14 / 05 / 2024

İstanbul 2010 Ajansı: Durdurma kararı AKM'yi engellemez

İstanbul 2010 Ajansı: Durdurma kararı AKM'yi engellemez

İstanbul 2010 AKB Ajansı, Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılacak yenileme çalışmasıyla ilgili mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı hakkında açıklama yaptı



İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansından, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) yapılacak yenileme çalışmasıyla ilgili mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararının kendilerine 27 Temmuz'da tebliğ edildiğini, dolayısıyla, 22 Temmuz'da ihaleyi kazanan şirkete ihale sonucunun bildirilmesine engel olacak bir hukuki zorunluluğun bulunmadığı bildirildi.

İstanbul 2010 AKB Ajansı'ndan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde medyada "AKM ihalesi ve Europa Race projesi ile ilgili ajansı doğrudan ya da dolaylı hedef alan olumsuz haberler yer aldığı" ifade edildi.

Açıklamada, AKM'nin bir yenilemeden geçmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bir ihale süreci başlattığı ve ihale şartnamesi hazırlanarak konuyu yönetmekle ajansı görevlendirdiği hatırlatıldı.

İhale şartnamesinin, ajansın Yürütme Kurulu'nda oy birliği ile kabul edildiği, ihale ilanının 5 Mayıs 2009 tarihinde internet sitesinde yayımlandığı ve aynı gün gazetelere de ilan verildiği anımsatılan açıklamada, tüm süreç ve kararların Yürütme Kurulu'nun ortak kararları olduğu kaydedildi.

İhale kanunu çerçevesinde tamamen şeffaf yürütülen ve toplam 15 isteklinin katıldığı ihalenin 29 Haziran'da yapıldığı hatırlatılan açıklamada, tüm ihale ön şartlarını karşılayarak en düşük teklifi veren Özsoy İnşaat Turizm AŞ'nin ihaleyi kazandığı ve bu kararın onlara 22 Temmuz'da tebliğ edildiği belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"AKM'nin yenileme çalışması ile ilgili olarak Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası tarafından açılan yürütmeyi durdurma davası karara bağlanmış ancak ihale süreci boyunca, ajansımıza ne bu dava hakkında resmi bir bilgi verilmiş, ne de yürütmeyi durdurma kararına ilişkin herhangi bir tebligat yapılmıştır. Yürütmeyi durdurma kararı, ajansımıza 27 Temmuz'da ulaşmıştır. Dolayısıyla, 22 Temmuz itibarıyla, ihaleyi kazanan şirkete ihale sonucunun bildirilmesine engel olacak bir hukuki zorunluluk bulunmamaktadır."

Bütün bunlara rağmen medyada yer alan haberlerde ajansın "kanuna aykırı bir çaba içinde olduğu ve mahkeme kararına aykırı hareket ettiği" gibi gösterildiği vurgulanan açıklamada, bu haber ve yorum sahiplerinin iyi niyetleriyle ilgili ciddi kuşkularının olduğu kaydedildi.

EUROPA RACE PROJESİ
Ajansın 2009 yılı bütçesinin yüzde 70 oranında azalmasına rağmen 9 Mayıs 2009'da İstanbul Europa Race'a 500 bin Avro gibi ciddi bir destekte bulunma kararı alındığı ve projenin sahibi Cumali Varer ile 9 Haziran'da ajansı projenin ana sponsoru olarak belirleyen bir sözleşmenin imzalandığı bildirilen açıklamada, şunlara yer verildi:

"Basınımızda yer alan haberlerde, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı bu projenin tek destekçisiymiş gibi gösterilmekte, esasen projenin sahiplerinin diğer destekçilerden almayı öngördükleri fonları bulamamalarından kaynaklandığını düşündüğümüz bir sorun, sanki sadece İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın kaynak yaratmamasından kaynaklanıyor gibi yansıtılmaktadır. Bu durum, gerçekle bağdaşmamaktadır."

Açıklamada, projesi geri çevrilen veya istedikleri desteği alamayan proje müelliflerinin, ajansa karşı tavır aldıkları, bazen hukuki, bazense açıkça hukuk
dışı araçlar kullanarak üzerlerinde baskı kurmaya çalıştıkları ve medyayı yanlış
bilgilendirdikleri öne sürüldü.

Hassasiyetlerinin Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın ya da yönetici ve çalışanlarının itibarını korumaya yönelik olmadığı belirtilen açıklamada, "Sadece bir kez alınan ve alınabilecek olan, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti unvanı İstanbul ve Türkiye için çok önemli bir fırsattır. Başarı da başarısızlık da, İstanbul'un, Türkiye'nin ve dolayısıyla hepimizin olacaktır" ifadesine yer verildi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan haberler

İstanbul 2010 Ajansı:Durdurma kararı AKM'yi engellemez

İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) yapılacak yenileme çalışmasıyla ilgili mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararının kendilerine 27 Temmuz'da tebliğ edildiğini, 22 Temmuz'da ihaleyi kazanan şirkete ihale sonucunun bildirilmesine engel olacak bir hukuki zorunluluğun bulunmadığını savundu.

İhale Kanunu çerçevesinde şeffaf yürütülen ve 15 isteklinin katıldığı ihalenin 29 Haziran'da yapıldığı hatırlatılan açıklamada, tüm ihale ön şartlarını karşılayarak en düşük teklifi veren Özsoy İnşaat Turizm A.Ş.'nin ihaleyi kazandığı ve bu kararın onlara 22 Temmuz'da tebliğ edildiği belirtildi. Açıklamada, şunlar dile getirildi: "AKM'nin yenileme çalışması ile ilgili olarak Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası tarafından açılan yürütmeyi durdurma davası karara bağlanmış ancak ihale süreci boyunca, ajansımıza ne bu dava hakkında resmi bir bilgi verilmiş, ne de yürütmeyi durdurma kararına ilişkin herhangi bir tebligat yapılmıştır."
Hürriyet


Geri Dön