Genel

İstanbul Boğazı'ndaki yalıda, martılara çividen testere!

Ahşap kaplamalarını kuş pisliğinden "korumak" için saçaklarına çiviler yerleştirilmiş yalı, görenleri şaşırtıyor. Hayvanseverler yöntemi "merhametsiz" buluyor

İstanbul Boğazı'nın her iki yakasında inci gibi sıralanan yalılar, yüksek duvarları nedeniyle sadece denizden görülebiliyor. Bu manzara da ancak şehir hatları vapurları ve tur tekneleriyle tura çıkanlara nasip olabiliyor. Ben de geçen hafta hem bu güzelim yalıları fotoğraflamak hem de manzaraya doymak için Boğaz turuna çıktım. Ancak yalılardan birinin saçaklarında 35-40'ar santimlik çivileri görünce dehşete düştüm. Tur bittikten sonra gazeteye gelip, araştırma yaptım. 1999'da tadilat gören yalı Ahmet Kemal Mutlu'ya aitti. Tadilatı ise Mimarlık Uygulama Proje Restorasyon şirketi yapmıştı. Arkadaşım Emin Özmen ile birlikte tekneye atlayıp tekrar o yalının önüne geldik. Emin'in çektiği fotoğraflar, gerçeği daha net olarak gözler önüne seriyordu. İki yapının birleşmesiyle oluşan Ahmet Kemal Yalısı'nın çatısına tadilat sonrası binlerce çivi çakılmıştı. Üsküdar sınırları içindeki Paşalimanı Caddesi 65-67 numarada bulunan yalının ahşap kaplamalarını, kuş pisliğinden "korumak" için başvurulmuştu bu yönteme. Yalının sahibi Ahmet Kemal Mutlu'yla bu konuyu konuşmak istedim. Ancak not bırakmamıza rağmen bize dönmedi.

'MARTILAR ZARAR GÖRÜR'

Konunun ciddiyetini öğrenmek için uzmanlara başvurdum. Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Birgül Rona, "Bu durum kanatlı hayvanlarda ciddi travmalara neden olabilir. Böyle merhametsizlik olmaz" diye konuştu. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. A r i f Kurtdede ise kanatlılarla ilgili çok şikâyet aldıklarını ve Hayvan Hakları Yasası görüşülürken bu konunun maalesef gündeme getirilmediğini söyledi. Kurtdede, "Martıların ayakları perdelidir ve tabanları hassastır. Çabuk enfeksiyon kaparlar. İyileşmeleri uzun sürer. Özellikle martılar bu uygulamadan büyük zarar görür" dedi.
Sabah/Erhan Öztürk