Ekonomi

İşsizlik maaşı ne kadar 2023? Zamlı işsizlik maaşı ne kadar oldu? 2023 işsizlik maaşı şartları nelerdir?

İşsizlik maaşı alan vatandaşlar, asgari ücrete yapılan zamdan sonra ne kadar maaş alacaklarını sorguluyor. İşte 2023 işsizlik maaşına dair detaylar!İşsizlik ödeneği en geç bir ay içerisinde hesaplara yatarken, malullük, dul aylığı alanların işsizlik maaşı da kesilmemektedir

2023 yılı açıklanan yeni asgari ücretle birlikte en düşük işsizlik ödeneği rakamında da artış yaşandı. İşsizlik ödeneği en geç bir ay içerisinde hesaplara yatarken, malullük, dul aylığı alanların işsizlik maaşı da kesilmemektedir. Hastalık halinde başvuruda 30 günü aranmazken, ödenek için işten çıkış kodu önem taşıyor.

Peki “İşsizlik maaşı ne kadar 2023? Zamlı işsizlik maaşı ne kadar oldu?2023 işsizlik maaşı şartları nelerdir?” İşte yanıtlar…

EN DÜŞÜK İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

İşsizlik ödeneği almaya hak kazanan kişilere İŞKUR, GSS primini ödeme dışında yeni bir iş bulma, aktif işgücü hizmetleri bağlamında kurs, programlar ayarlıyor. İşsizlik ödeneği, en az 4 ay çalışan bir işçi için işsiz kalması ve gerekli şartları taşıması halinde alt sınırı yani asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırında yüzde 80'i olarak hesaplanmaktadır. Yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 4 bin 3 lira, en yükseği ise 8 bin 6 lira olduğu hesaplandı. Bu rakamlardan binde 7.59 oranında damga vergisi kesintisi yaşanıyor.

Sabah’ta yer alan habere göre, işçi ve işvereni korumak için olağanüstü hallerde devreye alınan, sıkıntıda olan işletmelerin de başvurduğu kısa çalışma ödeneği tavanı da yeni asgari ücret ile birlikte artış yaşandı. Kısa çalışma ödeneği son 12 aylık ortalama brüt ücretin yüzde 60'ı üzerinden hesaplanıyor. Asgari ücretin yüzde 150'si oranında tavan uygulanıyor. Temmuz-Aralık aylarında 9 bin 706 lira olan bu tavan yeni asgari ücretle birlikte 2023 yılında 15 bin liraya çıkacak. Salgınla mücadele döneminde 3 milyonun üzerinde çalışan kısa çalışma ödeneği alınmıştı. Aralık itibarı ile de bu sayı binlere düştü.

İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?

İşsizlik maaşı için son 3 yılda en az 600 gün prim ödenmiş olunmalı ve son 120 gün hizmet akdiyle çalışılması zorunluluğu bulunmaktadır. İş akdinin iptal edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde başvuranlar hak ettikleri işsizlik maaşını tam olarak alabiliyor. Ödeneğe hak kazanabilmek için ayrıca, hizmet akdinin ya işverence sona erdirilmesi ya da işçi tarafından "haklı" bir gerekçeye dayalı olarak iptal edilmesi koşulu aranıyor.

Hisseli tapu hissedarlardan habersiz satılır mı? Hisseli tapu satışı nasıl engellenir?

TOKİ orta gelir başvuru şartları nelerdir? Orta gelirli konut kampanyası ne zaman açıklanacak?