İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlık arasında imar krizi! İstanbul imara mı açılıyor?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında imar krizi patlak verdi. Peki İstanbul imara mı açılıyor? İşte detaylar...
Hükümet, İstanbul’da imara kapalı yerlerde konutu olan vatandaşlara yeni rezerv alanlar göstermeyi kapsayan plan hazırlığına başladı. İBB, "Yeni alanların imara açılmasına karşıyız" diye belirtirken, Şehir Plancıları "İnşaat projesi yaratmaya çalışıyorlar" diye ifade etti.
İstanbul'daki deprem riskini ileri süren hükümet, ‘imara kapalı’ yerlerdeki yapıları yıkmak için harekete geçiyor. Bu yıkımı yaparken de İstanbul'daki yeni alanları imara açmayı hedefliyor. TBMM'nin 1 Ekim’de açılmasıyla gündemine taşınması beklenen ‘İstanbul Yasası’na dair Şehir Plancıları Odası "Keyfi kararlarla gerçek anlamda bir dönüşüm değil, bir inşaat projesi yaratmaya çalışıyorlar" dedi.
Birgün'den İlayda Kaya'nın haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce de yeni bölgelerin imara açılma kararını doğru bulmadıklarını ve bunu bakanlığa ilettiklerini kaydetti.
İSTANBUL İMARA MI AÇILIYOR?
Yeni hazırlanan düzenlemede İstanbul’da imara kapalı bölgelerde arsa ve evi olanlara yeni rezerv alanlar göstermeyi de kapsayan bir plan hazırlıyor. Yasa teklifi olarak gelecek dönemde Meclis'e gönderilecek düzenleme ile kentsel dönüşüm kararı almakta zorlanan yapılar için dönüşüm kararı almasının kolaylaşması planlanıyor. Gerçekleştirilen taslak çalışmayla, yıkılıp yeniden konut yapılmasına izin verilmeyen arsalar için yeni rezerv ev alanları yaratılması planlanıyor. İmara kapalı alanlarda evi olanlar için rezerv alanlarda ev verilmesi öngörülüyor.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, konuya ilişkin yaptığı açıklamada projeye dair bakanlıkla görüşmelerinde İstanbul’un temel çizgisinin ‘İstanbul’un imara açılmaması’ olduğunu söylediklerini belirtti.
İstanbul Yasası’na ihtiyaç olduğunu ama bu sürecin doğru yürütülmediğini söyleyen Gökce,"İstanbul’un birinci önceliği yapıların bulunduğu yerde dönüşmesi, deprem riskinin azaltılması ama bunu yeni alanları imara açarak başka alanlara İstanbul’u genişletip, büyüterek yapmak mümkün değil" dedi.
Bunun doğru da olmadığını söyleyen Gökce, "20 yıllık İstanbul’un hikâyesinde böyle yapıldı, İstanbul 8 milyondan 16 milyona gelmiş. Ama riskli yapı stoku aynen duruyor. Yapılacak iş, yeni alanları imara açıp ‘Rezerv alan yarattım’ diyerek bulunduğu yerdeki yapıları bırakmak değildir. Bunun hesabı yapılmadan yeni bir alanın imara açılmasını doğru bulmadığımızı buna karşı çıkacağımızı bakanlığa ilettik." dedi.
RİSKLİ YAPI STOKU ERİTİLMELİ
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile irtibatta kalmaya çalıştıklarını ifade eden Gökce, bir heyetle bakanlığı ziyaret ettiklerini ve en sonunda şura adı verdikleri bir birleşim ile tasarı hazırladıklarını ifade etti.
Bunun daha geniş kapsamlı olması gerektiğini ifade ettiklerini söyleyen Gökce, "Önceliğimiz bu riskli yapı stokunun eritilmesi" diye belirterek, "Başka konuları paravan yaparak İstanbul’u genişletmek anlamında yaklaşımla eşleştirmelerini doğru bulmuyoruz. Bakanlıkla irtibat halinde olmaya devam edeceğiz” dedi.
EYT'lilere 34 bin 200 TL'ye kadar yeni ödeme müjdesi! SGK'ya başvuran anında alıyor! İşte şartlar...