Genel

İstanbul 10 yıl içinde finans merkezi olacak!

İstanbul"un finans merkezi olması konusunda Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, œBu konuda eyleme geçmeliyiz. Geciktikçe İstanbul zaman, biz ise para kaybediyoruz dedi

Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, İstanbul"un finans merkezi olması konusunda, œArtık konuşmaktan çok eyleme geçmeliyiz. Bir an önce eyleme geçip yapacağımız aksiyonların tarihini koymalıyız dedi. Akkurt, İMKB tarafından düzenlenen œİstanbul Uluslararası Finans Merkezi panelinde yaptığı konuşmada, İstanbul"un finans merkezi olması konusunda bugüne kadar birçok toplantı yapıldığını hatırlatarak, 2006"dan bugüne kadar yapılan çalışmalarda bir sonuca ulaşıldığını göremediğini söyledi. Akkurt, bu konuda altyapı, hukuk, vergi gibi alanlarda birçok çalışma yapılması gerektiğine işaret etti.

˜çalışma var tarih yok"
İstanbul"un finans merkezi olması projesi kapsamında yaklaşık 5 yıl içinde 2-3 milyar dolar yatırım yapılması gerektiğini kaydeden Akkurt şunları söyledi:
œBu, 10 yıl içinde ekonomiye 20-25 milyar dolar katkı, 150 bin istihdam anlamına geliyor. İstanbul Finans Merkezi Projesi mevcut hükümetin omzuna bırakılmamalı. Her şeyi devletten beklersek bu iş uzar. Birçok çalışmalar var ama hedef tarih yok. İstanbul ne zaman finans merkezi olacak Bu konuda bir açıklama yok. İstanbul"un Polonya, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi rakipleri var. İstanbul son derece avantajlı, ancak artık konuşmaktan çok eyleme geçmemiz gerekiyor. şžanghay"ın hazırlıkları 2015 yılına göre yapılıyor. Bizler de bir an önce eyleme geçip yapacağımız aksiyonların tarihini koymalıyız. Bankacı olarak söyleyeceğim şudur; bizim sözlüğümüzde zaman eşittir para. Geciktikçe İstanbul zaman biz ise para kaybediyoruz.

Erkan: 10 yıl içinde olur
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da, önümüzdeki 10 yıl içinde İstanbul"un finans merkezi olacağını, 30 yıl içinde de dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri haline geleceğini belirtti. Erkan, belli başlı finans merkezleriyle bağlantılar kurduklarını, Londra"nın da bu anlamda önemli bir şehir olduğunu söyledi. Erkan, İstanbul"un bölgesel finans merkezi haline geleceğini de ifade ederek, Türkiye"nin sadece doğrudan yabancı yatırımlar için değil, portföy yatırımları açısından da cazibe merkezi haline dönüştüğünü kaydetti.
SPK Başkan Yardımcısı, İFM Piyasalar ve Enstrümanlar Komitesi Başkanı İbrahim Peker ise her çalışmanın ne zaman biteceğinin belli olduğunu belirterek, œİstanbul finans merkezi denilen şey elle tutulur bir şey değil. "Yaptım, uluslararası finans merkezi oldu" böyle bir şey değil. Hepsinin vadesi de bellidir dedi.  
Milliyet