İsrail, Gazze'de inşa edilecek beton duvarı ihaleye çıkardı!
İsrail'in, Gazze sınırındaki tünelleri kapatmak için çalışmalar yürüttüğü ifade edilirken, Filistinli grupların "stratejik hazine" olarak addettiği ulaşım ağını korumak için mücadele edeceği öne sürülüyor.
İsrail Savunma Bakanlığı, Gazze sınırında yerin altında inşa edilecek beton duvar için ihale açtı ve 20 şirket teklif verdi.
Duvar inşa projesinin 4 şirket tarafından gelecek ekim ayında başlayacağı tahmin edilen haberde, inşaat aşamalı olarak yürütülecek ve duvarın Gazze'nin tamamını çevreleyeceği kaydedildi.
Haberde, duvarın büyük kısmının yerin altında olacağı, bir kısmının da yerin üzerinde olacağı kaydedilirken, "Bu duvar, İsrail sınırına ulaşan tünelleri engelleyecek. Kompleks bir yapıda inşa edilecek duvar, kazı çalışmalarının kontrolüne de imkan sağlayacak. Böylece tüneller herhangi bir tehlike teşkil etmeden önce yıkılabilecek." ifadeleri kullanıldı.
Projenin kompleks bir yapı olacağı için İsrailli müteahhitlerin yer altından duvar inşasında tecrübeli batılı şirketlerden destek alması gerektiği aktarıldı.
İsrail ordusu, geçtiğimiz nisan ayında sınırda Hamas'a ait olduğu belirtilen bir tünel bulunduğunu açıklamış, Kassam Tugayları ise "Açıklanan, direniş gruplarının halkını müdafaa etmek, topraklarını özgürleştirmek için yaptığı hazırlıklar nispetinde ancak denizde bir noktadan ibarettir." sözleriyle tünelin sorumluluğunu üstlenmişti.
Tüneller: "Stratejik hazine"
Filistinli Emekli Tümgeneral ve askeri uzman Vasıf Ureykat, başta Kassam Tugayları olmak üzere Gazze'deki direniş gruplarının tünel sisteminin geliştirilmesi için çalışacağını belirterek, "Direniş güçleri tünelleri stratejik bir hazine olarak görüyor, onları korumak için büyük çaba sarfedecektir." dedi.
Ureykat, İsrail kendisini korumak ve savunma projelerini tamamlamak için yer altına duvar inşa etmeye çalışırken, Filistinli direniş gruplarının ise bu sistemi aşabilmek için var gücüyle çabalayacağını kaydetti.
İsrail uzmanı, yazar Adnan Ebu Amir ise İsrail'in Filistin direniş güçlerinin kazdığı tünelleri engellemek için mali ve askeri gücünü bir araya getirdiğini savunarak, "Tüneller İsrail'in güvenliği için tehlike oluşturuyor, onların izale edilmesi üzerinde düşünüyor. Yer altından duvar inşası da tünellerin İsrail'in sınırlarına girmesini engelleme çabası." diye konuştu.
Direniş gruplarının tünel ağını genişleteceğini öne süren Ebu Amir, İsrail'in tünelleri yıkmasının kolay olmayacağını, Filistinli grupların da İsrail tarafından gelebileceklere hazır olduğunu vurguladı.
İsrail'in tüneller konusundaki yoğun mesaisi
İsrailli askeri uzman Asaf Gabron'un İsrail'de yayımlanan haftalık Makor Rishon gazetesindeki rapora göre, İsrail, tünellerle mücadele için gelişmiş teknolojiyle yoğun bir çaba sarfediyor ve çalışmalarını gizlilik içinde yürütüyor.
Raporda, projeye ilişkin bilgilerin sızdırılmasını engellemek için bazı tedbirler aldığı, hatta projede yer alan bazı çalışanların işin mahiyetini bilmediklerini belirtilerek, "İsrail son aylarda, tünellerle mücadele kapsamında özel toplantılar düzenledi. Toplantıda bilimsel ve askeri değerlendirmelere dayanarak, henüz keşfedilmemiş tünellere karşı ordunun çalışmaları ele alındı. Sonuçlar, tünellere yönelik çalışmalarda kayda değer bir ilerleme sağlandığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.
Hamas'ın "yedi gün yirmi dört saat" tünel kazım çalışmalarına devam ettiği belirtilen raporda, İsrail'in Hamas'ın askeri bütçesinden yüzlerce milyon dolara tekabül eden büyük bir kısmını bu konuya tahsis ettiğine ilişkin tahminleri olduğu kaydedildi.
Aynı gazetenin haberine göre, İsrail'in "Hamas'ın tünelleriyle mücadele" projesinde yer alan jeolog ise Gazze topraklarının yüzde 80'inin kum olduğu, bunun da kazı işlemlerini kolaylaştırdığını, beton bir duvarla karşılaşmadığını aktardı.
İsrail'in yer altına duvar inşası projesinin, Gazze sınırına 1994'te ve 2005'te tel çekmesinin ardından tünellerle mücadele için getirilen üçüncü sistem olacağı belirtildi.
AA