Ekonomi

İşsizlik maaşı alanlar dikkat! Bunu sakın yapmayın

İşte çok merak edilen; işsizlik maaşı hangi durumlarda alınır? işsizlik maaşı şartları nelerdir? işsizlik maaşı ödeme süreleri nelerdir? hangi durumlarda işsizlik maaşı kesilir? sorularının yanıtları...İşsizlik maaşının hangi durumlarda alınır? işsizlik maaşı şartları nelerdir?, işsizlik maaşı ödeme süreleri nelerdir? ve hangi durumlarda işsizlik maaşı kesilir? hangi durumda cezai işlem uygulanır? sorularına yanıt verilen yazıda önemli uyarılarda da bulunuluyor

Akşam Gazetesi'nde Okan Güray, Bülbül imzalı köşe yazısında işsizlik maaşı alanlarla ilgili önemli bir uyarıda bulunuldu. İşsizlik maaşının hangi durumlarda alınır? işsizlik maaşı şartları nelerdir?, işsizlik maaşı ödeme süreleri nelerdir? ve hangi durumlarda işsizlik maaşı kesilir? hangi durumda cezai işlem uygulanır? sorularına yanıt verilen yazıda önemli uyarılarda da bulunuluyor.

İşsizlik maaşı hangi şartlarda alınıyor?

İşsizlik maaşı alabilmenin iki şart var. Bunlardan ilki işten ayrılma nedeninin kanunda belirtilen nedenlerden biri olması. Diğeri ise işveren tarafından işten çıkarılmış olmak. Son 3 yıl içerisinde en az 600 gün primi olanlar 6 ay, 900 gün primi olanlar 8 ay, 1080 gün primi olanlar ise 10 ay işsizlik maaşı alıyor. En fazla 10 ay boyunca işsizlik maaşı alınabiliyor.

İşsizlik maaşı alanlar dikkat! Bu hatayı sakın yapmayın

 

İşsizlik maaşı alan kişinin iş bulması halinde işsizlik maaşı kesiliyor. İşsizlik maaşı alırken iş bulan ancak sigortasını yaptırmadan çalışan kişi, işsizlik maaşı almaya devam eder ancak bu durum tespit edilirse İŞKUR bu kişiden ödenmiş maaşları faiziyle birlikte ister.

Bulunan işi kabul etmek şart

İşsizlik maaşı alan kişi, İŞKUR'un kendileri için bulduğu işleri belirli şartlar dahilinde kabul etmek zorundadır. Mesleğine ve daha önce aldığı maaş ve çalışma şartlarına yakın bir iş bulunmuşsa ve ikamet ettiği belediye sınırları içindeyse bu işi kabul etmekle yükümlüdür aksi takdirde işsizlik maaşı kesilir.

Bilindiği gibi işsizlik maaşı aldığı dönemde, iş bulan bir kişinin ödeneği kesiliyor. Ancak yeni işinden memnun kalmaz ve istifa ederek ayrılsa bile işsizlik maaşını yeniden bağlatıp kalan süre boyunca maaş almaya devam edebilir.

Hak edilen maaş hakkı kaybolmuyor

Öte yandan yazıda işsizlik maaşı alanlara kendilerine bulunan yeni iş konusunda isteksiz olmamaları gerektiği, yeni bir işe girip şatlardan memnun kalmayıp istifa etseler bile maaşlarını almaya kaldıkları yerden devam edebilecekleri uyarısında bulunuluyor. Yazıda ayrıca hak edilen işsizlik maaşının ödenmesi yarım kalsa bile yeni bir hak ediş döneminde ödenmeyen maaşların da eklenerek ödeneceği ifade ediliyor.

İşsizlik maaşı ne kadar oldu? 2022 İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

Çalışanın milyarlarca doları bakın nasıl eridi?

AB'den ilginç çıkış! Dışardan işçi gerekiyor.