Ticari

İsrail, Doğu Kudüs'e yerleşimi Eylül'e dek rafa kaldırdı!

İsrail Başbakanı, Doğu Kudüs'te 1600 yeni yerleşim açılmasıyla ilgili projeyi Eylül ayına kadar askıya aldı

İsrail Başbakanı, ABD ile son 35 yılın en ciddi krizine yol açan Doğu Kudüs'te 1600 yeni yerleşim açılmasıyla ilgili projeyi Eylül ayına kadar askıya aldı. ABD ziyareti öncesi bu kararı alan Netanyahu, bu politikadan asla vaçgeçmeyeceklerini giderayak vurguladı

İsrail  ile Filistinliler arasında dolaylı barış görüşmelerinin son anda iptaline neden olan ve dünya ülkelerinin de tepkisini çeken, İsrail'in Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşimlerinden Ramat Şlomo'daki genişleme projesi "şimdilik" rafa kaldırıldı. ABD ve İsrail arasında son 35 yılın en ciddi krizine yol açan yerleşimlerle ilgili erteleme kararının İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun dünkü Washington ziyareti öncesine rastlaması dikkat çekti.  Haaretz gazetesinin haberine göre, İçişleri Bakanı Eli Yişai, Ramat Şlomo'da 1600 konut inşaatını öngören projeyle ilgili adımların en azından Eylül ayına kadar ertelenmesi talimatını verdi. Bu, inşaat projesinin iptal edildiği anlamına gelmiyor; ancak projeyle ilgili bundan sonraki bürokratik işlemlerin, İsrail hükümetinin Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleri için aldığı 10 aylık inşaat durdurma kararının sonu olan eylül ayına kadar ele alınmamasını öngörüyor.

42 YILLIK POLİTİKA DEĞİŞMEDİ
Netanyahu, İsrail'in Kudüs ile ilgili görüşünü dünkü olağan Bakanlar Kurulu toplantısının başlangıcında yaptığı konuşmada da tekrarladı. Netanyahu, ABD ziyareti sırasında İsrail'in bu konudaki mesajının açık ve net olacağını belirterek,  "Kudüs'teki politikamız, geçen 42 yılda olduğu gibi aynen sürecektir" dedi. İsrail, Doğu Kudüs'ü, 1967'de 6 Gün Savaşı sırasında ilhak etmişti. Netanyahu, "Kudüs'te inşaat yapmanın Tel Aviv'de inşaat yapmaktan farkı yok. Bunu Amerikan tarafına da açıkça belirttik" diye konuştu. İsrail'in ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a söz verdiği "iyi niyet" jestleri çerçevesindeki önlemler arasında, 2008 yılı sonundaki Dökme Kurşun operasyonundan bu yana ilk kez İsrail'in Gazze Şeridi üzerine uygulanan ablukayı hafifletmesi de yer alıyor. İsrail hükümeti, BM tarafının Gazze'ye kanalizasyon sistemi ile zarar gören bir un fabrikasının yeniden yapımı ve Han Yunus'ta 150 ev yapımı için inşaat malzemesinin gönderilmesine yeşil ışık yaktı. Netanyahu ayrıca, "yakınlaşma" görüşmelerinde Filistin Yönetimi tarafı  ile tüm kilit konuların görüşülmesini de benimsedi; nihai sonuca ancak doğrudan görüşmeler yoluyla varılmasını da şart koştu. İsrail Başbakanının Clinton ile görüşmesinde Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a iyi niyet jesti olarak, El Fetihli yüzlerce siyasi tutuklunun serbest bırakılması sözünü de verdiği belirtiliyor.

Abluka kabul edilemez
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail tarafından Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukanın "kabul edilemez" olduğunu ve sorunları çözmeye yardımcı olmadığını belirtti. Gazze Şeridi'ni ziyaret eden Ban, İsrail'in geçen yılın başında düzenlediği saldırılar sırasında yıkılan mahallelerden İzbet Abid Rabbo'yu gezdi, daha sonra Han Yunus'a geçti. Ablukanın Gazze'de yaşayan Filistinlilerin hayatını zorlaştırdığını kaydeden Ban, İsrail'in son askeri operasyondan bu yana Gazze Şeridi'ne ikinci ziyaretini yapıyor.
Akşam