İsrail, yasa dışı yerleşim oluşumlarını yasallaştırıyor
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Batı Şeria'da halihazırda yasa dışı sayılan bir yerleşim oluşumunu yasal hale getirip genişleten ve burada 300 konut yapımını öngören bir plana ilk onayı verdi
İsrailli insan hakları örgütlerinden Bimkom, yaptığı açıklamada, Batı Şeria'daki (İsrailli) Sivil İdare'nin geçen günlerde Talmon yerleşimi ile yakınındaki "Su Rezervuar Tepesi" adlı yerleşim oluşumunda 300 konutluk bir planı uygulamaya koyduğunu bildirdi.
Planın, Binyamin Netanyahu hükümetinin kurulmasından kısa süre sonra ele alındığı ve yerleşimler için tüm yapılan planlarda olduğu gibi, önce, tasarruf yetkisi bulunan Savunma Bakanı Ehud Barak tarafından da onaylandığına dikkati çekildi.
Barak'ın bu tasarrufunun, planın nihai onayı için önemli bir aşama olduğuna işaret edilirken, diğer yerleşim örneklerinde olduğu gibi, bundan sonra nihai onayın geldiği ifade edildi.
Daha önce Avukat Talya Sasson tarafından 2005 yılında hazırlanan ve kamuoyunda büyük yankı bulan yerleşimlerle ilgili raporda da Sivil İdare'nin kendi verileri doğrultusunda, "Su Rezervuar Tepesi" ile ilgili hukuki görüşün, bu yerleşimin yetkisiz, bir başka ifade ile hükümet tarafından onaylanmamış, onaylı bir plana sahip olmayan bir oluşum olarak yer aldığına dikkat çekildi.
Yerleşim oluşumunun Yeşil Hat'ın 13 km, ayırma duvarlarının da 12 km kadar doğusunda bulunduğu belirtiliyor.
Bimkom ile yerleşim oluşumunun yakınındaki Filistin köyü El Canya Meclisi ve köylülerden bazıları plana itiraz ederek, yeni planın yerleşim oluşumundaki halen kaçak yapım aşamasındaki 60 konutu yasal hale getireceği gibi, yanı sıra 240 yeni konut, kamu binaları, yolların inşaatına da izin vereceğini ifade ettiler.
86 hektar alanı kapsayan planın El Canya köylülerinin, geçmişte İsrail'in hazine arazisi ilan ettiği topraklarına uzandığı, hatta Sivil İdare'nin de "Filistinli köylülere ait" diye gördüğü toprakları da kapsadığı, burada yerleşimciler tarafından daimi konutlar inşa edilmiş bulunduğu da hatırlatılırken, bu binaların plana dahil olmadığı ve yıkımlarının da istenmediği kaydedildi.
El Canya köyünde, çoğu tarımla geçinen 1200 Filistinli'nin yaşadığı, köy sakinlerinin tarım arazilerine ulaşmak için yakınlardaki yolu kullandığı, ancak planın bu yolun önemli bir kısmını da içine alması nedeniyle köylülerin artık arazilerine ulaşımını imkansız kılıp, dolaşım özgürlüklerine de büyük darbe vuracağı vurgulanıyor.
DİĞER YASA DIŞI YERLEŞİMLERE DE YEŞİL IŞIK YAKIYOR
Tüm bunların yanı sıra planın onaylanmasının, diğer yasa dışı yerleşim oluşumlarına da yeşil ışık yaktığının altı çiziliyor.
"Su Rezervuar Tepesi"nin, bölgedeki Talmon yerleşimi yakınındaki tek yasa dışı yerleşim oluşumu olmadığı, Canya köylülerine zarar veren ve topraklarının büyük bölümünü gasp eden en az 4 yerleşim oluşumu daha bulunduğuna işaret edildi.
Bunların hiçbirinin boşaltılmadığı, Savunma Bakanlığının yeni plan tasarrufunun da bunların boşaltılacağı gibi bir niyeti olmadığını ortaya koyduğu, aksine bakanlığın, planlarıyla bunları yasal hale getirmeyi amaçladığı kaydedildi.
Bimkom yetkilileri, son birkaç ayda, Savunma Bakanının var olanların genişletilmesi veya yeni yerleşimler için ikinci kez bir planı onayladığını belirterek, geçen ay da Sivil İdare'nin El Halil'in güneyinde, Sansana adlı yerleşimde 440 birimlik konut planına ilk onayı verdiğine dikkati çektiler. Bimkom yetkilileri, "Bu da Barak'ın mevcut yerleşimlerde inşaatların durdurulması gibi bir niyeti bulunmadığını, hatta daha da öte yenilerini inşa etmekten kaçınmadığını ispatlıyor" diye konuştular.
Sabah Emlak