Ekonomi

İşsiz sorunuyla boğuşanlar dikkat! İŞKUR'a başvurun bu ödemeyi alın

İşi olmayanı sevindiren gelişme.  Çalışmayanın hesabına 78 bin 854 lira yatacak. Her yıl binlerce kişi bu ödemeden yararlanıyor. Çalıştığı dönemde maaşlardan yapılan kesintiler çalışılmayan dönemde kazanç olarak geri veriliyor. İşte tüm ayrıntılar...78 bin 854 lira ödeme veriliyor

İşi olmayanlar dikkat. 78 bin 854 lira ödeme veriliyor. İşsiz kalan ve zor durumda olan vatandaşlar için devletten yardım eli geldi. İŞKUR aracılığıyla verilen ödemelerle vatandaşlar ufak da olsa bir nefes alacak.

Çalışanın ortalama brüt kazanının yüzde 40’ı kadar işsizlik maaşı ödemesi yapılacak. En yüksek işsizlik maaşı da brüt asgari ücretin yüzde 80’inden fazla olmamakta.

 

Çalışılan dönemde maaşlardan yapılan kesintiler işsiz kalınan dönem için geri ödeniyor. En yüksek maaş 78 bin 854 lira olurken en az 30 bin 480 lira ödeme yapılıyor.

2023 asgari ücret, memur ve emekli maaşında yapılan artış çalışanların kazançlarında büyük değişikliklere yol açtı. Halihazırda çalışan milyonlarca kişi işsiz kaldığında parasız kalmıyor.

İŞKUR’a başvuran ve başvurusu onaylanan kişiler kısa sürede işsizlik parası almaya hak kazanıyor. Çalışılan dönemdeki maaş miktarı işsizlik dönemindeki alınan kazancı da etkiliyor.

GÜN ŞARTI BULUNUYOR
Haksız gerekçelerle işinden çıkarılan kişilerin mağduriyetlerini giderme amacıyla yapılan yardımları almak için belirli şartlar bulunuyor. Bu şartlardan ilki ve en önemlisi çalışanın kusur nedeniyle işsiz kalmaması ve iş akdinin işveren tarafından sonlandırılması oluyor. İstifa eden işçi bu maaştan faydalanamıyor.İşsiz kalan çalışan hizmet akdinin sonlanmasından önce 120 gün boyunca bahsi geçen firmada çalışırsa işsizlik maaşı alabiliyor. İşçinin son üç yıllık süreçte de toplam 600 günlük sigorta priminin bulunması gerekiyor.

İş sözleşmesi sonlandıktan sonra 30 gün içerisinde İŞKUR’a internet ortamından başvuru yapabilen işsiz kişiler en fazla 10 aya kadar işsizlik maaşı alabiliyor. 10 aylık toplam kazanç 78 bin 854 liraya çıkabiliyor.

2023 yılında en düşük işsizlik maaşı aylık 2 bin 48 lira olarak belirlendi. En yüksek işsizlik maaşı ise 7 bin 885 lira olacak. Bu maaşın 10 aylık toplamı 78 bin lirayı geçecek.