26 / 12 / 2024

İşsizlerin parasıyla yol yapılacak

İşsizlerin parasıyla yol yapılacak

İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken 42 milyar TL'ye yakın paranın çoğu karayolu ve altyapı yatırımlarında kullanılacak



KESK Genel Başkanı Sami Evren, 5920 sayılı "İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un "işsizlik fonundaki nema gelirlerinden dörtte üçünün altyapı yatırımlarında kullanmasını öngören" 3. maddesinin yasadan çıkarılmasını istedi. Evren, "işsizlik parasının işsizlere verilmesi" gerektiğini bildirdi

Evren, yaptığı yazılı açıklamada, 5920 sayılı Kanunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından, istihdam büroları nedeniyle veto edildiğini hatırlattı. Evren, Hükümetin yasanın istihdam bürolarına ilişkin kısmını çıkarıp, diğer bölümlerinde değişikliğe gitmeden yasayı tekrar TBMM'ye getirmeyi düşündüğünü öne sürdü. Yasaya ilişkin tek sorunun istihdam büroları olmadığını savunan Evren, "işsizlik fonunun nema gelirlerinden dörtte üçünün Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamındaki yatırımlar öncelikli olmak üzere ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye yönelik altyapı yatırımlarında kullanılmasına" olanak sağlayan 3. maddeyi eleştirdi.

Kriz nedeniyle 1 yılda 1 milyonun üzerinde kişinin işten atıldığını belirten Evren, TÜİK verilerine göre işsizlik oranının yüzde 14 olduğunu ancak gerçek işsiz sayısının 6,5 milyonun üzerine çıktığını ileri sürdü. Evren, açıklamasında şunları kaydetti: "İşsiz kalmaları durumunda kendilerine verilmek üzere insanlarımızın çalışırken maaşlarından kesilen parayı hangi iş hukuku üzerine, hangi mantık ile alıyorsunuz? Alt yapı yapmak, yatırıma öncelik vermek, iş alanları açmak ve bunun için kaynak bulmak hükümetin görevidir. İşçinin, işsizin parasıyla yeni iş alanları açılamaz. Sermayeye kaynak buluyorsunuz da alt yapıya mı bulamıyorsunuz? Dörtte üçünün yaklaşık 4 milyar TL olduğu tahmin edilen nema işsizlere verilmeli, işsizlik fonundan yararlanma süresi uzatılmalıdır. Nema illa bir yere aktarılacaksa işsizlerin doğalgaz, su ve elektrik faturaları için harcanmalıdır. Hükümete çağrıda bulunuyoruz, halen zaman varken yasadaki bu maddeyi de çıkarın ve fondan elinizi çekin."
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İşsize harçlık gibi olsa da bir nebze nefes aldıran paranın yola gidecek olması sendikaları ayağa kaldırdı. Hükümet işsizin fonda biriken parasını yol yapımında harcama kararı aldı...


İşsizlik Fonu'nda biriken 41.6 milyar liralık kaynağın önemli bir bölümü karayolu ve altyapı yatırımlarında kullanılacak. Hükümet; GAP'tan sonra, karayolu yapımı için de İşsizlik Fonu'na başvurdu. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, İşsizlik Fonu'nun 2009 ve 2010 yılı nema gelirlerinin dörtte üçünün bütçeye gelir kaydedileceğini, bunun büyük bölümünün de karayolu ve altyapı yatırımlarına aktarılacağını belirtti. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ise, fonun işsiz kalanlara işsizlik sigortası ödenmesi amacıyla kurulduğunu vurgulayarak, 'Türkiye'deki tüm fonlar maalesef amacı dışında kullanılmış ve kaybolup gitmiştir'  dedi. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da, 'İşsizlik Fonu, dün GAP için kullanıldı, şimdi karayolu için kullanılacak, yarın neresi için kullanılacak?' diye sordu.

Karayoluna başka kaynak bulunsun
HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu ise, 'İşsizlik Fonu, dün GAP için, bugün karayolu için, yarın neresi için kullanılacak?' diye sordu. İşsizlik Fonu'nun sıcak para gibi kullanılamayacağını vurgulayan Uslu, 'Karayolu yapılacaksa, bunu devlet öz kaynaklarından karşılasın. Fonun bundan sonra ne amaçla kullanılacağı konusunda tedirginiz. Ancak yasaya göre hükümet karayolu için kullanacağı parayı geri ödemek zorunda. Bunu bekliyoruz' dedi.

Karayolu yapımı daha çok istihdam sağlar!
KABUL edilen yasaya göre, 2009 ve 2010 yılında İşsizlik Fonu'nun nema gelirinin dörtte üçü bütçeye gelir olarak kaydedilecek. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, bu maddenin acil olarak yürürlüğe girmesi gereken maddelerden biri olduğunu söyledi. Bütçeye gelir olarak kaydedilecek bu kaynağın da karayolu yapımı için kullanılacağını açıklayan Canikli, 'Karayolu yapımı ve altyapı yatırımları, bölgesel kalkınma ve ekonomik gelişme yaratır. Bu da istihdam sağlar' ifadesini kullandı.

Gül'ün iade ettiği yasa kabul edildi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün iade ettiği 'İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik yapan yasayı kabul etti. Yasadan, Gül'ün veto ettiği özel istihdam büroları aracığıyla işçi kiralanmasına ilişkin madde çıkarıldı. Ancak İşsizlik Fonu'ndan işveren ve bütçeye kaynak aktarılmasına ilişkin bölüm aynen kabul edildi.

Her fonun acıklı öyküsü var
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, fondaki para büyüdükçe işveren ve hükümetin iştahını kabarttığını belirtti. Bugüne kadar tüm fonların acıklı bir öyküsü olduğunu, her birinin amacı dışında kullanılarak yok edildiğini vurgulayan Kumlu, 'Kamu kesiminde oluşturulmuş iftihar edilebilecek tek fon İşsizlik Sigortası Fonu'dur. Ancak fon büyüdükçe işverenlerin ve hükümetlerin fona istedikleri her anlamda kullanabilecekleri bir kaynak olarak bakmaya başlaması, işçinin endişesini artırmakta, halkın devlete olan güvenini sarsmaktadır' dedi.

İşsizlik ödeneğine ilgi az
İŞSİZLİK ödeneği başvurusunda Avrupa'nın gerisinde olduğumuzu söyleyen Türk-İş Araştırma Müdür Yardımcısı Enis Bağdadioğlu, 2009'un ilk 6 ayı itibarıyla başvuruda bulunan işsiz sayısının 349 bin, işsizlik ödeneği almaya hak kazanan sayısının 276 bin kişi olduğunu belirtti. İşsizlik ödeneği alan kişi sayısının Temmuz 2008'de 121.701 kişi iken, bu sayının krizin yaşandığı Mayıs 2009'da 313.860 kişiye ulaştığını anlatan Bağdadioğlu, 'Asgari ücretin 527,13 lira olduğu dönemde işsizlik ödeneği olarak işsiz başına ödenen tutar sadece 335 lira düzeyinde' dedi.

1.3 milyar TL GAP'a aktı
BAĞDADİOĞLU,  İşsizlik Sigortası Fonu'nda Haziran 2009 sonu itibarıyla biriken toplam tutarın 41.6 milyar lira olduğuna işaret ederek, bunun 1.3 milyar lirasının GAP'a aktarıldığını dile getirdi.
Akşam


Geri Dön