Ekonomi

İşsizlik maaşı alanlar dikkat dikkat! En düşük işsizlik maaşı belli oldu!

1 Temmuz tarihi itibariyle değişen asgari ücretlerin yanında işsizlik maaşları da değişmiş oldu. Yapılan yüzde 30 zam oranıyla vatandaşlar da yeni düzenlemeyle işsizlik maaşların ne kadar olduğunu merak ediyor. Her sene Ocak ayının başında yürürlüğe konan ve tüm yılı kapsayan ve geçerliliğini koruyan asgari ücret, bu yıla gelindiğinde 1 Temmuz’dan itibaren tekrar 30 oranında zam yapıldı

Buna göre yeni zamla birlikte en düşüş işsizlik maaşı 2 bin 568 TL ve en yüksek işsizlik maaşı ise 5 bin 137 TL olmuş oldu.


Her sene Ocak ayının başında yürürlüğe konan ve tüm yılı kapsayan ve geçerliliğini koruyan asgari ücret, bu yıla gelindiğinde 1 Temmuz’dan itibaren tekrar 30 oranında zam yapıldı. Yapılan ücret artışı asgari ücretlilerin yanında işsizlik ödeneği alanları da sevindirdi. Böylelikle işsizlik ödeneği alanların maaşları zamlı asgari ücrete göre ödenecek.


İŞSİZLİK ÖDENEĞİ NASIL ALINIR?


Günlük olarak işsizlik ödeneği, sigortalı kişinin son 4 aylık esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor. Hesaplanan işsizlik ödeneğİ, aylık asgari ücret brüt tutarının yüzde 80’ini geçmiyor.
Ayrıca damga vergisi dışında vergi ve kesintiye tabi tutulmayan işsizlik ödeneği, nafaka borçları dışında hacze ve başkasına devre uygun değildir.
 

YENİ ASGARİ ÜCRET ZAMMINDAN SONRA GEÇERLİ OLAN İŞSİZLİK ÖDENEKLERİ


1 Temmuz-31 Aralık tarihlerinde verilecek işsizlik ödenekleri, söz edilen dönemde geçerli olan brüt 6 bin 471 TL üzerinden hesaplanacaktır. Böylece asgari ücret üzerinden çalışanlara geçerli dönemde aylık bin 981,41 TL yerine 2 bin 568 TL ödenmiş olacak. Yüksek ücretle çalışmış olmasına rağmen işsiz kalanlar için de işsizlik maaşının en yüksek aylık 3 bin 972,82 TL’den 5 bin 137,51 TL’ye yükseltilmiş oldu.


İŞSLİZLİK MAAŞI ÖDENEK SÜRELERİ


Çalışanın işsizlik ödeneğinden faydalanabilmesi için kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması gerekiyor. Bunun dışında iş sözleşmesinin feshinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla da son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimine şahsen veya elektronik ortamda başvurması gerekiyor.