İstanbul 7.5 şiddetindeki depreme hazır mı?
"İstanbul’da olası bir depreme hazır mıyız? Lojistik altyapısı yeterli mi? Ne kadar hasar ile karşılaşılır? Öncelikli eylem planımız hazırlandı mı?" İşte bu soruların yanıtları...
Cemil Çınar, Dünya Gazetesi'nde İstanbul'da beklenen büyük depreme ilişkin bir yazı kaleme aldı.
İşte Cemil Çınar'ın 'Lojistik altyapısı olası İstanbul depremine ne kadar hazır?' başlıklı yazısı...
Depremler yaşanmadan önce deprem sonrasında yapılacak işlerin ve alınacak tedbirlerin planlanması oldukça önem arz ediyor. Özellikle, olası İstanbul depremi için, bu planlamaların iyi bir şekilde yapılması, olabilecek depremlere karşı gelecekte nasıl bir eylem planı oluşturulacağına ve yerleşim merkezlerinin bu depremden nasıl etkilenebileceğine karşı tedbirler alınabilmesine imkan sunar. Bu planlar hazırlanırken ve tedbirler alınırken de özellikle afet lojistiği özelinde akıllarda şu sorular beliriyor:
"İstanbul’da olası bir depreme hazır mıyız? Lojistik altyapısı yeterli mi? Ne kadar hasar ile karşılaşılır? Öncelikli eylem planımız hazırlandı mı?"
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı tarafından, İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi hazırlanmış ve olası senaryolarının analizleri yapıldı. Rapor; deprem lojistiği, afet lojistiği nedir? Nasıl planlanmalıdır? Konularında bizlere yol gösterici verilere sahip. Raporda, İstanbul'daki deprem tehlikesinin 7,5 büyüklüğünde olduğu öngörülerek çeşitli senaryolar hazırlandı. Hazırlanan rapor kapsamında, olası en kötü senaryoda nelerin hasar görebileceği konusu çeşitli metotlar ile tahmin edilirek sunuldu. Sunulan veriler incelemelive bu veriler doğrultusunda deprem öncesi zayıf yanların güçlendirilmesi çok önemlidir.
Durum analizinde değerlendirildiğinde, ilk olarak bütün altyapıların hasar dağılımları yapıldı. Lojistik planlamasının öncelikle bütün riskleri yönetebilecek, ölçebilecek düzeyde olması önem arzediyor. Kriz sırasında süreçleri maksimum seviyede kolay hale getirecek analitik araçların kullanılması ölçülebilirliğin de kolaylaşmasına imkan sağlar. Depremin lojistik yönetiminde analitik araçların iyi kullanımı kapsamında dinamik, ölçeklenebilir ve ‘robust’ (durumu en iyilemekten ziyade olacak zararı azaltmayı planlayan, gürbüz) bir yapıya sahip olması gerekiyor. Depolama, ambalajlama, sigortalama, gümrükleme, stoklama ve talep yönetimi konusunda doğru planlama yapılması aynı zamanda yapılan planın operasyona hazır durumda olması da önemli unsurlardan. Ayrıca raporda yer veirlen meydana gelebilecek altyapı problemleri incelendiğinde zaman alternative haberleşme ve ulaşım sistemlerinin yapılmasının gerekli olduğu görüşüyor. Yolların kapanma riskine karşına belirtildiği üzere bir rota planlanması ve planlamanın diğer taşıma modlarını da içinde barındıracak şekilde dizayn edilmesi gerekir.
İstanbul depremi için alarm zilleri çalıyor!