05 / 05 / 2024

İsrail askerleri Kudüs'te Filistinlilere ait 4 evi yıktı!

İsrail askerleri Kudüs'te Filistinlilere ait 4 evi yıktı!

İsrail askerleri tarafından işgal altında bulunan Doğu Kudüs kırsalında yer alan Filistinli bedevilere ait 4 evi "ruhsatsız" olduğu iddiası ile yıktı.



Ebu Nuvvar Bedevi Topluluğu Sözcüsü Davud Cehhalin, İsrail askerlerinin Kudüs'e bağlı El-Ayzariyye beldesinin doğusunda bulunan bedevi topluluklarına baskın gerçekleştiğini ve Filistinli bedevilere ait 4 evi yıktığını açıkladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Sözcü Cehhalin, Ebu Nuvvar, El-Mintar ve Vadi Cimmel bedevi topluluklarında, evlerin "ruhsatsız" olduğunu iddia ederek gerçekleşen yıkımların öncesi daha önce herhangi bir ihtarname gönderilmediği ifade edildi.

Yıkımları "çılgınlık" olarak niteleyen Cehhalin, İsrail askerlerinin ilk defa bedevi topluluklarında evleri yıkıp yapı malzemelerine el konuldu.

İsrail'in E1 projesi

Doğu Kudüs kırsalında bulunan Han el-Ahmer başta olmak üzere Ebu Nuvvar, El-Mintar ve Vadi Cimmel bedevi toplulukları, İsrail tarafından 1953 yılında Necef Çölü (Negev) bölgesinden zorla göç ettirilen bedevi Filistinlilere ev sahipliği yapıyor.

Bölge, İsrail'in Doğu Kudüs'ten Ölü Deniz'e kadar uzanan yaklaşık 12 bin dönümlük arazinin "Filistinlilerden alınmasını öngören" E1 projesi kapsamında bulunan topraklarda bulunuyor.

Filistinli taraflar, İsrail'in bu yıkımlarla bölgedeki bedevileri göç ettirip Doğu Kudüs, El-Ayzariyye ve Lut Gölü'nde bulunan (Ölü Deniz) Yahudi yerleşim yerlerini birbirine bağlamaya çalıştığını belirtiyor.

İsrail güçleri Batı Şeria'da 1 Filistinliyi yaraladı 

İsrail güçleri, işgal altında bulunan Batı Şeria'nın güneyinde bir Filistinliyi gerçek mermiyle bacağından vurup yaraladı.  İsrail güçleri Batı Şeria'nın El Halil kenti yakınlarındaki El-Fevvar Mülteci Kampı girişinde yol kontrolü yapıyor.

Filistinliler duruma tepki verirken, İsrail güçleri göz yaşartıcı gazın yanı sıra gerçek ve plastik mermiyle müdahale etti. Filistin Kızılayı tarafından yapılan yazılı açıklama kapsamında kimliği açıklanmayan bir Filistinli İsrail güçlerince gerçek mermiyle bacağından vuruldu. 

Olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan yaralı, tedavi için bölgede bulunan bir hastaneye götürüldü.


Geri Dön