21 / 06 / 2024

İstanbul Boğazı'nda satılık yalı furyası! Fiyatlar 6 milyon dolar ile 100 milyon dolar arasında! 

İstanbul Boğazı'nda satılık yalı furyası! Fiyatlar 6 milyon dolar ile 100 milyon dolar arasında! 

İstanbul Boğazı’nın iki yakasında yer alan 40'tan fazla yalı satılık durumda. Son dönemde daha çok ‘Baba yalı’ denilen fiyatı 100 milyon dolara kadar yükselen üst segment ile ‘yalıcık’ denilen fiyatı 6-16 milyon dolar arasında değişen alt segment yalılar satış bekliyor. İşte detaylar...



İstanbul Boğazı’nda yer alan ve hem tarihi hem de mimari zenginlikleriyle ön plana çıkan yalılar büyük ilgi görüyor. Büyüleyici Boğaz manzarasına sahip yalılar, yıllar içinde önemli oranda değer kazandı. 

İstanbul Boğazı’nın iki yakasına inci gibi dizilen 600’ün üzerindeki yalıdan satılmayı bekleyen 40'ıtan fazla irili ufaklı yalı yer alıyor. 

İstanbul Boğazı nda satılık yalı furyası! Fiyatlar 6 milyon dolar ile 100 milyon dolar arasında!  

BABA YALI VE YALICIKLAR SATIŞ BEKLİYOR 

Dünya Gazetesi'nden Hayati Arıgan'ın haberine göre; fiyatı 20-40 milyon dolar arasında değişen orta segment olarak nitelendirilen satılık yalı bulmak mümkün değil. 

‘Baba yalı’ denilen fiyatı 100 milyon dolara kadar yükselen üst segment ve ‘yalıcık’ denilen fiyatı 6-16 milyon dolar arasında değişiklik gösteren alt segment yalılar satılmayı bekliyor. 

EKonomik şartlara bağlı şekilde kimi zaman satılık yalı sayısı 50'ye yükselebiliyor. 

İstanbul Boğazı nda satılık yalı furyası! Fiyatlar 6 milyon dolar ile 100 milyon dolar arasında! 

HANGİ SEGMENTTE KAÇ YALI SATILIK? FİYATLAR NE KADAR? 

Boğaz'daki üst segment yalılar genellikle Kandilli, Vaniköy, Anadoluhisarı, Yeniköy semtlerinde yer alıyor. Bunlara bahçeleri, rıhtım boyları, iç kullanım alanları, otopark, havuz, müştemilat dairesi, güvenlik kulübeleri ve çalışan sayıları bakımından ‘Baba yalı’ deniliyor. Bu yalıların fiyatları 40-100 milyon dolar arasında değişiklik gösteriyor. 

Günlük masraf kalemleri hayli yüksek olan bu yalıların sayısı diğerlerine kıyasla daha düşük. Bu fiyat aralığında Boğazda 26 yalı satılık halde. 

Orta segmet yalılar ise Beylerbeyi, Kanlıca, Çengelköy gibi semtlerde bulunuyor. İş insanları fiyatı 20-40 milyon dolar arasında değişiklik gösteren bu yalılara yöneliyor. Büyük yalılar kadar metraj ve masrafa sahip olmayan daha sürdürülebilir orta segment yalıların satışı için yok denebilir. Fiyat ve ulaşılabilirlik bakımından bu yalılar her zaman iş insanları için tercih nedeni oluyor. Bu sınıfta sadece 4 satılık bulunuyor. 

Çoğunlukla Kuzguncuk, Yeniköy gibi semtlerde genellikle bitişik nizamda yapılan alt segment yalıların belirgin özelliği bir ev ya da müstakil ev gibi düşünülebilmesi ve denize cephesinin bulunması. Boğaz'da 6-16 milyon dolar arasında değişen fiyatlarla bu yalıcıklardan 16'sı satılıyor. 

İstanbul Boğazı nda satılık yalı furyası! Fiyatlar 6 milyon dolar ile 100 milyon dolar arasında! 

EN PAHALISI 100 MİLYON DOLAR

Yalıların satışında semt, rıhtım boyu, manzara açısı, otopark, havuz, iç kullanım özellikleri, eski eser ya da kargir bir yapı olmasının yanı sıra hukuki durumları da dikkatle inceleniyor. 

İstanbul Boğazı'nın en pahalı yalısı 100 milyon dolar fiyatı ile ‘Boğazın İmparatoru’ Zeki Paşa Yalısı olarak belirlendi. Uzun yıllardır alıcı bekleyen Zeki Paşa Yalısı’nın 4 bin metrekare bahçe alanı ve 2 bin 500 metrekare iç kullanım alanı bulunuyor. Zeki Paşa Yalısı günümüze  gelmiş bir sahil sarayı. İstanbul Boğaz’ında Erbilgin Ailesi'nin yaklaşık 100 milyon euro değer biçtiği Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı Mart 2015 yılında Katarlı iş insanı Abdulhadi Mana A SH Al-Hajri'ye satılmıştı. 2019'dan bu güne tadilat ve restorasyon işleri süren  Yeniköy’deki bu ‘Baba Yalı’ 4 bin metrekareye yakın iç kullanım alanlı ve 64 odalı. 

İstanbul Boğazı nda satılık yalı furyası! Fiyatlar 6 milyon dolar ile 100 milyon dolar arasında! 

Yalı arayışında olan ve almak isteyen iş insanları; daha çok sanayici, yiyecek-içecek, enerji, tekstil, gayrimenkul ve inşaat, finans ve son dönemde özellikle teknoloji işleri ile ilgili isimlerden meydana geliyor. 

Papara’nın sahibi Ahmet Faruk Karslı Kanlıca’da Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı’nı, yemeksepeticom’un kurucu ortağı ve eski CEO’su Nevzat Aydın Anadoluhisarı’nda Tevfik Bey Yalısı’nı, Peak Games’in eski sahibi Sidar Şahin Kandilli’de Kıbrıslı Yalısı Harem Dairesi’ni, getircom’un sahibi Serkan Borançılı da Anadoluhisarı’nda Köseleciler Yalısı’nı satın aldı. 

Dünyanın dört bir yanına ihraç edilen Türk dizilerinde zengin bir iş insanı tasvir edilirken, ailenin yaşam alanı kapsamında da yalılar baş rolde yer alıyor. Yalı kiralamaları 1-2 milyon liraya ulaşabilen aylık getiriler düşünüldüğünde bazı yalı sahipleri için hem bir gelir kalemi hem de kiraladığı yalısında yaşamaya devam etme konforu bulunuyor. 

İstanbul Boğazı nda satılık yalı furyası! Fiyatlar 6 milyon dolar ile 100 milyon dolar arasında! 

ARAPLAR BİR İKİ YALI DIŞINDA ALIM YAPMADI 

Arapların bugüne kadar 600'ü aşkın yalıdan sadece bir iki yalı dışında bir mülk edinimleri olmadığını belirten yalı satış uzmanı Yüksel Ayıkcan, Türk dış politikasıyla Arapların ülkemizden gayrimenkul almaları konusunda ciddi bir orantı olduğunu kaydetti. Arapların mal edinmede önceliklerinin yalı olmadığını aktaran Ayıkcan, “Araplar yalı, villa gibi özel nitelikli mülklere daha çok bakmakta, fikir edinmekte” dedi. Faizlerin yüksek getiri sağlamasının gayrimenkul piyasasını durgunluğa soktuğunu vurgulayan yalı satış uzmanı Yüksel Ayıkcan, “Bu durgunluk Boğaz’daki yalı satışlarını da durdurdu, ancak ekonomideki olumlu beklentiler yalıların el değiştirmesini önümüzdeki günlerde hızlandıracak” diye konuştu.

Arazi yatırımı yapmak isteyenler dikkat! Ünlü gayrimenkul Uzmanı Çanakkale’deki fırsat bölgeleri açıkladı!

'Vatandaşlık Borsası'na operasyon: Ucuza vatandaşlık satan 60 kişi gözaltında!

Kiracılar dikkatli olun! Elden kira ödemek riskli mi?


 


Geri Dön