Kent Haberleri

İşsizlik maaşı alanlara okkalı zam! Yeni asgari ücret zammı ödemeleri arttıracak! 

Yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından birçok maaşta iyileştirme yapılacak. İşsizlik maaşı da asgari ücrete yapılacak zamla birlikte artacak. İşte detaylar...Yeni maaşın ise ikinci toplantının ardından açıklanması bekleniyor

Asgari ücrete ara zam için ilk toplantı yapıldı. Yeni maaşın ise ikinci toplantının ardından açıklanması bekleniyor. Birçok sektörü etkileyecek olan asgari ücret zammı işsizlik maaşı ödemeleri de artacak. 

 
 
Asgari ücret tespit komisyonu görüşmeleri devam ederken yeni işsizlik maaşı son durum bu görüşmelere bağlı olarak netlik kazanacak. Peki, İşsizlik maaşı için hangi rakamlar konuşuluyor? İşte detaylar...

İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR?

Sabah'ta yer alan detaylara göre, İşsizlik maaşı; işten çıkartılan ve belirli koşulları karşılayan çalışanların işsiz kaldıkları dönem süresince yeni iş bulana kadar asgari düzeyde geçinmeleri için verilen ücreti ifade ediyor.

İşiz kalan sigortalı çalışanların yeni bir iş bulana kadar geçimini sağlamalarını sağlayan işsizlik maaşı zam oranları asgari ücrete göre belirleniyor. Bu kapsamda asgari ücrete yapılacak temmuz zammı oranında işsizlik maaşı fiyatları da güncellenecek. 

2023 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Asgari ücrete zam gelmesiyle birlikte bazı ücretlerde iyileştirmeler yaşanacak. Bunların arasında işsizlik maaşıda yer alıyor.

Çalışan vatandaşın ortalama brüt kazancının yüzde 40'ı kadar işsizlik maaşı sağlanıyor. En fazla işsizlik ödeneği ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor.

 

Temmuz'da asgari ücretin yüzde 30 zam olması halinde en düşük işsizlik maaşı 5125 lira, en yüksek de 10 bin 250 lira olarak ödenecek.

Ancak, yüzde 40 zam yapılırsa en düşük işsizlik maaşı 5519 lira, en yüksek de 11 bin 39 lira olacak. 

Yüzde 50 zam gerçeklşirse en düşük işsizlik maaşı 5913 lira, en yüksek de 11 bin 827 lira olacak.

KİMLER İŞSİZLİK MAAŞINDAN KİMLER FAYDALANIYOR?

- İstifa etmeyen ve kendi kusuru dışında işsiz kalanlar,

- Hizmet akdinin tamamlanmasından önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlar,

- Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 sene içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödeyenler

- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine kendisi veya elektronik ortamda başvuranlar, işsizlik maaşı alabilir.

ABD'de üretici enflasyonu Mayıs'ta yüzde 1,1 artışla beklentilerin altında kaldı!

Çeyiz hazırlığında olanlar müjde! Faizsiz, 2 sene geri ödemesiz 150 bin TL'lik kredi desteği! İşte başvuru detayları...