip Turkuaz projesinin yanında 30 katlı iki kulede toplam 478 dairden oluşacak Tulip Towers adında bir rezidans projesine başladı.

En büyük sorun; ulaşım

TEM'in kıyısından başlayarak kuzeye doğru yayılan Ispartakule bölgesindeki en büyük sorun; ulaşım. Bölgenin İstanbul ile bağlantısı ağırlıklı olarak TEM üzerinden sağlanıyor. Son dönemde Avcılar'dan Zincirlikuyu'ya başlatılan metrobüs hattı ile karayolu seçeneği biraz ilerleme kaydetse de bölgeye metro gelmeden gerçekçi bir çözümün sağlanamayacağı ifade ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bölgeye metro müjdesini yaklaşık bir yıl önce verdi. Şu an ihale aşamasında olduğu öğrenilen metro hatlarından iki tanesinin bu bölge için etkili olması bekleniyor. Bu hatlardan birisi; 25 kilometre uzunluğundaki 19 istasyonlu Kabataş-Beşiktaş-Alibeyköy-Mahmutbey metro hattı. Bir diğeri ise; yine 25 kilometre uzunluğundaki 18 istasyonlu Bakırköy-Beylikdüzü hattı. Bölgeye bakıldığında gelişimin sağlıklı ilerlediği ve fiyatlarında da makul düzeylerde olduğu görülüyor. Toplu taşıma olanaklarının da artması durumunda, bölgeye fiziki ulaşımın kolaylaşması sayesinde bölgede gayrimenkullerin hızla değer kazanacağı gayrimenkul uzmanları tarafından öngörülüyor.

Türkiye'nin ilk uydu kenti

Türkiye'nin ilk uydu kenti olarak planlanan ve yaklaşık 25 bin civarında konut bulunuyor. Halen 9 binin üzerinde konut inşaatının devam ettiği Bahçeşehir'de 2010 yılında da yaklaşık 7 bin 750 yeni konutun inşaatına başlanacak. Bahçeşehir ve çevresi, yeşil alan yoğunluğu, şehir merkezine göre temiz havası, şehir stresinden uzaklığı ile öne çıkıyor. Şehre uzaklığı ve bir zamanlar yaşanan trafik çilesi Bahçeşehir için dezavantaj olarak ele alınsa da, Ispartakule'de yapılan TEM bağlantı yolu ve gişelerle birlikte Bahçeşehir'e ulaşım büyük ölçüde rahatlamış durumda. Ciddi bir planlama sürecinden geçmiş olan Bahçeşehir, tamamlanmış altyapısıyla da dikkat çekiyor.

Bahçeşehir-lspartakule bölgesindeki yeni projeler

Dumankaya Modern:
İstanbul Anadolu yakasında yaptığı projelerle adını duyuran Dumankaya inşaat, Avrupa yakasındaki ilk projesi olan Dumankaya Modern'in satışlarına geçtiğimiz mart ayında başladı. .Bahçeşehir ile Esenkent arasındaki bir bölgede bu inşasına başlanan Dumankaya Modern projesi 716 konuttan oluşuyor. Ekim 2012'de teslim edilmesi planlanan proje, 35 metrekare ile 126 metrekare arasında değişen stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 tipinde dairelerden oluşuyor. 35 metrekarelik bir stüdyo dairenin 55 bin liradan satılacağı projede 126 metrekarelik 3+1 tipindeki bir dairenin fiyatı ise 208 bin lira olacak.

İhlas Bizimevler-3:
Ispartakule'de724 konutluk Bizimevler 1'i tamamlayıp satan, ardından 522 konutluk Bizimevler 2'yi de bitirme aşamasına gelen ihlas inşaat, 'gördüğü talebi' değerlendirmek için  TOKİ  ile bir ortaklığa daha gitti ve aynı bölgede 676 adetlik Bizimevler 3'e start verdi. Projede; 76 adet 1+1, 236 adet 2+1, 220 adet 3+1,144 adet 4+1 konut olacak. 1+1'ler 85 metrekare, 2+1'ler 115 metrekare, 3+1'ler 158 metrekare, 4+1'ler ise 183 metrekare olarak tasarlandı.

Projede, ilk 150 daire için 121 bin TL'den başlayan fiyatlar belirlendi. Projedeki maksimum fiyat ise 310 bin TL. En az yüzde 15 peşinat ödemek gerekirken aylık taksitler 711 TL'den başlıyor.

Tulip Towers:
Tulip Gayrimenkul, Bahçeşehir Ispartakule'de projelendirdiği 478 konutluk rezidans, alışveriş merkezi ve sosyal tesislerden oluşan yeni projesi Tulip Tovver'a ilişkin satış sürecini başlattı. Yaklaşık 150 milyon dolara mal olacak projede, 40 metre karelik stüdyo daireler 108 bin TL'den, 206 metre karelik 4+1 daireler ise 535 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. 30 katlı 2 kuleden oluşan ve 2011 sonunda tamamlanması planlanan projenin inşaatını uluslararası taahhüt şirketi ETS Eser AŞ gerçekleştirecek.

Avrupa Konutları Ispartakule:
İstanbul Halkalı'da inşa ettiği Avrupa Konutları Atakent 2'yi 8 ay erken teslim edeceğini açıklayan Artaş-Güner inşaat Ortak Girişimi, yeni projeler için kolları sıvadı. Ortak girişimin icra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Ispartakule ve Gaziosmanpaşa'ya iki yeni proje yapacaklarını söyledi. Çetinsaya, yeni projelerle ilgili şu bilgileri verdi: "Mayısta, Bahçeşehir-Ispartakule'de, 35 bin metrekare arsada 385 konutluk projemizin satışı başlayacak. 'Avrupa Konutları Ispartakule' adını '  i taşıyan, bu projemizi de erken : teslim edeceğiz. Bu projemizde 1 fiyatlar 78 metrekare 1+1'ler için 140 bin TL, 94 metrekare 2+1'ler 169 bin TL, 146 metrekare 3+1'ler ı  için 260 bin TL, 172 metrekare 1 4+1'ler 310 bin TL olacak.
Mortgage Market


Geri Dön