Yeni Şirketler

İstanbul arazi satışında `Hazine' buldu

SON yıllarda ekonomide yaşanan istikrarlı dönem sonucu önünü gören vatandaşların yatırım iştahı özellikle Türkiye'nin ekonomideki lokomotifi olan İstanbul'da Hazine arsalarına olan talebi patlattı.



Maliye, Türkiye genelinde en değerli Hazine arsalarının yüzde 70'inin bulunduğu İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'yı kapsayan bir analiz yaptı. Milli Emlak Müdürlükleri'nin çok büyük olmayan arsaları da kapsaması nedeniyle ekonominin büyük sermaye dışında vatandaşa yansıması konusunda ölçü kabul edilen Hazine arsası satışları, Türkiye'nin ekonomideki candamarı İstanbul'da arsa satışlarının bu yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre tam yüzde 114 arttı.


SATIŞ 50.2 MİLYON YTL


GEÇEN yıl ilk 8 ayda 23.8 milyon YTL'lik atıl, imarlı ancak kamunun ihtiyacı olmayan Hazine arsası satılırken, bu yıl bu rakam 50.2 milyon YTL'ye fırladı. Bu kalemin dışında lojman kira geliri, işgal edilmiş arazilerden alınan ecrimisil geliri, idari geliri ve taşınır mal satışı gibi kalemleri de kapsayan Milli Emlak Müdürlükleri'nin toplam satış geliri ise ilk 8 ayda İstanbul'da yüzde 49.2 artış gösterdi. Toplam gelir 82.2 milyon YTL'den 122.7 milyon YTL'ye çıktı. Ancak diğer illerde de satışlar olmasına karşın rakamlar İstanbul'un gerisinde.


Ekonomik istikrar arazi satışlarına da yansıdı. Hazine arazilerinin en çok olduğu 4 ili kapsayan araştırmada İstanbul, diğer illere fark attı. Yılın ilk 8 ayında İstanbul'da arsa satışları yüzde 114 arttı.


Büyük satışlar rakama dahil değil


İstanbul Defterdarı Şükrü Dilaver, Zincirlikuyu'daki Zorlu Holding'e satılan Karayolları arazisi gibi sonradan satışı Özelleştirme İdaresi'ne bırakılan büyük satışın bu rakam içerisinde yer almadığına dikkat çekti. Ancak bir kez çıkılan Dragos'taki 36 bin 149 metrekarelik arazi satışı sonucu merakla beklenen sıradaki arazilerden biri. Şükrü Dilaver, İstanbul'daki yüksek satış rakamlarının diğer illerde yeterince çaba gösterilmemesiyle hiçbir ilgisi bulunmadığını tamamen, İstanbul'da gayrimenkuldeki değer artışından ve buna bağlı olarak satışlardaki hareketlilikten kaynaklandığını ifade etti. 


TAHSİN AKÇA/STAR