Ticari

İsrail, Kudüs yerleşim planından vazgeçmeyecek!

İsrail Başbakanı Netanyahu, Kudüs yerleşim planından vazgeçmeyeceklerini açıkladı

İsrail'in, Doğu Kudüs'te yeni yerleşim inşası projesi nedeniyle ABD'nin eleştirilerine maruz kaldığı bir dönemde Washington'ı ziyaret eden İsrail Başbakanı Netanyahu, Kudüs'ten vazgeçmeyeceklerini açıkladı. Netanyahu, Washington'da ABD'ye meydan okuyarak, "Yahudi halkı Kudüs'ü 3 bin yıl önce inşa ediyordu, bugün de inşa ediyor. Kudüs, bizim başkentimiz." dedi.

-İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Washington'da ABD'ye meydan okuyarak Kudüs'ün bir yerleşim birimi değil, ebedi başkentleri olduğunu söyledi. Kudüs'teki yeni yerleşim birimi inşaatlarının süreceğinin mesajlarını da veren Netanyahu 'Yahudiler Kudüs'ü 3 bin yıl önce inşa ediyordu, bugün de inşa ediyor.' diye konuştu. İsrail'in ABD'deki en etkin lobi grubu Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nde (AIPAC) yüzlerce Amerikan Kongre üyesinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 8 bin kişiye konuşan Netanyahu, Doğu Kudüs'te inşa ettikleri mahallelerin kentin ayrılmaz bir parçası olduğunu öne sürdü. Doğu Kudüs'teki inşaatların müstakbel Filistin devletinin önünde bir engel teşkil etmediğini de savundu.

Yahudi kaynaklarına göre MÖ 1.000 yıllarında aynı zamanda kral olan Hz.Davut tarafından inşa edilen Kudüs, oğlu Hz.Süleyman zamanında en görkemli günlerini yaşadı ve günümüzde Mescid-i Aksa'nın bulunduğu bölgede büyük bir mabet inşa etti. MÖ 586 yılında Babillerin kenti ele geçirmesi ve mabedle birlikte kenti de yerle bir etmeleri sonucu Yahudilerin parlak dönemleri de sona erdi. İsrail son yıllarda yaptığı kazılarla Kudüs ve bölgenin Yahudi kimliğini ispatlayarak bölgedeki varlığını meşrulaştırmaya çalışıyor. Ancak Filistinliler, aşırı Yahudi grupların kazıları bahane ederek Mescid-i Aksa'yı yıkmak istediklerini belirtiyor. Bu ay başında bölgeye gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Filistin ve İsrail arasında dolaylı görüşmeleri başlatmayı planlamış, ancak aynı sırada İsrail Doğu Kudüs'te 1.600 konutluk yeni bir projeyi duyurmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı kararın ABD'yi küçük düşürdüğünü öne sürmüş, ancak daha sonra başta ABD Başkanı Barack Obama olmak üzere ABD'li yetkililer arka arkaya İsrail'e sıcak mesajlar vermeye başlamıştı.

Doğu Kudüs'ün herhangi bir barış anlaşmasında da İsrail'in parçası olmaya devam edeceğini öne süren Netanyahu inşaat faaliyetlerinin iki devletli bir çözüm olasılığını hiçbir şekilde engellemediğini iddia etti ve Kudüs'ün herhangi bir bölgesinde inşaat yapmaya hakları olduğunu savundu. Tüm İsrail hükümetlerinin 1967 yılından beri kentin "Yahudi mahallelerinde" inşaat faaliyetinde bulunduğunu, bunu herkesin bildiğini ileri süren Netanyahu, "Amerikalılar, Avrupalılar, İsrailliler, Filistinliler, herkes biliyor ki bu mahalleler herhangi bir barış anlaşmasında İsrail'in parçası olacak. Dolayısıyla, buraların inşası hiçbir şekilde iki devletli çözüm olasılığını engellemiyor." diye konuştu.

Aynı toplantıda bir konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki yerleşim politikasını eleştirerek, bu tip faaliyetlerin barış görüşmelerini tehlikeye attığı uyarısında bulunmuştu. Ancak başta Clinton olmak üzere Amerikalı yetkililerin sık sık yerleşim birimi inşaatları konusundaki uyarılarını 'dostça' olarak ifade etmesi, ABD'nin İsrail üzerinde gerçekten bir baskı oluşturup oluşturmadığı yönünde şüpheler meydana getiriyor.
Zaman