30 / 04 / 2024

İsrail 2018’de Batı Şeria ile Doğu Kudüs’te 538 ev yıktı!

İsrail 2018’de Batı Şeria ile Doğu Kudüs’te 538 ev yıktı!

İsrail, 2018 yılı içerisinde Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da yer alan ve Filistinlilere ait olan 538 ev ve yapıyı "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle yıktı. 



Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı Abdullah El-Havarani Araştırma ve Belgelendirme Merkezi’ne göre, İsrail makamları, 2018'de Filistinlilere ait 538 ev ile çeşitli amaçlarla kullanılan tesisi yıktı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, İsrail’in yıkım faaliyetleri nedeniyle çoğunluğu çocuk bin 300 Filistinli yerinden olduğuna dikkat çekilerek, yıkım faaliyetlerinin 2017’ye oranla yüzde 24 arttığı da belirtti. 

Kudüs’te yıkımların 2018 yılında zirveye ulaştığı ve yıkım oranının yüzde 45’inin kutsal kentte yapıldığı belirtilen açıklamalarda, İsrail makamlarının, çoğu Avrupa Birliği’nden olmak üzere uluslararası taraflarca konut, tarım ve ticari alanlardan oluşan ve Filistinlilere devredilen 69 tesise de el koyduğu kaydedildi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlilere imar izni konusunda zorluk çıkaran ve Filistinlilerin yaptığı imar izni başvurularının tamamına yakınını reddeden İsrail makamları, Filistinlilere ait binlerce evi "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla yıkma tehdidinde bulunuyor. İsrail belediyesi çoğu zaman yıkım masraflarını evi yıkılan kişilerden tahsil ediyor.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e; yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilmiş; yüzde 61'ini oluşturan "C bölgesi"nin ise "idari yönetimi ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.

İsrail yönetimi kendi kontrolünde olduğu gerekçesiyle çoğunlukla "C" bölgesinde Filistinlilerin yeni bina veya genişletme çalışması yapmasına izin vermiyor.


İsrail Batı Şeria'da 2 bini aşkın yeni konut inşa etme kararı!

AB'den İsrail'in yerleşim yeri planına tepki!


Geri Dön