24 / 12 / 2024

İstanbul Adalet Sarayı yılbaşında tamamlanıyor!

İstanbul Adalet Sarayı yılbaşında tamamlanıyor!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın gelecek ay sonu tamamlanacağını ve Nisan ayına kadar taşınmayı planladıklarını bildirdi



 Engin, İstanbul Adliyesi olarak nisan ayına kadar yeni adliyeye taşınmayı planladıklarını bildirdi. Yeni binada incelemelerde bulunan Başsavcı Engin, daha sonra basın mensuplarına bilgi verdi. İstanbul'da biri Kartal'da, diğeri Çağlayan'da olmak üzere dünyanın en büyük iki adalet sarayının inşa edildiğini anlattı. Çok önemli bir aksaklık olmazsa binanın inşaatının aralık ayı sonunda tamamlanmış olacağını anlattı. Şöyle konuştu: "Bu binaya İstanbul Adliyesi'nin 5 ayrı binadaki bütün üniteleri taşınacak. Bunun yanı sıra Şişli, Fatih, Beyoğlu ve Eyüp adliyeleri taşınacak. İlk hesaplamalarımıza göre hakim ve savcılarımızın yanı sıra 4 bin 500 civarında personel görev yapacak.Buraya giren çıkan vatandaş ve iş sahiplerinin sayısı günde 60 bin kişi civarında olacak. Buraya 326 mahkeme yerleşecek. 2 bin 340 araçlık kapalı otopark alanı olacak.''
Zaman

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler:

Adalet Sarayı yılbaşında bitiyor
  
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Adliyesi olarak, Aralık ayı sonunda tamamlanacak olan Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na Nisan ayına kadar taşınmayı planladıklarını bildirdi.

Yeni binada incelemelerde bulunan Engin, daha sonra basın mensuplarına bilgi verdi. İstanbul'da biri Kartal'da, diğeri Çağlayan'da olmak üzere dünyanın en büyük iki adalet sarayının inşa edildiğini belirten Engin, Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nın yaklaşık 43 bin metrekarelik arsa üzerine inşa edildiğini ve binanın tümünün iç kullanım alanının 328 bin metrekare olduğunu söyledi.

Engin, çok önemli bir aksaklık olmazsa binanın inşaatının bu yılın Aralık ayı sonunda tamamlanmış olacağını belirterek, şu bilgileri verdi:

''İstanbul Adliyesi olarak muhtemelen Nisan ayına kadar da buraya taşınmayı planlıyoruz. Bu binaya İstanbul Adliyesinin 5 ayrı binadaki bütün üniteleri taşınacak. Bunun yanı sıra Şişli, Fatih, Beyoğlu ve Eyüp adliyeleritaşınacak. Dolayısıyla son derece geniş bir yargı alanını kapsayacaktır. Buradaki  ilk hesaplamalarımıza göre hakim ve savcılarımızın yanı sıra 4 bin 500 civarında personel görev yapacak. Buraya giren çıkan vatandaş ve iş sahiplerinin sayısı günde 60 bin kişi civarında olacak. Yani günlük 60 bin kişilik bir sirkülasyon söz konusu olacak. Her mahkeme için ayrı duruşma salonu, her mahkemenin hakim odaları, kalemleri ve diğer üniteleri ayrı ayrı planlanmış. Buraya 326 mahkeme yerleşecek. Bunun yanı sıra 275 cumhuriyet savcısı odası ve yerleşimi söz konusu olacak. 2 bin 340 araçlık kapalı otopark alanı olacak. Bunun yanı sıra kalemler, arşivlerin dışındaki diğer üniteler, avukatlar için ayrılan sahalar, kafeteryalar, kantinler, dinlenme salonları, kütüphaneler gibi toplam 1500 kapalı alan olacak. Bu rakamlar Adalet Sarayı'nın ne kadar büyük bir yerleşimi ihtiva edeceğini göstermektedir.''
        
-SANIKLARA ÖZEL KORİDOR-
        
Engin, duruşma salonlarının da toplu davaların olduğu ağır ceza mahkemeleri ve ticari mahkemeler için ortalama  100 metrekare büyüklüğünde olduğunu, diğer tek hakimli mahkemeler için de 40 ile 60 metrekare civarında olduğunu söyledi.

Daha sonra ağır ceza mahkemesinin kullanacağı bir duruşma salonunu basın mensuplarına gösteren Engin, ''Burası toplu yargılamanın yapıldığı duruşmalar için. Yaklaşık 200 metrekarelik bir salon. Böyle iki tane salon var. Çok sanıklıve toplu suçlar için. Diğer Ağır Ceza Mahkemeleri 100 metrekarelik salonlarda
olacak'' dedi.

Engin, salonlarda ses akustiğinin de sağlandığını belirterek, şunları söyledi:

''Özellikle ceza mahkemelerinin her salonuna çıkacak olan sanıklar, halkın toplu olarak bulunduğu koridorlardan gelmeyip, doğrudan en aşağıda tutukluların getirildiği bölümlerden özel asansörlerle, özel merdiven ve koridorlarla çıkacak. Buranın bu şekildeki planlaması ve konsepti fevkalade güzel düzenlenmiştir. Hiçbir tutuklu mahkemesine gelirken halkın bulunduğu alanlarda görülmeyecek. Her mahkeme salonuna ayrı ayrı koridor ve ayrı ayrı asansörlerden çıkıp gelecek.''

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Engin, ''Silivri'deki duruşmalar buraya alınacak mı'' yönündeki bir soruya, ''O konuda biz bir şey söyleyemeyiz. Oradaki mahkemenin vereceği karardır'' dedi.

Engin, Yargıtayın Mehmet Haberal'ın tutuklanmasına ilişkin hakimler hakkında verdiği tazminat kararına ilişkin bir soruya da, ''Ben bu konularda hiçbir şey söylemem'' yanıtını verdi.
Akşam

326 mahkeme olacak
İstanbul Başsavcısı Engin Avrupa’nın en büyük adliyesine Nisan ayında taşınacaklarını söyledi


Avrupa’nın en büyük adliyesinin de içinde olduğu Çağlayan Kavşağı ve Meydanı düzenlemesinin temsili temel atma töreni dün yapıldı. Başsavcı Engin, Nisan ayına İstanbul Adliye Sarayı’na taşınacaklarını söyledi

İstanbul Adalet Sarayı’nın da içinde bulunduğu Çağlayan Kavşağı ve Meydanı düzenlemesinin temsili temel atma töreni dün Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in de katıldığı törenle yapıldı. Bakan Yıldırım “İstanbul’da başlattığımız ve başlatacağımız projelerinin tamamının tutarının 37 milyar liradır. Helali hoş olsun. İstanbul daha fazlasına layık. Büyükşehir Belediyesi İstanbul ulaşımını rahatlatmak için 16 milyarlık yatırım başlattı” dedi. Muhalefeti de eleştiren Yıldırım, “Çağlayan’daki inşaat tabelasına ‘Yaptığımız işler nedeniyle muhalefete verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz’ yazılmasını istedim” diye espri yaptı.

Çağlayan 6 ay sonra bitecek

Başkan Topbaş da “Avrupa’nın en büyük Adalet Sarayı’nın ortaya çıktığını, yolların kesiştiği Çağlayan’da trafiğin yer altına alınmasının en akılcı yol. Burayı yer altına aldığımız zaman mükemmel hale gelecek. Buraya 6 ay süre tanındı. Önemli meydanlardan bir tanesi ortaya çıkıyor” dedi. İstanbul’un en önemli probleminin ulaşım olduğunu belirten Topbaş, İstanbul’un trafik sorununu çözmek için bütçenin yüzde 55’ini ulaşım yatırımlarına ayırdıklarını ifade etti.

Aralık sonunda tamamlanacak

Başsavcı Engin de Aralık ayı sonunda tamamlanacak olan İstanbul Adalet Sarayı’na Nisan’a kadar taşınmayı planladıklarını söyledi. Engin, İstanbul Adliye Sarayı’nda 326 mahkemenin olacağını bildirdi.

Çağlayan Kavşağı ve meydan düzenlemesi kapsamında Çağlayan Kavşağı 2 katlı kavşak haline getirilecek ve trafik yer altına alınacak. 13 bin metrekarelik alanda 700 metre uzunluğunda alt geçit yapılacak ve 22 bin metrekarelik alan yayalaştırılacak. Proje ile Mecidiyeköy katılımı-Çağlayan arası köprülü kavşak ve bağlantı yolları ile Adalet Sarayı yerleşkesinin gerek Mecidiyeköy katılımı, gerekse D-100 İstanbul-Edirne yoluna entegrasyonun sağlanması amaçlanıyor.

5 adliye taşınacak

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Aralık ayı sonunda tamamlanacak olan Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na Nisan ayına kadar taşınmayı planladıklarını bildirdi. Engin Adalet Sarayı’yla ilgili şu bilgileri verdi:

* Biri Kartal’da, diğeri Çağlayan’da olmak üzere dünyanın en büyük iki adalet sarayı inşa ediliyor. Çağlayan’daki Adalet Sarayı yaklaşık 43 bin metrekare üzerine inşa edildi. Binanın iç kullanım alanı 328 bin metrekare.

* Bu binaya İstanbul Adliyesi’nin 5 ayrı binadaki bütün üniteleri ile Şişli, Fatih, Beyoğlu ve Eyüp adliyeleri taşınacak.

* Burada hakim ve savcılarımızın yanı sıra 4 bin 500 civarında personel görev yapacak. Giren çıkan vatandaş ve iş sahiplerinin sayısı günde 60 bin kişi olacak.

* 326 mahkeme yerleşecek. 275 savcısı odası olacak.

* 2.340 araçlık kapalı otopark alanı, kalemler, arşivler, avukat odaları, kafeteryalar, dinlenme salonları, kütüphaneler gibi 1500 kapalı alan olacak.

* Ağır ceza ve ticari mahkeme duruşma salonları 100 metrekare, tek hakimli mahkemeler 40 ile 60 metrekare olacak. Toplu yargılamanın yapıldığı duruşmalar için ise 200 metrekarelik iki salon ayrıldı.

* Sanıklar, halka açık koridorlardan gelmeyip, en aşağıda tutukluların getirildiği bölümlerden özel asansörler ve özel merdivenlerle mahkemeye çıkacak.
Vatan/Arif TAŞKIN

Stadyum gibi adliye

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Çağlayan’da yapımı süren İstanbul Adalet Sarayı’nı inceledi.

Aralık ayı sonunda tamamlanacak olan binaya nisan ayına kadar taşınmayı planladıklarını söyleyen Engin, İstanbul’da biri Kartal’da, diğeri Çağlayan’da olmak üzere dünyanın en büyük iki adalet sarayının inşa edildiğini söyledi.
Engin, Çağlayan’daki Adalet Sarayı’nın yaklaşık 43 bin metrekarelik arsa üzerine inşa edildiğini ve binanın tümünün iç kullanım alanının 328 bin metrekare olduğunu söyledi. Engin, “Şişli, Fatih, Beyoğlu ve Eyüp adliyeleri buraya taşınacak. Dolayısıyla son derece geniş bir yargı alanını kapsayacaktır.
Buradaki ilk hesaplamalarımıza göre hakim ve savcılarımızın yanı sıra 4500 civarında personel görev yapacak. Giren çıkan vatandaş ve iş sahiplerinin sayısı günde 60 bin kişi civarında olacak. Yani günlük 60 bin kişilik bir sirkülasyon söz konusu olacak. Her mahkeme için ayrı duruşma salonu, her mahkemenin hakim odaları, kalemleri ve diğer üniteleri ayrı ayrı planlanmış. Buraya 326 mahkeme yerleşecek” dedi.
Ağır ceza mahkemesinin kullanacağı bir duruşma salonunu basın mensuplarına gösteren Engin, toplu yargılamanın yapıldığı duruşmalar için kullanılacağını anlattı. Salonlarda ses akustiğinin de sağlandığını kaydeden Engin, “Silivri’deki duruşmalar buraya alınacak mı” yönündeki bir soruya, “O konuda biz bir şey söyleyemeyiz.
Oradaki mahkemenin vereceği karardır” dedi. Engin, Yargıtayın Mehmet Haberal’ın tutuklanmasına ilişkin hakimler hakkında verdiği tazminat kararına ilişkin bir soruya da, “Ben bu konularda hiçbir şey söylemem” yanıtını verdi.
Milliyet


Geri Dön