Genel

İsrail'de konut fiyatlarından yakınan gençler çadırkent kurdu!

Tel Aviv ’de, yüzlerce  genç çift ve öğrenci, öncelikle Tel Aviv ve Kudüs gibi büyük kentlerde, konut  fiyatlarının yüksekliğini ve konut darboğazını protesto için sokaklara kurdukları  çadırlarda yaşamaya başladı

Tel Aviv 'de, yüzlerce  genç çift ve öğrenci, öncelikle Tel Aviv ve Kudüs gibi büyük kentlerde, konut  fiyatlarının yüksekliğini ve konut darboğazını protesto için sokaklara kurdukları  çadırlarda yaşamaya başlarken, 200 'e yakın çadırın kurulduğu Tel Aviv 'in belli
 başlı ana caddelerinden Rothschild Bulvarı çadırkente dönüştü.

çadırkent projesi, geçen Perşembe günü, Tel Aviv 'de kirada oturduğu  evinden ayrılmak durumunda kalan Dafne Leef 'in girişimiyle başladı. Haftada 5-6  gün çalıştığını ve bekar olmasına rağmen her ay kazancının yarısından fazlasını  konut kirası için ödemekten bıktığını söyleyen Leef, (25), Facebook 'ta açtığı sayfada, fiyatları protesto etmek isteyenlerin çadırlarını alıp bulvara gelmeleri çağrısında bulundu.
Böylece, önce bulvar üzerindeki yeşil alanda tek tük başlayan çadırkent  protestosu, birkaç gün içinde giderek yayıldı ve toplumsal bir hareket niteliğine  büründü.
çadırkentte, arkadaşlarına destek için bir açık hava mutfağı kuran kız  öğrenci Arin Madar (23), AA muhabirine 'Asıl problem, hükümetin Tel Aviv 'i artık  sadece zenginlerin yaşayabileceği bir kent haline getirmesi. Orta sınıftan biri  Tel Aviv 'de yaşayacak bir ev bulamaz hale geldi. Askerliğini tamamlayan ve  çalışmak için kente gelen çok sayıda genç ev bulamıyor' dedi.
İsrail 'de asgari ücretin 4100 şekel (yaklaşık 1200) dolar olmasına  rağmen, tek bir odanın fiyatının 3000 şekel (yaklaşık 880 dolar) olduğunu  belirten Madar, 'Hayata yeni başlayan biri kazancıyla ne kirasını ödeyebilir, ne  kendini, ne varsa çocuklarını geçindirebilir' diye konuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 'nun konut sorununun çözümü  konusundaki sözlerine güvenmediğini belirten Madar, 'Politikacılar konuşmayı, söz  vermeyi seviyor. Hangi sözünü tuttu ki bunu çözsün' dedi. Madar, 'Ben Sderot 'ta, şu malum roketlerin düştüğü yerde, Sapir  Akademisi 'nde okuyorum. Bir öğrenci olarak Tel Aviv 'de yaşamam zor. Sderot 'ta  kiralar düşük, ama Sderot 'ta iş bulmam zor...' diye konuştu. Hukuk bürosunda çalıştığını söyleyen 33 yaşındaki Yigal Rambam, 'Bu  ülkede çok ciddi konut problemi var. Hem kiralar yüksek, hem de ev almada  mortgage ödemeleri... Bu sektör en karlı yatırım aracı haline geldi' dedi.
Konut için yapılan harcamaların, insanların gelirlerinin yüzde 50-60 'ını  götürdüğünü söyleyen Rambam, bu soruna karşı öneriler sunacak olanın kendileri  değil, hükümet olduğunu ifade etti. Rambam, protestoya katılanların 'yağmurdan sonra ortaya çıkan mantarlar'  gibi giderek yayıldığını da kaydetti.

PROTESTO İSRAİL çAPINDA YAYILIYOR
Verilen bilgilere göre, çadırkentli protesto, Tel Aviv yakınındaki  Holon 'da, Kudüs 'te, Sharon bölgesinde, Necef 'in ortasındaki Ber şževa kentindeki  Ben Gurion üniversitesinde, Ber şževa, Hayfa ve kuzeydeki Kiryat şžmone 'de de  yayılıyor. Protestoya katılanlar, hükümetin, orta gelirli İsraillilerin  karşılayabileceği konut için bir plan açıklayana kadar çadırlarda kalmayı  sürdüreceklerini belirtiyorlar.
Kiralar, başta Tel Aviv ve Kudüs olmak üzere, diğer büyük kentlerde,  ortalama ücretlilerin dahi ödemeye gücü yetmeyecek bir hale gelmiş bulunuyor. 3  odalı bir dairenin aylık kirası, Tel Aviv 'in merkezinde 7000 şekelden (yaklaşık  2000 dolar) aşağı düşmezken, asgari ücret 4100 şekel, ortalama ücret ise 8700  şekel civarında bulunuyor.

NETANYAHU: 'GELİN KNESSET 'İN ÖNÜNE KAMP KURUN'
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise dünkü Bakanlar Kurulu  toplantısında konu üzerinde durmuş ve 'Konut krizinin tümüyle farkındayım... Biz  küçük bir ülkeyiz ve kiralamak veya satın almak için büyük talep varken,  yeterince arz yok...' demişti. Konut planlama ve sunumunda bürokrasiden yakınan  Netanyahu, bu konuda hazırlanan yasaların bir an önce geçebilmesi için  protestocuları, parlamentonun (Knesset) önüne kamp kurmaya da çağırmıştı. Netanyahu 'nun açıklamasına göre, yapılacak düzenlemeler ancak 2-3 yıl
 sonra sonuç verebilecek. Maariv 'e konuşan konut Bakanı Ariel Attias ise protestocuları eleştirdi. Attias, 'Tel Aviv 'de çadırlarda oturan bu insanlar, taşrada yaşamak istemiyorlar. Talebin yüksek olduğu Tel Aviv gibi kentlerde konut sıkıntısı bulunduğu bir
 gerçek, ama Tel Aviv 'in dışında, çok daha düşük fiyatlarla birçok ev bulmak  mümkün. Dünya Tel Aviv 'de başlayıp orada bitmiyor' dedi.
                AA