Ekonomi

İşsizlik ve resesyonda artış beklentisi! Ekonomistlerden şok uyarı!

Wall Street Journal'ın anketine katılan ekonomistler, ABD'nin gelecek 12 ayda bir resesyona gireceğine ve işsizliğin gelecek iki senede büyüyeceğine ilişkin öngörüde bulundu. İşte ayrıntılar...  ABD Merkez Bankası (Fed) yüksek enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını yükseltmeyi sürdürürken, ekonomistler de durgunluk ve işsizlik artışı ihtimallerinin yükseldiği görüşünü savunuyor

The Wall Street Journal’ın ekonomistlerle yaptığı son ankete göre ABD’nin gelecek 12 ayda bir resesyona gireceği öngörülüyor. 

ABD Merkez Bankası (Fed) yüksek enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını yükseltmeyi sürdürürken, ekonomistler de durgunluk ve işsizlik artışı ihtimallerinin yükseldiği görüşünü savunuyor.

İşte ayrıntılar ve ekonomistlerin görüşleri...

7-11 Ekim tarihleri ​​arasında yapılan ve 66 ekonomistin katılım gösterdiği ankette ekonomistlerin yüzde 63’ü gelecek 12 ay içinde resesyon öngördü. Temmuz'da bu oran yüzde 49 olmuştu. Ankette pandemi dönemi olan 2020 Temmuz'dan bu güne ilk defa bu olasılık yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti. 

Ankete katılan uzmanların 2023 tahminleri de gittikçe karamsarlaştı. Sözcü'de yer alan habere göre; ekonomistler ABD ekonomisinin 2023’ün ilk çeyreğinde yıllık yüzde 0,2, ikinci çeyreğinde yüzde 0,1 daralacağı öngörüsünde bulundu. 

Ekonomistler temmuz anketinde ilk çeyrekte yüzde 0,8, ikinci çeyrekte ise yüzde 1 büyüme öngörüyordu. 

Ekonomistlerin ortalama tahminleri resesyonun nispeten kısa ömürlü olmasını beklediklerini ortaya çıkarıyor. Ankete katılanlar ABD ekonomisinin 2023 yılının genelinde yüzde 0,4, 2024’te ise yüzde 1,8 büyüyeceği öngörüsünde bulundu.

ABD ekonomisi 2019 yılında Kovid-19 salgını öncesi yüzde 2,6 büyüme göstermişti. GSYİH 2020’de yüzde 1,5 daralmış ve 2021’de yüzde 5,7 büyüyerek güçlü bir şekilde toparlanma göstermişti. 

İŞSİZLİK DE ARTACAK 

Diğer taraftan ankete katılanlar işsizlikte de artış yaşanacağıı öngördü. Ekonomistler, tarım dışı çalışan sayısının ikinci çeyrekte ayda ortalama 34 bin, üçüncü çeyrekte ayda ortalama 38 bin azalacağı öngörüsünü paylaştı. 

Önceki ankette bu iki çeyrekte ayda yaklaşık 65 bin yükseliş beklenmekteydi. 

Ekonomistler eylül ayında yüzde 3,5 olan işsizlik oranının aralıkta yüzde 3,7’ye, Haziran 2023’te ise yüzde 4,3’e yükseleceğini öngörüyor. Ekonomistlerin gelecek senenin sonunda işsizlik oranı için ortalama tahmini yüzde 4,7 olarak kaydedildi. Ankete katılanlar 2024 yılında da aynı seviyenin korunacağını ifade etti.

Jefferies LLC baş ekonomisti Aneta Markowska, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve "Daha yüksek faizlerden ve daha güçlü dolardan kaynaklanan sürüklenme çok büyük ve gelecek yılın GSYİH büyümesini etkileyecek. Bunun ışığında, ABD’nin bir resesyondan nasıl kaçınabileceğini hayal etmek zor" ifadelerini kullandı.

Tahıl koridorunda son rakamlar açıklandı! Sadece yüzde 5,6’sı az gelişmiş ülkelere gitti

2023 merkezi yönetim bütçesi belli oldu! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıkladı!

Altın, gümüş, petrol, buğday, şeker fiyatlarında şok! Emtia piyasasında neler oluyor?