İsrail, Yahudi yerleşimlerindeki inşaatları durduruyor
ABD'nin yoğun baskısına maruz kalan İsrail, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerindeki inşaatları 10 ay süreyle durdurma kararı aldı
Tel Aviv, 'görüşmelerin başlaması için top artık Filistin tarafında' açıklaması yaptı. Filistinliler ise Doğu Kudüs'ün yerleşim kararının dışında tutulmasını "kabul edilemez" olarak niteledi.
İsrail kabinesi, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerindeki inşaatların 10 ay süreyle durdurulmasını onayladı. Ancak, inşaatların durdurulması kararı, Doğu Kudüs'teki inşaatları kapsamıyor. Kararın, ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell ve Amerikan yönetimi ile varılan uzlaşma çerçevesinde alındığı belirtildi.
İsrail güvenlik kabinesinin önceki gün yapılan toplantısında alınan karara 11 bakanın olumlu oy kullandığı, aşırı sağdaki İsrail Evimiz (Yisrael Beiteniu) partisinden Ulusal Altyapı Bakanı Uzi Landau'nun ise karşı oy verdiği bildirildi. Durdurma uygulamasının sadece Batı Şeria'yı kapsadığı, Doğu Kudüs'ü içermediği bildirildi.
Başbakan Binyamin Netanyahu ise hükümetin bu kararı ile İsrail'in, Filistinlilerle barışı gerçekten istediğini ispatladığını söyledi. Netanyahu, bu adımın İsrail'in geniş dış çıkarlarının lehine olacağını belirtti. İsrail Savunma Bakanı ve İşçi Partisi lideri Ehud Barak da yerleşimlerle ilgili üst kuruluş olan Yeşa Konseyi liderlerinin de şu anda böyle bir kararın gerekli olduğunu anlayacaklarını ümit ettiğini söyledi.
ABD BASKISINDAN KAÇMA TAKTİĞİ
Ancak Yeşa Konseyi, kararı Amerikan baskılarına boyun eğmek olarak niteleyerek, buna uymayacaklarını bildirdi. İsrail'in radikal çizgisiyle bilinen ve kendisi de bir yerleşimci olan Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise ''Biz yapacağımızı yaptık. Top artık Filistinlilerin sahasında.'' yorumunda bulundu.
ABD'nin memnuniyetle karşıladığı karara Filistin tarafından da tepki geldi. Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad, Filistinlilerin ilerideki devletinin başkenti olarak kabul ettiği Doğu Kudüs'teki Yahudi inşaatlarının, 10 aylık durdurma uygulamasının dışında tutulmasının "kabul edilemez" olduğunu belirtti. Filistinli başmüzakereci Saeb Erekat da Batı Şeria'da halen devam eden inşaatların durdurulmadığına dikkat çekerek, söz konusu kararın önemsiz olduğunu ifade etti. Erekart, Netanyahu'nun kararının, Filistinlilerle gerçekten uzlaşmaktan ziyade, Amerikan baskısından kaçmayı hedeflediğini ifade etti. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde yılbaşındaki Dökme Kurşun operasyonu ile duran barış görüşmelerinin yeniden başlayabilmesi için Filistin tarafı, Doğu Kudüs başta olmak üzere Batı Şeria'daki tüm Yahudi yerleşimlerinde inşaat faaliyetlerinin durmasını talep ediyordu. Batı Şeria'da 300 bin, Doğu Kudüs'te ise 180 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor.
Zaman