Sektörel

İşsiz üniversiteliler gayrimenkul sektöründe istihdam edilmeli!

Eskidji Gayrimenkul Ankara Merkez Bölge Ortağı Köksal Ünal, işsiz üniversitelilerin kısa süreli eğitimlerle gayrimenkul sektöründe istihdamına yönelik düzenlemeye gidilmesini istedi.

Eskidji Gayrimenkul Ankara Merkez Bölge Ortağı Köksal Ünal, üniversite mezunu işsizlerin gayrimenkul sektöründe istihdamı ile hem ülkenin kanayan yarası olan diplomalı işsizliğin; hem de sektörde nitelikli eleman sorununun çözüleceğini, hizmet kalitesinin artacağını bildirdi.


Köksal Ünal, yaptığı açıklamada, yüzbinlerce üniversite mezununun iş aradığı Türkiye’de, emlak sektörünün ise nitelikli eleman sıkıntısı çektiğini vurguladı. Gayrimenkul almak ya da kiralamak isteyenlerin, yeterli standartların olmadığı ve yetkili yetkisiz herkesin faaliyet gösterdiği sektördeki aracılar nedeniyle çeşitli sıkıntılar yaşadığına işaret eden Ünal, bu nedenle gayrimenkul aracılarına güvenin son derece düşük olduğunu ifade etti. Ünal, “Bu durum, bir uzmanlık konusu olan emlak danışmanlığı mesleğinin itibarına zarar veriyor. İnternetten ya da kendi başına yaptıkları alımlarda risklerle karşılaşma ihtimali daha yüksek olmasına rağmen hala yüksek orandaki bir alıcı kitlesi, mecbur kalmadıkça profesyonel danışmanlardan hizmet almaktan kaçınıyor. Emlak piyasasında diplomalı ve özel olarak bu işin eğitimini almış kişilerin istihdamının artırılması, sektörde suiistimalleri azaltacak, mesleğin itibarını artıracak, tüketicilerin yaşayacağı riskleri minimize edecektir” diye konuştu. Gayrimenkul sektörünün kurumsallaştığı ve nitelikli elemanlarla hizmet verdiği Avrupa ve ABD’de en çok kazananlar listesinde emlakçıların yer aldığına dikkat çeken Ünal, ABD emlak kralı başkan adayı Donald Trump’ı örnek gösterdi.


Ünal’ın, işsiz üniversite mezunlarının emlak sektöründe istihdamına ilişkin görüşleri şöyle:

 “Sektörümüzün en önemli sorunlarından biri nitelikli personel... Baktığınız zaman genel olarak gençlerde illa bir devlet kuruluşunda çalışmak arzusu var. Sırtını devlete dayayıp ömür boyu bir standartta yaşamak… Bu nedenle biz genelde hiçbir iş yapamayan kişilerden emlakçı yapmaya çalışıyoruz. En çok şikâyetimiz ise sektörde kayıtsız çalışan insanlar. Öte yandan Türkiye’de üniversitelerin çeşitli bölümlerinden mezun olup aktif olarak iş arayan 648 bin diplomalı işsiz var. Yaklaşık 30 üniversite bünyesindeki “emlak yönetimi” bölümleri de her yıl yüzlerce mezun veriyor ama emlak meslek yüksekokullarından mezun olanlar ortalıkta yok. Hükümetin yapacağı bir düzenleme ile emlak yönetimi mezunlarının doğrudan; 2 veya 4 yıllık diğer bölümlerden mezun olanların da çeşitli kurs ya da programlara katılarak emlak yönetimi sertifikası almaları şartıyla sektörde istihdamı sağlanabilir. Gayrimenkul firmalarına, yeni eleman alımlarında bu kişilere belli oranda kontenjan ayırmaları ya da sadece bu tür kişileri istihdam etmeleri şartı getirilebilir. Emlak piyasasında bireysel olarak faaliyet gösterecek kişilerden de ya ilgili bölüm mezunu olmaları ya da emlak yönetim sertifikası almaları koşulu aranmalıdır. Sektörde kayıt dışı faaliyet gösteren merpen altı emlakçılara karşı da etkin mücadele ve cezai yaptırım yoluna gidilmelidir. Bu sayede ülkemizin iki önemli sosyal sorunu birden çözülecektir. İşsiz binlerce üniversite mezunu sektöre bir şekilde dâhil edilebilirse; hem diplomalı işsizlik azalacak, hem sektörün itibarı ve hizmet kalitesi artacaktır.”