Kent Haberleri

Isparta'ya 5 bin kişilik yurt inşa edilecek!

İl özel İdaresi arazisine yapılacak 5 bin kişilik öğrenci yurdu ile ilgili merak edilenler dün yapılan meclis oturumunda ortaya çıktı.

MHP grubunun sorusu üzerine dağıtılan bilgi notunda yurdun %7'lik bir oranla yaptırılacağı belirtildi. Yani il Özel İdaresi yapılacak bin kişilik yurdun 350 kişiliğinin sahibi olacak. Yapacak firma ise kalan 4 bin 650 kişilik bölümün sahibi olacak ve yurdu 15 yıllığına Kredi Yurtlar Kurumuna kiralayacak. Niğde'de ise olağan üstü yapılan İl Genel Meclis toplantısında kampus alanı içinde yer alan 50 dönümlük araziye yapılacak 4 bin kişilik öğrenci yurdunun %25'şi karşılığında yaptırılması kararlaştırıldı. Yani Niğde İl Özel İdaresi yaptırılacak 4 bin kişilik öğrenci yurdunun bin kişilik bölümüne sahip olacak. Bilgilendirme notunun okunmasının ardından İl Genel Meclisinde bir tartışma yaşanmazken MHP grup sözcüsü Kerem Araz 'sükutu hayale uğradım' demekle yetindi. İl Genel Meclis Başkanı Ali Bolat ise başka illerde %6'lık bir oranla yurtların yapıldığını İsparta'ya özel olarak oranın %7'ye çıktığını söyledi. Çünür'de imara açılan alanlarda dahi müteahhitlerin %4050 oranında payla inşaat yapabildikleri bir ortamda İl Özel İdaresinin çok az bir oranla arsa vermesi tartışmalara neden olacak gibi görünüyor. 


ÇÜNÜR'DE BİLE 

%40 İsparta'da inşaat sektöründe en önemli girdi kaleminin arsa olduğu ve arsa maliyetleri nedeniyle inşaat maliyetlerinin sürekli arttığı şikayetleri gelirken son yılların en uygun arsası İl Özel İdaresinin 5 bin kişilik öğrenci yurdu yapılacak arazisi oldu. İl Özel İdaresinin kat karşılığı 5 bin kişilik yurt yapımı için verilen arazinin %7'lik payla verildiği ortaya çıktı. Isparta'nın yeni imara açılan arazilerinde dahi müteahhitler %40-50 oranları ile arsa bulabilirken İl Özel İdaresi arazisinden sadece %7'lik pay alınması tepkilere neden oldu. 


NİĞDE ÖRNEĞİ 

İsparta ile aynı zamanlarda öğrencilerin barınma sorununu çözmek için yurt yapımı için adım atan Niğde İl Özel İdaresi Niğde Üniversitesi yerleşkesindeki 50 dönüm arazinin yurt yapımı için kat karşılığı verilmesini kararlaştırdı. Niğde İl Genel Meclisi olağanüstü toplantı yaparak Niğde Üniversite kampüsü alanına yapılacak yurt için imar planı değişikliği maddesini görüştü. 18 uygulaması yapılan 50 dönümlük araziye üzerinde 4 bin kişilik yurt yapılacak. Niğde üniversitesinde 20 bine yakın öğrenci var toplam yurt kapasitesi ise 3 bin 500. Kat karşılığı ihaleye çıkılacak alana 4 bin kişilik yurt yapılacak. Yapılacak yurdun bin kişiliği il özel idaresinin mülkiyetinde olacak. 3 bin kişide ihaleyi alan firmalara kalacak. Yani Niğde 50 dönüm arazi üzerine yapılacak yurt için %25'lik bir pay aldı.


ÖZEL İDARE 350 KİŞİLİK FİRMA 4650 KİŞİLİK

Bunun üzerine Belediyeden kat karşılığı ihaleye çıkılacağı için tapu ayrıma işlemi (İfraz) encümen kararı istendi ancak encümen bu talebi reddetti. Kamu İhale Kanununa göre bu işlem için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuruldu. Bakanlık, bu talebe de olur verdi. Özel İdare'ye ait alanda 5 bin kişilik öğrenci yurdu yapılması için ihale çıkıldı. İhaleye ikisi ortak girişim olmak üzere 4 firma katıldı. Yapılan açık artırma sonucunda ihale, yüzde 7 gibi bir oran karşılığında en az 10 bin metrekare üzerinde Özel İdare'ye 350 kişilik yurt yapılması karşılığında Egemen İnşaat-Durmaz İnşaat girişim ortaklığına kaldı. İhaleyi alan girişimle Mayıs ayında sözleşme imzalandı. Yer teslimi firmaya yapıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı KYK Genel Müdürlüğü'ne de yurdun 15 yıl süreyle kiralanması için talepte bulunuldu. Müracaat değerlendirmeye alındı. İl Genel Meclisi Başkanı Ali Bolat, emsal ihalelerde bu oranın yüzde 6 olduğunu ilk kez yüzde 7'lik oranın İsparta için geçerli olduğunu söyledi. 


TİCARİ ALAN YOK 

MHP Meclis Üyesi Grup Sözcüsü Kerem Araz, bu açıklamaların ardından "Anladığım kadarıyla buraya ruhsat başvurusu yapılacak. Siz Niğde örneğini vermişsiniz. Verdiğiniz örnekte 4 bin kişilik yurt için Özel İdare'ye ki 50 dönüm bir yer vermiş İdare. Bin kişilik yurt yapılıyor. Yani yüzde 20'sine tekabül ediyor. Dolayısıyla bu anlamda sükutu hayale uğradım. Bir de ifrazda üçe bölünmek isteniyor. İfrazlardan biri Özel İdare'ye diğeri firmaya ait. Acaba üçüncü ifrazı yapılan alanda ticari alanlar mı var? Burada Özel İdare'nin payı yok galiba? Bunun dışında 350 kişilik yurt KYK'ya 15 yıllığına kiralanıyor. Peki firma için tahsis sınırlaması var mı?" diye sordu. 


ÖĞRENCİ BAŞINA ÖDEME YAPILACAK 

İl Genel Meclisi Başkanı Ali Bolat da, Niğde'de yapılan yurdun üniversite sahası içinde olduğunu buradaki inşaat alanı ile İsparta'da ki inşaat alanı emsal oranlarının bir olmadığını kaydetti. Bunun üzerine Araz, "Buradaki anlaşma öğrenci sayısıyla alakalı. Çünkü KYK'ya kiralandığında KYK inşaat alanına kira vermiyor. Öğrenci başına göre ödüyor" diye konuştu. Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Çelik de üç ifraz konusuna açıklık getirdi. Çelik, söz konusu alanda ticari faaliyet olmayacağını sadece yurt yapılacağını açıkladı. Çelik, "KYK'nın bize verdiği taslak proje üzerinden ihaleye çıkıldı. KYK'ye müracaatımız da sadece bizim hissemizle ilgili değil. Bu alandaki tüm yurt binası için başvuru yapıldı. Sözleşmede de bunun tamamı üzerinden sözleşme yapılması gerekiyordu. Sözleşme gereği Özel İdare'nin en az 10 bin metrekaresinin ayrılması gerekiyordu. Diğer alanın ikiye ayrılmasındaki sebep KYK binaların en geç gelecek yıl temmuz ayında teslim edilmesini istiyor. Firma ise bunu yetiştiremeyeceği için iki kademeli sözleşme yapmak istedi. Şimdi 2500 kişilik birinci kısımla ilgili sözleşme yapılacak" dedi. Çelik, 5 bin kişilik yurdun tamamının KYK tarafından işletileceğini kira gelirinin Özel İdare ve firmaya ati olacağını belirtti. İnşaat maliyetinin 103 milyon lira olduğu da kaydedildi. 


Haber Gazetesi