Kent Haberleri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 bütçesi onaylandı!

İBB Meclisi'nde kabul edilen 2016 yılı bütçesi 16 milyar 100 bin lira olarak belirlendi. Gelecek yıl sonunda yatırımlar toplamının 97,6 milyar lira olacağı açıklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin 16 milyar 100 milyon lira olarak belirlenen 2016 bütçesi, onaylandı. Bütçe, İSKİ ve İETT'yle 24 milyar lira, şirket ciroları dahil konsolide bütçe ise 38 milyar 600 milyon lira olarak açıklandı.


Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Belediye Meclisi'ne 2016 bütçesini sundu. Meclis'te konuşan Topbaş, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu FITCH'in İBB'nin uzun vadeli kredi notunu yükselttiğini, Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR'nin ise İBB'yi en yüksek düzeyde yatırım yapabilir kategoride gösterdiğini söyledi. Topbaş, son kredi notlarının İstanbul'un yatırım yapılabilir bir kent olduğunu açıkça gösterdiğini kaydetti. 


Her geçen yıl bütçelerini biraz daha geliştirerek geleceğe emin adımlarla yürüdüklerini anlatan Topbaş, İBB'nin 2016 yılı bütçesinin 16 milyar 100 bin lira, İSKİ ve İETT ile birlikte 24 milyar lira, şirket ciroları dahil konsolide bütçenin ise 38 milyar 600 milyon lira olacağını açıkladı. Topbaş, "Görevde olduğum 11 yılda İstanbul'a 69,4 milyar lira yatırım yaptık. 2016'da da toplam 16 milyar 300 milyon lira yatırım yapacağız. Gelecek yıl sonunda yatırımlar toplamımız 97,6 milyar liraya ulaşacak" diye konuştu.


 


- En büyük pay ulaşıma 


Kadir Topbaş, bütün gelişmiş şehirlerde ulaşım problemi yaşandığına dikkati çekerek, İstanbul'un toplu ulaşım sistemlerini daha da geliştirmek adına bütçede en büyük payı ulaşıma ayırdıklarını vurguladı. 8 milyar 42 milyon liralık ulaşım yatırımı yapacaklarını aktaran Topbaş, çevre yatırımlarına 5 milyar 818 milyon lira ayırdıklarını, kültür-sanat, sağlık ve sosyal yardımlar ile diğer alanlardaki yatırımların da artarak devam edeceğini ifade etti. 


Topbaş, şöyle konuştu:


"İstanbul’da gelecek yıl sonunda günlük 7 milyon kişi raylı sistemleri kullanır hale gelecek. İstanbul, 2019 yılı sonunda da 11 milyon kişinin günlük raylı sistemleri kullandığı bir şehir olacak. Sizlere güzel bir haber vermek istiyorum. Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir'den geçen 13 kilometrelik Ataköy-İkitelli Metrosu ile Ümraniye, Kadıköy ve Ataşehir'den geçen yine 13 kilometrelik Bostancı-Dudullu Metrosu'nun ihale ve sözleşme süreçlerini tamamladı ve önümüzdeki haftadan itibaren yapım aşamasına geçecek."


2019 yılı sonunda İstanbul'un 483 kilometre raylı sisteme kavuşacağını vurgulayan Topbaş, 2016 yılında raylı sistemlerde tarihi bir hamle yaparak 10 metro hattının yapımını başlatmayı hedeflediklerini belirtti. 2016'da 3. Havalimanı için 2 ayrı metro hattında ve 3 katlı Tüp Geçiş Projesinde somut adımlar atılmış olacağına da dikkati çeken Topbaş, göreve geldiklerinde 45 kilometre olan raylı sistem hattını 145 kilometreye çıkardıklarını vurguladı. Topbaş, şunları kaydetti:


"Belediye olarak 49 kilometre metro inşaatımız devam ediyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın yapımına başladığı 72 kilometrelik metro hatlarıyla İstanbul'da toplam 121 kilometre raylı sistem inşaatı hızla sürüyor. İhalesi yeni tamamlanan 27 kilometrelik hat ile ihale hazırlıklarını sürdürdüğümüz 102 kilometrelik hattı ve Ulaştırma Bakanlığı'nın ihale hazırlıklarını sürdürdüğü 88 kilometrelik hatlar da 190 kilometreyi buluyor. Bütün bu hatların toplam uzunluğu 483 kilometre. Bütün bu hatlar tamamlandığında İstanbul daha çok yeraltından seyahat edilen modern bir şehir haline gelecek. Şu anda bile 10 bin civarında insan metrolar ve atık su tünelleri için yeraltında çalışıyor."


Topbaş, bu 10 hat arasında bulunan Eminönü-Alibeyköy Tramvayı'na 2016'da başlayacaklarını, hattın yanında bisiklet yolunun da yer alacağına işaret etti. Topbaş, "Böylece bu güzergahta otobüslerden arınmış çok farklı bir doku ortaya çıkacak" ifadesini kullandı.


Kadir Topbaş, 2016 yılında yapımına başlanacak hatlar arasında, "Göztepe- Ataşehir-Ümraniye", "Çekmeköy -Sultanbeyli", "Çekmeköy-Taşdelen-Yenidoğan", "Kaynarca-Tuzla",  "Pendik - Kaynarca", "Bağcılar - Halkalı", "Başakşehir- Kayaşehir", "Mahmutbey - Bahçeşehir", "Yenikapı - Sefaköy", "Eminönü - Alibeyköy" (tramvay) olduğunu açıkladı. 


İstanbul'da 3 tünel yolunu devreye aldıklarını ve bu bölgelerde trafikte rahatlamalar olduğunu aktaran Topbaş, bu yatırımların devamını getirmek ve karayollarının rahatlaması adına 5 yeni tünel projesine daha start vereceklerini söyledi. Topbaş, bu tünel projelerin, Dolmabahçe - Levazım, Levazım - Baltalimanı, Baltalimanı - Ayazağa,  Ayazağa - Çayırbaşı, Sarıyer - Zekeriyaköy arasında olduğunu dile getirdi. 


 


- İSKİ enerjisini üretecek 


Kadir Topbaş, su ve atık su arıtmalarında kullanılan elektrik nedeniyle en büyük enerji tüketicisi konumundaki İSKİ'nin, kendi enerjisini üretecek olmasını İstanbul için bir başka tarihi adım olarak nitelendirdi. Yılda 380 milyon liralık enerji tüketen İSKİ'nin Edirne şehri kadar tüketim yaptığını dile getiren Topbaş, "2016 yılında başlayacağımız projeyle İSKİ, rüzgar ve güneş enerji santralleri kurarak enerji üretmeye başlıyor. Birtakım siyasi ya da başka mülahazalarla asla su kesintileri yapmayız. İnsanın olduğu her yere hizmet sorumluluğunu taşıyoruz. Bu su kesintilerinin çoğu elektrik kesintisinden yaşanıyor. Bundan dolayı İSKİ bu sıkıntılara bir daha düşülmemesi için dev jeneratörler aldı" şeklinde konuştu.


İstanbul'un barajlarının dolu olduğunu belirten Topbaş, Melen 3 İsale Hattı ile Melen Barajı'nın 2016'nın sonunda tamamlanacağını, İstanbul’a ileri su teknolojisini getirmek adına deniz suyundan içme suyu elde etmek için çalışma başlattıklarını söyledi. Yakın bir tarihte bunun ihalesini yapacaklarını aktaran Topbaş, "İstanbul olarak bu teknolojiyi yakalayalım. Üniversitelerimiz bu alanda gelişsin ve gelecekteki olası iklim krizinde bu çalışmamız Türkiye'nin kazanımı olsun istiyoruz" ifadesini kullandı.  


Çevreyle ilgili çok büyük yatırımlar yaptıklarının altını çizen Topbaş, kimsenin bilmediği en büyük çevre yatırımını İSKİ havzalarındaki kamulaştırmaların oluşturduğunu kaydetti. 1994'ten bugüne yaklaşık 30 milyon metrekare alanın kurtarılarak yeşillendirildiğini vurgulayan Topbaş, kendi dönemlerinde 2 bin 200 bina yıkıp, değer artışlarını hesaplamadan dahi kamulaştırmaya 3 milyar lira harcadıklarını söyledi.


 


- Biyolojik Arıtma Tesisi


Topbaş, ileri biyolojik arıtma tesisleri için 2016'nın tam bir hasılat yılı olacağına dikkati çekerek,  Büyükçekmece, Selimpaşa-Silivri ve Çanta ileri biyolojik arıtma tesislerinin gelecek sene devreye gireceğini kaydetti. Tuzla, Baltalimanı ve Yenikapı ileri biyolojik arıtma tesisleri için de ihaleye çıkılacağını bildiren Topbaş, "Kentin denizlerinin, derelerinin temizlenmesi, yaşam kalitesinin artması adına çok önemli çalışmalar. Balıkçılarımız, bu temizlik nedeniyle denizlerimizdeki balık akınlarının geçmişe göre çok daha iyi olduğunu söylüyor. Baltalimanı’ndan açtığımız tünel sayesinde Haliç'te şu anda sahilden balık tutulduğunu görebilirsiniz" diye konuştu. 


Dere ıslahlarında da ciddi mesafe katettiklerini aktaran Topbaş, 2004'e kadar 251 kilometre dere ıslahı yapıldığını, 11,5 yılda 189 kilometre dere ıslahı gerçekleştirdiklerini ve 90 kilometrelik dere ıslah çalışmasının da devam ettiğini anlattı.


 


- Kurbağalıdere çalışmaları


Kurbağalıdere'nin ıslah çalışmalarında sona yaklaşıldığını aktaran Topbaş, yeraltında metro yapar gibi TBM makineleriyle tünel inşa etiklerini, ıslah çalışmasında bugüne kadar 185 milyon lira harcadıklarını ve çalışmanın toplam 364 milyon liraya mal olacağını kaydetti.


Topbaş, katı atık bertaraf teknolojisinde İstanbul için yeni bir dönüm noktasının geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Japonya, Amerika ve Almanya başta olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki teknolojiyi barındıran Odayeri Katı Atık Yakma Tesisi için son aşamaya geldik. Burada çevreye zarar verilmeden günde 3 bin ton katı atık bertaraf edilecek. Üretilen enerjiyle 1,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacı ve 3. Havalimanının ısınma ihtiyacının yarısı karşılanacak. Bu çevreci projenin ekonomiye katkısı da çok büyük olacak. İleride bu tesislerin sayısını arttıracağız." 


 


- Çevre yatırımları


"Aksaray’da yıkımı yapılan İSKİ binasının altını otopark, üstünü de park yaparak çevreye duyarlı bir çalışma ortaya çıkartacağız" diyen Topbaş, aynı şekilde Maçka Küçükçiflik Parkı'nın karşısındaki arazinin üstündeki binaları da yıktıklarını ve bu arazinin de yeşil alan olacağını söyledi. "Küçükçiflik Park ile ilgili projemiz de var. O vadide hiçbir yapının olmamasını öngördüğümüzü ifade ediyorum" diyen Topbaş, şunları söyledi: 


"Çırpıcı Parkı da çok yüksek bedeller ödenerek halka açılan dev bir park olarak hizmete alındı. Bu anlayışımız 2016'da da devam edecek. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun ifade ettiği, İstanbul'da 5'er bin metrekarelik altları otopark üstü yeşil alan olan en az 200 yeni park çalışmasıyla ilgili proje çalışmalarımız devam ediyor. Yoğun yapı adaları içerisindeki bazı bölgelerde yapacağımız bu parklar birleştirilerek 10 bin metrekareye de çıkabilir. Bu alanlarda kimseyi mağdur etmeden kentsel transfer yaparak nefes alınacak alanlar ortaya çıkacak. İnsanların dinlenip nefes alabileceği ve çocukların oynayabileceği bu mekanlar için somut adımlar atıldı. 2016 bu alanda da çok önemli gelişmeler olacak. İstanbul'un marka değeri olan İGDAŞ'ı da İstanbul halkına arz edeceğiz. Dünyada olmayan bir yöntemle öncelik abonelerin olacak. Devrim niteliğinde bir kararla bu şirketimizi halkımıza açacağız. Vakti geldikçe diğer şirketlerimizi de halkımızla paylaşacağız."


 


- İstanbul kart elektronik para kart oluyor


İBB şirketlerinin de 2016'da birçok yeniliğe imza atacağını belirten Topbaş, Belbim'in İstanbulkart'ın elektronik para kartı haline getireceğini vurguladı. Topbaş, "Kredi kartı değil, bir cüzdan, nakit para gibi her yerde geçebilecek bir kart. İnsanlarımız bu kartla rahatlıkla her yerde alışveriş yapabilecek" dedi.


İmar AŞ'nin gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketine dönüşeceğini, bununla ilgili adımları attıklarını anlatan Topbaş, Halk Ekmek'in ekşi mayadan ekmek üreteceğini, 6 yeni cep otoparkının yapımına başlayacaklarını, Beltur'un işleteceği nostaljik yandan çarklı vapur yapacaklarını, İstanbulluların restoran ve kafe hizmeti verecek bu vapurla nostaljik seyahat de yapabileceğini söyledi. İBB'nin en iyi hizmeti sunmak ve insanları daha fazla mutlu edebilmek için çalışmalar yapmaya özen gösterdiğinin altını çizen Topbaş, Kiptaş'ın da 2016'da 10 bin konut hedefi koyduğunu anlattı.


 


- Kentsel Dönüşüm 


Kentsel dönüşüm konusunda İBB'nin İTÜ ile Stratejik Plan hazırladığını açıklayan Topbaş, "Uygulamaya dönük master planı yapıyoruz. Sıradan, kendiliğinden oluşan bir kentsel dönüşüm değil, planlı, bilimsel ve ayakları yere basan bir kentsel dönüşüm için adımları atacağız" dedi.


İstanbul'un gece görünümünü çok daha güzel hale getirmek için Aydınlatma Master Planı’nı hazırlayacaklarını da belirten Topbaş, anıtsal yapılar ve tarihi eserler başta olmak üzere, şehri farklı noktalardan çok daha güzel yansıyan bir kent haline getirmek için böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.


Kadir Topbaş, İstanbul'un turizmde ciddi mesafeler aldığını ancak yıllık 12 milyon turistin yeterli olmadığını belirterek, 20 milyon turisti aşmak için İstanbul’da kongre ve fuar kampüsü kuracaklarını açıkladı. İnsanların aileleriyle geleceği bu kampüsün dünyada bir ilk ve model olacağını aktaran Topbaş, şunları ifade etti:


"Yenikapı'da Miniatürk’ün iki katı büyüklüğünde Miniaworld’u kuruyoruz. Projelendirme bitti. Yine Yenikapı’ya Feshane etkinliklerini taşımak için 9 bin metrekarelik, gerektiğinde bölünebilen modern bir çadır kuracağız. Fuarlara, sergilere ev sahipliği yapacak bu alan etkinliklerin de merkezi olacak. Topkapı Kent Müzesi’nin yapımına başlıyoruz. Tekfur Sarayı ve Anemas Zindanları’nın restorasyonu bitti. Buraları müze yaparak turizme açmayı hedefledik. Haliç Tersanesi’nin bulunduğu noktada Bilim Teknoloji Müzesi kurma çalışmamızın projelendirmesinde son safhaya geldik. İstanbullular ve turistler için park ve meydanlarda var olan ücretsiz interneti de yaygınlaştırıyoruz. Otobüslerimizin tamamında ücretsiz internet olacak."


 


- 1000 yeni otobüs


2016'da İstanbul’a 1000 yeni otobüs daha alarak yolcu yoğunluğunu azaltacaklarını ve yeni hatlar açacaklarını anlatan Topbaş, engelli vatandaşların kullandıkları araçları tamir eden bir birimin de hizmet verdiğini kaydetti. 


Topbaş, yandan çarklı gemilerinden bir tanesini yeniden ihya ederek Beltur şirketinin bir nostalji lokantası olarak kentin boğazında ring yapmak suretiyle isteyenin yolculuk, isteyenin kafeteryasından hizmet alabileceği bir proje yapılacağını belirtti.


Topbaş'ın konuşmasının ardından Belediye Meclisi'nde grubu bulunan partilerin temsilcileri İBB'nin 2016 Bütçesi ile ilgili görüşlerini belirtti. Tekrar kürsüye çıkan Topbaş eleştirilere cevap verdi.


Değerlendirmelerin sonunda oylanan İBB'nin 2016 Yılı Bütçesi 154 kabul, 62 ret oyuyla kabul edildi. 


AA