Genel

İstanbul, Avrupa ile Asya’nın ‘finans köprüsü’ oluyor!

İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması vizyonu çerçevesinde dev bir adım daha atıldı. Londra’da düzenlenen “İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör Forumu’nda Borsa İstanbul ve Londra Borsası arasında stratejik ortaklığa ilişkin anlaşma imzalandı

İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması vizyonu çerçevesinde dev bir adım daha atıldı. Londra’da düzenlenen “İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör Forumu’nda Borsa İstanbul ve Londra Borsası arasında stratejik ortaklığa ilişkin anlaşma imzalandı.


İstanbul’un bölgesel ve uluslararası finans merkezi olması vizyonu çerçevesinde dev bir adım daha atıldı. Londra’da düzenlenen “İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör Forumu ”nda Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan ve Londra Borsası Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Xavier Rolet arasında her iki borsanın stratejik ortaklığına ilişkin anlaşma imzalandı. Borsa İstanbul ve Türkiye İhracatçılar Meclisi  (TİM) tarafından düzenlenen, toplantıya Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da katıldı.


Tarihi 1800’lü yıllara kadar uzanan Londra Borsası Grubu (LSEG), dünya finansının merkezinde yer alan ve çeşitli hizmetler sunan uluslararası bir grup olarak varlığını sürdürüyor. LSEG, Londra Borsası, Borsa Italiana, Avrupa'nın önde gelen sabit getirili araçlar piyasası MTS ve tüm  Avrupa’yı kapsayan pay platformu Turquoise’ın da dahil olduğu, geniş  bir yelpazeye yayılan uluslararası pay, j borçlanma ve türev araçları piyasalarını işletiyor. Grup, bu piyasalar sayesinde, uluslararası şirket ve yatırımcılar için, Avrupa sermaye piyasalarına erişim sağlıyor. Merkezi Londra'da bulunan LSEG, 2 bin 800 personelle faaliyet gösteriyor.


Anlaşma kapsamında Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın (VİOP) BIST 30 endeksine ve pay senetlerine dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri Londra Borsası Türev Ürünleri Piyasası’nda işleme açılacak.




ROLET: KÜRESEL FİNANS MERKEZİ OLABİLİRSİNİZ

İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör isimli forum dizisinin üçüncü etkinliği, “Türkiye: Gücünü ve Potansiyelini Keşfet” başlığıyla yapıldı. Forumda Türkiye’nin üstünlükleri ve İstanbul’un finans merkezi olması için atılan ve atılması gereken adımlar konuşuldu.


Foruma katılan Londra Borsası Grubu Üst Yöneticisi Xavier Rolet, İstanbul’un küresel bir finans merkezi olmasına yürekten inandığının altım çizerek, “İstanbul’un küresel bir finans merkezi olması başarılabilir. Bir amaç olarak bakıldığında, ortada bir sınır yok. Limit, sizin belirlediğiniz bir şeydir. Eğer küresel bir merkez, küresel bir oyuncu olmak istiyorsanız bu başarılabilir. Bunun başarılmasının önündeki tek engel sizin kendi önünüze koyacağmız engeldir” dedi.


Rolet, “Türkiye’nin Avrupa'nın eşiği olduğuna dair bir algı vardır. Fakat artık Türkiye Avrupa’nın eşiği değil, bir parçası olacak. Üstelik birkaç sene içerisinde, gelişmenin sonuçları görülüp, sermaye piyasaları derinleşip, ekonomi büyüyerek olgunlaştıkça ve bir başarı hikayesine dönüştükçe, asıl Avrupa Türkiye’nin kendisine katılması için dizleri üzerinde yalvaracaktır. Benim bakış açım böyle. Bunu dediğimi birkaç sene sonra bana hatırlatın” ifadelerini kullandı.





DAVUTOĞLU: İSTANBUL FİNANSAL MERKEZ OLMA YOLUNDA

İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör Forumu’na hitap eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, modem ekonomiyi anlamak için Londra’yı, geleneksel ekonomiyi anlamak için de İstanbul’u anlamak gerektiğini vurguladı. Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi: "Bu iki gelenek bir araya gelerek, küresel ekonomiyi ortaya koymaktadırlar. Modem ekonominin merkezi Londra, sermaye piyasasındaki zorluğu aşmak açısından geleneksel piyasalarla bir araya gelmekte. Bu birlikteliğin bir araya gelmesi, küresel ekonomiyle geleneksel ekonominin bir araya gelmesi şeklinde ortaya konmakta. Türkiye ve İngiltere ekonomilerinin bir araya gelmesi Avrupa Birliği açısından da Brüksel açısından da bir çare olabilir.”


Başbakan Davutoğlu, “Londra ve İstanbul alternatiftir, Doğu ve Batı’nın bir araya gelmesi. Avrupa ancak bu iki gelenek bir araya gelirse, entegre bir Avrupa ekonomisi haline gelebilir ancak. Gelişmekte olan Türkiye ekonomisi ve uzun soluklu modem ekonomi geleneği İngiltere, Londra ve İstanbul birlikte olduğunda zorlukları aşma konusunda Avrupa güçlü hale gelebilir” diye konuştu.


Başbakan Davutoğlu, Napolyon Bonapart’ın, “Dünya tek bir ülke olsaydı hangi şehir başkent olurdu” somsuna, “İstanbul” yanıtım verdiğini anımsatarak, İstanbul’un tarihi kimliğinin korunarak bir merkez olması gerektiğini söyledi. Son 3 yılda küresel finansal merkez endeksinde İstanbul’un önemli bir sıçrama kaydettiğini belirten Başbakan Davutoğlu, 72’nci sıradan 42’nci sıraya çıkarak, 30 basamak yükseldiğini, bu durumun hızlı şekilde sürmesini umduğunu söyledi. Başbakan Davutoğlu, 25 sektörde dönüşüm programını duyurduklarını dile getirerek, şöyle devam etti: “İstanbul, sektörlerin dönüşümüyle ilgili elbette finansal merkez yaklaşımımızı da bu noktada çalışmalanmıza bir hedef unsuru ortaya koymaktayız. Daha kapsamlı, daha çeşitlilik arz eden bir semıaye piyasası, elbette ki yeterli yasa ve yeterli yaklaşımlarla gerçekleşebilir. Gerçek sektör ve sermaye piyasası arasında da bu çalışmaların eş güdüm içerisinde ortaya koyulması gerekmektedir. Türkiye’nin stratejisi bütün bunları ne şekilde bir araya getirebiliriz, reel sektör ve finansal sektör açısından ne şekilde biz desteğimizi her ikisine birden ortaya koyabiliriz, üretimin artırılması konusunda ne şekilde bütün bu hususları birlikte yükseltebiliriz, bunlara bakmaktayız. Aynı şekilde bankacılık sektörü çerçevesinde.”



İFM Dergisi