Genel

İsrail, Doğu Kudüs'te 240 yeni konutun yapımına onay verdi!

İsrail ile Filistin Yönetimi arasında, Batı şžeria"daki Yahudi yerleşimlerinde inşaat yasağı süresinin dolması nedeniyle, doğrudan barış görüşmelerinin geleceği belirsizliğini korurken, Doğu Kudüs"te inşaatlar yeniden gündeme geldi

İsrail"in 10 aylık Batı şžeria inşaat yasağı boyunca, her ne kadar Kudüs"ün bu kapsam içinde olmadığı ısrarla vurgulanmışsa da görüşmelerde taraf olan ABD ve Filistin Yönetimi"nin tepkisini çekmemek üzere Doğu Kudüs"teki inşaat projeleri 'dondurulma' uygulamasına dahil edilmişti.

İsrail İmar Bakanlığı ile Toprak İdaresi, İsrail çapında yaklaşık 4000 konut yapımı için ihaleye çıktı.

Alınan bilgiye göre, bu konutların bin 100"ünden fazlası, Tel Aviv"in kuzeyindeki sahil kenti Netanya"da, 480"i Aşdod"da, 450"si de Tel Aviv"de yapılacak.

Doğu Kudüs"ün Yahudi mahallelerinden Ramot"ta ve Piskat Ze"ev"de de 240 birimlik konut inşası onay aldı. Konutlardan 150"sinin Ramot"ta, 80"inin ise Pisgat Ze"ev"de yapımı öngörülüyor.

Bu arada, Ynet haber sitesi, İmar Bakanı Ariel Attias"ın, konuyla ilgili olarak kapalı kapılar ardında, Amerika"nın bu ihaleye hoşgörüyle yaklaşacağını söylediğini belirtti.

Ancak, ihalelere Filistin Yönetimi"nden ilk tepki geldi. El Fetih"in Kudüs"ten sorumlu yetkililerinden Hatim Abdülkadir, İsrail"in Doğu Kudüs"teki projelerinin, ABD"nin doğrudan görüşmelerin çıkmaza girmesini önlemek için gösterdiği çabalara zarar vereceğini belirterek, İsrail"i, 'müzakerelerin tabutuna nihai çiviyi çakmakla' suçladı.

Abdülkadir ayrıca, bu kararla Netanyahu"nun bir barış anlaşması yerine kendi radikal koalisyonunu tercih ettiğini gösterdiğini ifade etti.

-şžEYH CERRAH"A YENİ YAHUDİ AİLELER-

Öte yandan, Doğu Kudüs"ün Yahudi yerleşimcilerle ele geçirilmeye çalışılan şžeyh Cerrah mahallesinde de sorunlara yenileri ekleniyor.

İsrailli sağ eylemcilerden Arye King, şžeyh Cerrah"a yaşayan 10 Filistinli aileye daha tahliye emirlerini ilettiklerini duyurdu.

King, önümüzdeki aylarda diğer yasal süreçleri de tamamlayacaklarını belirterek, buradaki Filistinli aileleri, gönüllü olarak evlerini boşaltmaya çağırdı. King, 'hakları olmasa da tazminat vermeye hazır olduklarını' dile getirdi.

Arye King, İsrail Yüksek Mahkemesi"nin geçen ay aldığı ve buradaki Filistinli ailelerin oturduğu evlerin aslında Yahudilere ait olduğu yolundaki kararını hatırlatarak, 'şžeyh Cerrah"ın aslında Yahudilerin' olduğunu savundu.

Yahudilerin tekrar bu mahalleye dönecekleri umudunda olduğunu söyleyen King, 'Biz Arapları sokağa atmaya çalışmıyoruz. Onlarla açıkça konuşup, gönüllü olarak evlerini boşaltacaklar için bir bütçe oluşturuyoruz' ifadelerini kullandı.

Öte yandan, şžeyh Cerrah"taki Filistinli Ailelerle Dayanışma Hareketi üyeleri bir bildiri yayımlayıp, 1948"de terk ettikleri mülkleri için Yahudi sahiplerine hak tanınmasının kabul edilemeyeceğini belirtti.
AA

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Barışa konut darbesi

İsrail, Doğu Kudüs'te 240 yeni konut inşaatına onay vererek barış sürecini baltalarken, gelecekteki Filistin devletine ilişkin bir iddia gündemin birinci sırasına oturdu.

İsrail'in, 1967'de bir Filistin devletinin kurulması yönünde plan hazırladığı; bu plana göre, 'başkentin Nablus, devletin isminin ise 'İsmail Devleti' olacağı iddia edildi.

İsrail ile Filistin Yönetimi arasında, Batı şžeria'daki Yahudi yerleşimlerinde inşaat yasağı süresinin dolması nedeniyle, doğrudan barış görüşmelerinin geleceği belirsizliğini korurken, Tel Aviv yönetimi, Doğu Kudüs'te yine harekete geçti. İsrail İmar Bakanlığı ile Toprak İdaresi, İsrail çapında yaklaşık 4000 konut yapımı için ihaleye çıktı. Alınan bilgiye göre, bu konutların bin 100'ünden fazlası, Tel Aviv'in kuzeyindeki sahil kenti Netanya'da, 480'i Aşdod'da, 450'si de Tel Aviv'de yapılacak. Doğu Kudüs'ün Yahudi mahallelerinden Ramot'ta ve Piskat Ze'ev'de de 240 birimlik konut inşası onay aldı. Konutlardan 150'sinin Ramot'ta, 80'inin ise Pisgat Ze'ev'de yapımı öngörülüyor.

ALANI DARALTACAKTI

Bu arada İsrail ile Filistin arasında, ABD'nin arabuluculuğunda bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik çabalar sürerken, Haaretz gazetesi, 1967'de İsrail ordusunun operasyonlar şubesi başkan yardımcılığını yapan daha sonra turizm bakanıyken, Doğu Kudüs'te, ikinci intifada sırasında bir Filistinlli tarafından vurularak öldürülen Rehavam Zeevi'nin, bir planın hazırlayıcısı olduğunu yazdı. Ze'evi'nin planı, Batı şžeria'da, başkenti Nablus olan ve ismi yine Ze'evi tarafından 'İsmail Devleti' belirlenen dar kapsamlı bir Filistin devletinin kurulmasını öngörüyordu.

KUDÜS 'AçIK şžEHİR' OLACAK

Habere göre, 1967'deki 6 Gün Savaşı'nın bitiminden iki gün sonra, 12 Haziranda İsrail Savunma Bakanının başkanlığında yapılan toplantıda, işgal altına alınan topraklardaki durumla ilgili bir değerlendirme toplantısı yapıldı ve ilk kez Batı şžeria ve Gazze şžeridi'nde bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik hazırlanan taslak siyasi plan değerlendirmeye alındı. Bu ilk taslak plana göre, Filistin devleti askeri güce sahip olmayacak, Kudüs'teki Eski Kent de 'açık şehir' konumunda tutulacaktı. 'Gizli, dört sayfalık metin'in İsrail arşivlerinde saklandığı belirtiliyor.
İhlas