27 / 04 / 2024

İsrail, Kudüs'te dev Yahudi yerleşim birimi inşa etmeyi planlıyor!

İsrail, Kudüs'te dev Yahudi yerleşim birimi inşa etmeyi planlıyor!

İsrail'in, işgal altında olan Doğu Kudüs'ün kuzeyinde 11 bin konuttan meydana gelen dev bir Yahudi yerleşim birimi inşa etmeyi planladığı belirtildi.



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen Israel Hayom gazetesinin haberine göre, İsrail Bayındırlık ve İskân Bakanlığının, işgal altında olan Doğu Kudüs’ün kuzeyindeki Kalendiya'da yer alan eski Uluslararası Kudüs Havalimanı arazisi üzerinde 11 bin konut inşa etmeyi planladığı belirtildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, yeni inşa edilecek konutların Kalendiya çevresindeki Atarot Yahudi Yerleşim birimini genişletme çerçevesinde yer alacağı bildirildi.

Daha önce planlanan fakat “siyasi baskılar” nedeniyle durdurulan projenin yeniden gündeme geldiği belirtilen haberde, projenin uygulamaya geçirilmek üzere gelecek aylarda İnşa ve Planlama Komisyonuna sunulacağı bildirildi.

Haberde, hayata geçirilecek projeye İsrail'e bağlı Kudüs Belediye Başkanı Moshe Lion ile Kudüs İşleri Bakanı Zeev Elkin'nin de büyük destek verdiği belirtildi.

Kalendiya'daki Uluslararası Kudüs Havalimanı, 1920 yılında 650 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş ve İsrail'in 1967'deki işgaline kadar seyahat ve ticari amaçlarla kullanıldı.

İsrail, Doğu Kudüs'ü işgalinden sonra havalimanının adını Atarot olarak değiştirerek yurt içi seferlere tahsis etmiş ve 2000'de kapattıktan sonra da bölgeyi İsrail ordusunun kullanacağı bir üsse dönüştürdü.

- Trump'ın seçilmesinin ardından Yahudi yerleşim faaliyetleri hız kazandı

Tel Aviv yönetimi, Donald Trump'ın ABD Başkanı olarak göreve başladığı 2017 yılından şu ana kadar işgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs'teki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesine de hız verdi.

İsrail'in 1967 yılında işgal ettiği Batı Şeria'da 252, işgal altındaki Doğu Kudüs'te de 13 yasa dışı Yahudi yerleşim birimi mevcut. Bu yerlerde 600 binden fazla Yahudi yerleşimci  oturuyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altında bulunan topraklardaki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı olarak kabul ediliyor.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve yasa Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi" sebebiyle Nisan 2014 tarihinde durmuş ve bütün çabalara rağmen yeniden başlatılamamıştı.
 


Geri Dön