Ekonomi

İşsize müjdeli haber geldi! Zamlanan işsizlik maaşı kaç para oldu?

Çalıştığı işinden ayrılmış veya ya da işten çıkarılmış olanların tekrar yeni bir işe başlayana dek belirli bir süre temel ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla hesabına işsizlik bu ay hesaplara zamlı olarak yatırılacak. Peki işsizlik maaşından faydalananlar yeni yılda kaç para alacak? İşten ayrılmış olan sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan işsizlik maaşında, günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı dikkate alınıyor

Devletin işsiz kalanlara ödediği maaşlar artırıldı. İşten ayrılmış olan sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan işsizlik maaşında, günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı dikkate alınıyor.

2023 YILI İÇİN İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU?

Yeni yılla birlikte gelen zamlarla, en düşük işsizlik maaşı 3 bin 48 lira, en yüksek işsizlik maaşı 7 bin 885 lirayaya yükseldi.

NASIL HESAPLANIYOR?

İşsizlik maaşı hesaplaması, günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak ve günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40'ı olarak hesaplanıyor. Halihazırda bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçemiyor. Ayrıca işsiz kişiye yapılan bu ödenek, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmuyor.

İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN KİMLER BAŞVURABİLİR?

İşsizlik maaşı başvurusu yapabilmek için hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekiyor. Yapılacak başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabiliyor. Ancak mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülüyor.

İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması şartı bulunuyor. Böylece işsizlik maaşı başvurusu yapmış olan kişi için iş arayan kaydı yapılıyor ya da güncelleniyor.

Bu şekilde sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması amaçlanıyor.

İŞSİZLİK MAAŞI HANGİ ŞARTLARDA ALINABİLİYOR?

İşsizlik maaşından yararlanabilmek için kişinin kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması, kişinin hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması, faydalanacak kişinin hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekiyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE ALINABİLİYOR?

Bu maaş, hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süreyle ödenebiliyor.